НАП и митниците донесли с 1.1 млрд. за година повече приходи

Filed under: България |

В резултат от предприетите мерки през януари с 30% се е вдигнало количеството на изпитата бира, посочи премиерът

138-17-01-Borisov

Корупцията и контрабандата са едно и също, защото осигуряват лесни пари, заяви министър-председателят. Сивият сектор е намалял от 35% до 32%.

Задачата ни е да изсветлим една трета от дела на сивата икономика от това, което е в момента, а защо не и да се доближим до 12-те процента на развитите държави. Това каза премиерът Бойко Борисов на кръгла маса „За икономика на светло“. Той изрази убеденост, че това ще бъде направено, както и оптимизъм заради постигнатите резултати до този момент.

1,1 млрд лв. миналата година са отишли в ръцете на контрабандистите. Тези хора са срещу нас. Тези пари развращават системата, аргументира се Борисов.

Мерките, приложени само в НАП и Митниците, са допринесли до 10,8 на сто номинално увеличение на приходите към 18 юни, спрямо същия период на миналата година, каза финансовият министър Владислав Горанов. Това е 1.1 млрд. лева повече приход за бюджета.

Борисов посочи, че със събраните повече приходи тази година кабинетът си е позволил да даде на пенсионерите, за магистрали и за общините да си довършат проектите.

Политическата ни воля е толкова силна, че всички след нас трябва да се съобразяват, заяви Борисов. По думите му корупцията и контрабандата са едно и също, защото осигуряват лесни пари.

Опитахме с мобилни групи по цигарените и алкохолните фабрики, но системата е доста пробита и затова направихме друга – проследяване на електромерите, каза Борисов.

В момента, в който пуснат машините да работят, електромерът се върти бързо и нещата се случват, разказа Борисов. По думите му алкохолните босове твърдят, че контрабандните бутилки във веригите не са техни, а разследване сочи, че етикетите са истински. В резултат от предприетите мерки през януари с 30% се е вдигнало количеството на изпитата бира, посочи премиерът.

След монтирането на кантарите за пътен контрол на ГККП „Капитан Андреево“ постъпленията за две седмици са нараснали 17 пъти, съобщи Владислав Горанов. На този пункт вече не можете да платите нищо в брой, добави той.

От 1 юни 2015 г. заплащането на пътни и винетни такси на ГКПП „Капитан Андреево“ за товарни автомобили се извършва само чрез ПОС терминал.

Номиналното увеличене на приходите от осигурителни вноски (за последната година) е 12,2 на сто (119 млн лева), като най-висок е ръстът при здравното осигуряване – 13,5 на сто.

За първите пет месеца на тази година балансът е подбрен с над 2 млрд лева, като тенденцията се запазва въпреки голямата съпротива, заяви Горанов.

За последните няколко години сивият сектор е намалял от 35 % до 32 %. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на кръглата маса.

„Неформалната икономика е световен феномен и не подминава ЕС. Нашата страна е в челото на негативната класация. Известно е, че сивият сектор не може да бъде измерен, но може да бъде оценен. Всички условности за оценката на размера на сивия сектор варират около 1/3 – над 30%. Според нашите измервания, които провеждаме от 2010 г. насам, неговият размер за последните няколко години е намалял от 2010 г. от 35% до 32%“, заяви Велев.

По думите му има тенденции и за настоящата година за подновяване на възходящия тренд на индекса за икономика на светло, което означава намаляване на сивия сектор.

„Резултатите за тази година ще бъдат известни през следващата година. От сега можем да забележим и констатираме позитивните тенденции. Щетите от сивия сектор са в три посоки“, посочи Велев. Той подчерта, че сивата икономика ощетява фиска и води до по-малко приходи в бюджета и до по-малки възможности за инвестиции.

Снимка: Бойко Борисов и Владислав Горанов по време на кръглата маса

Spread the love