Арматуристите на АМ „Струма” Йордан Начев от Дупница, Даниел Арабчев, Стоян Русенов и Георги Китов: Искаме прокурорска проверка на фирма „Мрамороид”, има двойно счетоводство

Накараха ни да се подпишем за работно облекло, без да сме получили такова, сами си купуваме клещи за по 60 лв.

Изгониха ни от работа и искат обяснения защо не сме били на обекта

133-01-02 ULi-4 copy

Работници на строящата се автомагистрала „Струма” настояват прокуратурата да провери дейността на столичната фирма „Мрамороид” ООД, която участва в изграждането на пътната артерия като подизпълнител. Арматуристите Йордан Начев, Даниел Арабчев, Стоян Русенов и Георги Китов изпратиха жалба до главния прокурор Сотир Цацаров, зам. главния прокурор Борислав Сарафов, окръжния прокурор Камелия Стефанова и ръководителя на Районната прокуратура в Дупница Даниела Гюрова, в която молят за проверка в дружеството с управител Николай Станков.

133-01-82-ULI-4 _o copy 133-01-02- 841_o copy

„Във фирмата стават жестоки финансови операции, на които и ние станахме свидетели. Моля да направите експертиза на строежа на автомагистрала „Струма”, лот 1, отсечка Блатино-Бинека. В тази възлова артерия се икономисват материали. Правят се машинации със заплатите, двойно счетоводство. Изгониха ни от работа, защото си поискахме възнагражденията. Някои от нас имат да получават по 2500 лв. Пуснахме молби на 10 юни за напускане, но днес, 15 юни, получихме писма, с които желаят да не ни платят, а да ни уволнят дисциплинарно”, пишат в жалбата си Йордан Начев, Даниел Арабчев, Стоян Русенов и Георги Китов. Четиримата дойдоха в редакцията и се оплакаха от шефовете си. Обясниха, че искат съдействие от прокуратурата, за да им бъдат изплатени заработените средства, каквито фирмата дължи и на другите двама в групата арматуристи – Денис Йорданов и Сашо Желянов.

75-02-02--Kamelia Stefanova

„Във фирмата се прави двойно счетоводство. Назначени сме на 360 лв. Тази сума е записана в трудовите договори, а в действителност се получават над 1000 лв.”, обясни Начев.

„За март имам 11 надници, всяка по 40 лв., това са 440 лв., а те дадоха само 120 лв. За миналия месец имам 8 надници и за този –още 8, станаха 16. Те дадоха само някакви 200 лв., и то насила, защото ние нямахме пари дори за храна. Казахме им: „Дайте ни поне за храна, да си купим хляб, за да можем да идваме на работа. С 300 зора ни дадоха по 200 лв.”, с болка обясни Георги Китов. Йордан Начев допълни: ”И аз съм на същото дередже. Имам да получавам пари за 8 дни от м. май. Не мога да кажа колко ми дължат, но ние имаме заработка на тон, на килограм желязо. Имаме доста заработка и като сме правили сметка, имаме да получаваме доста пари”.

70-01-daniela gurova  new copy

Работниците са категорични, че фирмата трябва да им осигури работно облекло – ръкавици, обувки, панталон, горна дреха, както и инструменти. Обясниха още, че от фирмата ги заставили да подпишат документ, че са им предоставили полагащите им се облекло и оръдия на труда. „Имахме да получаваме една сума за март, но те ни излъгаха. Аз имах да взимам 460 лв., но ми дадоха само 250. Дадоха ни по 25 лв. надница и казаха: „Това е”. Подписахме се, че са ни предоставили работно облекло, а не ни го дадоха”, посочи Даниел Арабчев. „Дори и клещи не получаваме. Ние си купуваме клещи по 60 лв. Не можеш да купиш клещи от 5 лв., с които да работиш 2 дни и на третия да ги хвърлиш, трябва да си купиш качествени”, разкри Йордан Начев.

Арматуристите обясниха още, че били изгонени от обекта, а след това от ръководството на фирмата им поискали писмени обяснения за отсъствията, включително и за ден, в който били на работа. „На 9 юни си бяхме на работа, на 10-и – също. На 10-и отиваме на работа, но техническият ръководител Румен Разсолков ни каза: „Вие сте уволнени”. А след това ни изпращат писмо и ни искат обяснение защо не сме били на работа”, каза Георги Китов. Арматуристите уточниха, че на 9-и те трябвало да им изплатят заработените пари. Отбелязаха още, че писмата, в които от „Мрамороид” настояват за писмени обяснения, са били изпратени чрез ЕКОНТ и те са ги получили в понеделник (15 юни). „След статията за нередностите във фирмата, която излезе във в. „Вяра”, те отвръщат на удара. В понеделник получихме писма, изпратени чрез ЕКОНТ, и пишат, че не сме били на работа на 9, 10 и 11 и трябва де се явим в еднодневен срок в София, за да дадем писмени обяснения защо не са били на работа. При условие че на 9-и бяхме на работа, а на 10-и ни изгониха, а молбите са от 10-и. Това е София, на 70 км. При условие че не са ни плащали, как да отидем”, заяви Начев. Арматуристът, който 17 г. е работил в Италия, е категоричен: „Ние не сме от детската градина, няма да позволим да ни се подиграват, да ходя да им коленича там. Ние сме зрели хора, със семейства”.

„Говорили сме с шефовете. Отговорът им беше: „Момчета, всичко ще се оправи”. Изчакахме един месец, втори… Това е от 6 месеца. Не ни казват защо не ни плащат. Като отида при техническия, аз му говоря за пари, а той – за работа. Като дойде началникът Николай Станков и като го питаме, той ни отговаря: „Защо се обръщате към мен?” И аз не знам към кого да се обърна”, разказа Арабчев. Арматуристът уточни: „Докато работехме на моста на Бинека, виждах, че правят проби на бетона. Докато в Блатино не съм видял такова нещо. Те може и да правят, но аз съм на моста и не съм видял. Остана огромно количество желязо. По принцип то трябва да се връща на фирмата, която го е поръчала. То се извозва нанякъде, но не знаем накъде”.

За коментар потърсихме управителя Николай Станков. Оказа се, че мобилният му телефон е свързан със стационарен в офиса на дружеството и вдигна негова колежка. Тя обясни, че Станков не е в офиса и отказа да даде номера на телефон, на който да го открием, под предлог, че няма разрешение за това. Обяснихме защо търсим управителя и настояхме колежката му да му предаде точно за какво е обаждането ни, за да се свърже с репортер на вестника. Обаждане не последва.

Припомняме, че преди няколко дни Йордан Начев разказа в редакцията за злоупотребите в „Мрамороид”. Тогава арматуристът разкри, че той и останалите му колеги са работили по 12 часа на ден, но Станков ги изхвърлил, без да им плати.

Снимките:

1  Йордан Начев, Стоян Русенов, Георги Китов и Даниел Арабчев (от ляво надясно) искат прокуратурата да разследва „Мрамороид”.

2 и 3 Факсимиле от жалбата на четиримата работници до прокуратурата.

4 Камелия Стефанова

5 Даниела Гюрова

 

 

Spread the love