Ученици от дупнишкото СОУ „Св. Паисий Хилендарски” обраха златото на фестивал на руската поезия, песен и танци в Пловдив

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Моника Костадинова участва в международен семинар за фашизма

135-05-01 uli-4

Ученици от СОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница спечелиха първите места в две направления на зоналния етап на ІІ национален фестивал на руската поезия, песен и танци „Пусть всегда будет солнце”, провел се в Пловдив. Дупнишките деца бяха единствените представители от област Кюстендил и участваха в надпреварата с връстници от областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Завоюваха първите места в двете направления, в които се състезаваха. Тава са „Поезия” във възрастова група ІХ-ХІІ клас – формация „Радуга” с ръководител Йорданка Зашева, и „Песни” във възрастова група V-VІІІ клас – вокална група „По-по-най” с ръководител Недка Василиева.

Формация „Радуга” представи рецитал „Пътища на войната” на руски език, посветен на 70-годишнината от победата над хитлерофашизма. Вокална група „По-по-най” изпълни песните „Здесь, птицы не поют…” и „Неразлучные друзья”.

Двете формации си спечелиха правото да участват в третия национален етап на фестивала, който ще се проведе на 5 септември в рамките на програмата на ХІІ национален събор на приятелите на Русия.

Възпитаничка на СОУ-то участва в Международен научно-практически семинар „Ние бяхме заедно в борбата против фашизма“, който се проведе в Санаторно оздравителен комплекс „Камчия“. Участничката в семинара е Моника Костадинова – ученичка в ХІ а клас. Семинарът бе организиран от Фонд „Русский мир“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“. Моника Костадинова е в организационния комитет на инициативата „Белите гълъби на мирното детство“, чиято цел е да се обединят децата от България и от света за мир, доброта и приятелство. Символи на инициативата са: „белият гълъб на моето детство“, плакат, призивът „Ние сме за мир!“ на български, руски, английски, испански, френски, немски и китайски език.

 

Spread the love