Приятелките Мирела и Моника нагорещиха събора в Бобошево с женска борба, биха и тъпан

Filed under: Оживление |

Организаторът Иван Галенков – Пилето: Само праведни сме се събрали, въпреки пороя нито една капка не падна на поляната с празнуващи

145-24-02 585 145-24-02 0589 145-24-02 590

Женска борба и неудържими танци вдигаха градуса на празничното настроение на Петровден в Бобошево. Заможно семейство дари 12 овци за курбан на параклиса „Св.св. Петър и Павел”, разположен на живописен хълм над града. Бяха сготвени и раздадени за здраве 9 казана вкусен агнешки и овчи курбан. Два пъти от ястието бе сваляно и за социално слабите бобошевци в центъра на града и за хора, които не могат да се качат с автомобил до параклиса.

145-24-02 592 145-24-02 0599

Организаторът на курбана Иван Галенков-Пилето, който е силно вярващ, разказа, че въпреки силния дъжд и гръмотевици на поляната с веселието почти не е валяло. „Това е божи знак, че мястото е свещено и благословено за молитви. Сякаш невидим божи чадър се разпери над поляната и опази миряните. Явно сме се събрали само праведници”, разсъждаваше Галенков.

Дъщерята Диди и зетят на Иван помагаха през целия ден за курбана. На кръшно българско хоро се хванаха първи Ани Цанкова с дъщеря си Мирела и приятелката й Моника, а също така ненадминати в танците бяха Иван Иванов, Емил и останалите съборяни. Освен женска борба Мирела, Моника и Ани Цанкова показаха невероятни музикални интепретации на тъпан и събраха овациите на присъстващите.

 

Снимките: Женска борба и неудържими танци вдигаха градуса на празничното настроение на Петровден в Бобошево.

Spread the love