6 г. затвор и 2000 лв. грозят наркодилъра Рижко от Петрич за амфетамини и шофиране без книжка, плаче пред съда: Съпругата ми почина, майка ми е парализирана, няма кой да се грижи за детето

Filed under: Актуално от днес,Петрич |

Темида не се смили, Стефан Илиев остава зад решетките

sud

Районен съд – Петрич наложи най-тежката мярка „задържане под стража“ на добилия скандална известност петрички дилър на наркотични вещества Стефан Илиев – Рижко. До това решение на магистратите в южната община се стигна, след като държавното обвинение поиска от съда да постанови постоянна мярка „задържане под стража”. То е обосновано по два члена от НК – чл. 354, ал. 3, и чл. 343в. Това означава, че Рижко е обвинен за държане на наркотично вещество, в случая марихуана и амфетамини, и за това, че е шофирал МПС без документ за управление. Рижко е извършил тежко престъпление и по двете повдигнати обвинения, като за едното законодателят е предвидил затвор от 1 до 6 години и глоба до 2000 лв. За другото се лежи ефективно в затвора до 2 години.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Рижко е осъждан 11 пъти в производства от общ характер. По други две, които имат същия характер на престъпното деяние, той е лежал в затвор веднъж за три месеца и още един път за шест месеца. Мярката му, определена на вчерашното заседание от Районен съд – Петрич, е и за оказана съпротива при задържането му. Припомняме, че в началото на седмицата той бе арестуван от полицията в Петрич след гонка. Екшънът се е разиграл в района на кръстовището между улиците „Битоля“ и „Пирин“ в града, докато Рижко шофирал личния си автомобил „Опел Фронтера” в района. Полицаите му подали знак със стоппалка, той обаче така и не се не се подчинил и избягал от тях в посока Кулата. Не след дълго обаче бил заловен. При обиск в колата му органите на реда открили и иззели полиетиленов плик, съдържащ метамфетамин, и полиетиленов плик със зелено-кафява тревиста маса, реагираща положително на канабис. В хода на съдебното заседание Рижко искрено се разкаял за извършеното от него и помолил съдът да бъде снизходителен, вземайки предвид факта, че има петгодишен син, за когото трябва да се грижи. ”Ако може съдът да ми наложи домашен арест, защото искам да помагам на семейството си и детето”, казал Стефан Илиев. Той разкрил още, че преди две години починала и съпругата му, а майка му е парализирана и ако той бъде оставен в ареста, няма кой да се грижи за детето му. Въпреки сърцераздирателаната му изповед обаче магистратите не уважиха искането му.

Рижко е стар познайник на полицаите, добре познат е и на повечето хора в Петрич и региона. Всеизвестно е, че много от тях отглеждат в дворовете си канабис, който след това продават и така припечелват по някой лев, за да се прехранват, твърдят запознати. Това е масова практика в селата край Петрич, особено сред по-младите хора, които не виждат смисъл да работят за никакво заплащане, информират още източници. Често пъти именно Рижко е бил връзката им с продажбата и пласирането на наркотиците, информират източници.

 

Spread the love