Царят на баладите Желко разплака хиляди на площада в Банско пред очите на полицай №1 на Благоевград Хр. Разсолков, гл. секретар на МВР Г. Костов не издържа и викна: Любовта ми не е вещ, кметът Икономов изпя мотамо 21 хита на звездата

Феновете: Кметицата е красива като сърната в песента на „Сърне мое”

Публиката се подкрепяше с кебапчета по левче

143-01-01 DSC01695 copy

Силен порой не можа да потуши горещите балкански страсти на хиляди фенове, които буквално възпламениха Банско, при появата на балканската поп икона Желко Йоксимовоч. Вечерният дъжд само разхлади площада, но не и емоциите на над трихилядната публика преди сръбската звезда да излезе на сцената. Йоксимович беше гвоздеят на двудневния фестивал и закри първия „Бохеми фест”.

143-01-01 19833236_6262681892057792558_n

Най-големите хитове, общо 21 парчета, забавляваха в двучасово шоу публиката. Площадът кънтеше от гласовете на българи, сърби и македонци, които през цялото време драха гърла заедно с Йоксимович.

143-01-01 DSC01687 copy

Момичета плачеха от наслада на нежните послания на царя на баладата. Железен като истински фараон със зорко око следеше неописуемите вълнения шефът на полицията на Благоевград Христо Расолков.

143-01-ПРЕНОС  056766990275849_n 143-01-ПРЕНОС 873861_n

За разлика от него главният комисар на МВР Георги Костов не можа да се сдържи, разтопи се, извади най-голямата си усмивка и изпя „Любовта ми не е вещ”. ОбС шефът на Банско Владимир Колчагов в компанията на съпругата си Ирена мълвеше заедно с Желко „И ако си тръгнеш ти, нещо твое, знай, ще тук ще остане…” Оказа се, че общинската управа на Банско знае мота мо парчетата на Желко Йоксимович, които са изпълнени с нежност и любов.

143-01-ПРЕНОС  _n copy 143-01-ПРЕНОС 175_n 143-01-ПРЕНОС  609 copy

На площада беше самият градоначалник Георги Икономов, който лично доведе певеца на площада, след като го почерпи с кафе и тонизиращи напитки в кабинета си. Георги Икономов е не само прагматичен, но и много романтичен. Той знае почти всички стихове на Никола Вапцаров и Христо Ботев наизуст, но и всички песни на сръбски и в превод на Желко Йоксимович. Любимата песен на градоначалника е хита „Сърне мое”. Икономов изпя с певеца първия куплет „Когато си помисля за теб, страхувам се да не те заобичам отново…”

143-01-ПРЕНОС  DSC01635 copy 143-01-ПРЕНОС  C01630 copy 143-01-ПРЕНОС  C01633 copy

Явно любимата песен на Икономов не е избрана случайно, защото съпругата му Павлина е красива като истинска сърна, с невероятно благ поглед, който беше скрила зад слънчеви очила. Тя беше подбрала адекватно тоалета си- с продрани на коляното дънки, съчетани с велурен ботуш без пръсти, които кореспондираха с чанта в същата гама. Банскалии коментираха, че нея времето я подминава и кметската съпруга става все по-хубава. „Нея времето си я подминава, тя си е замръзнала на 30 година”. Въпреки дългото си наметало, под него личеше страхотна фигура.

143-01-ПРЕНОС  DSC01691 copy 143-01-ПРЕНОС  DSC01654 copy 143-01-ПРЕНОС  DSC01676 copy

„Благодаря на Желко Йоксимович, който прие нашата покана и днес е тук и ще пее за всички нас. През двата фестивални дни поставихме едно добро начало, началото на една прекрасна традиция. Искам както днес и през следващите години българи, сърби, гърци, македонци да се наслаждаваме заедно на прекрасната балканска музика. Благодаря ви, че днес сте тук, забавлявайте се от сърце, пожелавам ви едно страхотно лято. В Банско винаги сте добре дошли, защото тук звездите са по-близо”, поздрави от сцената гостите на фестивала кметът на Банско Георги Икономов, след което сложи край на чакането и извика на сцената Йоксимович, който беше посрещнат от публиката с бурни овации и скандирания.

Ася Тачева, Десислава Тенова, Константина Кирицова и Славина Лозанова от София загряха за купона и се веселиха от сърце на изпълненията на всички гости на фестивала, но четирите дами бяха категорични: „Всички сме тук за Желко”.

Много музика от България, Сърбия, Гърция и Македония и кебапчета по левче похапнаха всички бохеми, дошли в Банско. Програмата стартира в петък с изпълненията на местни фолклорни групи и неповторимите „Бански Старчета“. След тях на сцената се качиха световноизвестният български кларнетист Иво Папазов-Ибряма и македонската поп дива Каролина Гочева.

Фестивалът е уникален за пределите на България и има за цел да „разбърка” неповторима кулинарна еклектика, колорит и богата душевност.

143-01-ПРЕНОС  DSC01709 copy 143-01-ПРЕНОС  DSC01730 copy 143-01-ПРЕНОС  DSC01749 copy

Вторият ден, типично по балкански беше открит с хоро, което извиха момичета от местна фолклорна група, след което на сцената се качиха Balkan Scientists Soundsystem ft. Sando Sandov (trumpet), сръбските тръбачи от Barka Brass Bend, гръцките банди Baildsa и Gadjo Dilo, както и уникалната българска инструментална формация „Булгара”.

Сръбските тръбачи се превърнаха в истински хит. Изпълненията им накараха хората да се разтанцуват. Фенките на сръбската легенда Ася Тачева, Десислава Тенова, Константина Кирицова и Славина Лозанова искрено се забавляваха на балканските ритми. Георги, който е част от екипа на организаторите, също намери време да потанцува със семейството си. Малката Мария от Банско проследи програмата през целия ден с голям интерес.

143-01-ПРЕНОС СЪПРУГАТА НА КОЛЧАГОВ ИРЕНА DSC01693 copy

Сръбската групата явно хареса публиката, защото „избяга” от сцената и мина през площада за радост на хората, които ги заобиколиха и се надпреварваха да ги снимат. Водещият на шоуто Ники Станоев забавлява публиката освен с шеги, и с няколко игри, в които основен елемент беше най- балканският специалитет- кебапчето. Двама малчугани Андон Кирилов от Петрич на 10 години и 9 годишният Георги от Плевен си спретнаха надяждане с кебапчета, а в ролята на духовит рефер влезе водещият Станоев. Надпреварата беше оспорвана и след като и двамата лакомници изядоха по 3 кебапчета за 3 минути, победителят беше определен с дузпи. В крайна сметка плевенчанинът се оказа „по-гладен” и надви баткото от Петрич. Иво и Георги пък ядоха кебапчета със завързани очи и без да пипат с ръце. Целта беше да познаят какво хапват. Победител стана Георги, защото опонентът му беше дисквалифициран, след като вкара в употреба ръцете си.

Плисналият дъжд опразни площада по време на изпълнението на българите от „Булгара”. Заради пороя се наложи сцената да бъде подсушавана преди изявата на гърците от Gadjo Dilo. Така вместо музиканти на сцената се появиха хора с парцали, които старателно подсушаваха техниката. За щастие всичко с техниката беше наред и концертът продължи с пълна пара до кулминация- появата на Желко Йоксимович. Изпълненията на сърбина и стотиците на площада, които му пригласяха с пълно гърло през целия концерт, буквално разтърсиха Банско. Публиката окупира площада и се водеше битка за всеки сантиметър в посока към сцената. Феновете се опитваха да си проправят път, за да се доберат по-близо до звездата. Публиката не остана разочарована. Вместо от 22 до 23 часа, както беше по програма, царят на баладата пя за своите фенове в Банско до полунощ, като беше включил най-големите си хитове. По време на едно от изпълненията Йоксимович посочи, че желае светлините да се насочат към хората, за да снима за спомен публиката.

„Благодаря ви за гостоприемството, ще ви запомня. Благодаря, че пяхте с мен през целия концерт”, обърна се към хората Желко Йоксимович.

Снимките:

1 Съпругата на кмета Павлина, Г. Икономов, Хр. Разсолков, Георги Костов и Вл. Колчагов (със светлото сако)

2 Желко Йоксимович

3 Сръбските тръбачи от Barka Brass Bend

4 Около сцената се водеше битка за всеки сантиметър

5 Площадът се пръскаше по шевовете

6 Кметът Икономов доведе певеца на площада.

7 Фенките се разтопиха от удоволствие

8 Фолклорен състав от Банско стартира програмата в събота

9 Ася Тачева, Десислава Тенова, Константина Кирицова и Славина Лозанова от София бяха категорични: „Всички сме тук за Желко“.

10 Мария от Банско през целия ден беше на площада

11 Георги, който е част от екипа, организирал концерта, намери време да потанцува със семейството си

12 Сръбските тръбачи от Barka Brass Bend избягаха от сцената и се сляха с публиката

13 Андон от Петрич не можа да надяде конкурента си от Плевен

14 На сцената имаше игри с кебапчета, иначе специалитетът се харчеше по левче парчето

15 Изпълнението на българите от „Булгара“

16 Хората се веселиха цял ден на площада

17 Царят на баладите Желко разплака хиляди на площада в Банско

18 Съпругата на ОбС шефа Владимир Колчагов – Ирена

Spread the love