Москов оттегля проекта за приватизация на болници

Filed under: България |

146-17-02-Moskov

Министър Петър Москов ще оттегли проекта за приватизация на лечебни заведения, за да търсим подкрепа във всички други сфери максимално да реформираме системата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на блицконтрола в Народното събрание.

„Сутринта заедно с министър Москов бяхме на председателския съвет в Народното събрание, поискахме среща и с Калфин за пенсионната реформа. Г-н Москов пред всички пое ангажимент да изтегли този проектозакон, за да няма напрежение във всички други сфери и да търсим подкрепа максимално да реформираме системата. Той отбеляза, че в рамките на няколко години средствата в здравеопазването се качват с милиарди.

Над 4 милиарда лева харчим като държава и отделно още 48 процента си доплащат, което означава, че към 8 милиарда влизат в системата. Ако сега не се реформира системата, ще достигнем 4,5 милиарда лева и пак ще е същото, хората пак няма да са доволни, заяви премиерът.

Той припомни какви са заглавията по вестниците – че са свършили парите за лекарства на онкоболните и за др. болести, и добави, че хората не са доволни към момента от това, което им се предлага като услуга в здравеопазването.

„В действителност течовете в НЗОК са предмет на тази реформа, която в следващите дни ще дебатираме. Винаги даваме пари за здраве, но всъщност обратната връзка с хората казва, че те не са доволни“, каза още той.

Проектът за промени в Закона за лечебните заведения дава възможност за приватизиране на отделни болници. Преди дни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обясни, че спешните отделения няма да могат да се приватизират, а в приватизираните болници ще се запази лечебната дейност.

„В закона е записано и кой взима решението за приватизация. Ако става дума например за областна болница, решението се взима от общото събрание, където има представители от всички общини и не може да има съмнение за задкулисни решения“, допълни Шарков. Той обясни, че ако влезе в сила приватизацията на лечебните заведения, ще се даде възможност на частния капитал да инвестира в съществуващите лечебни заведения, а не да се строят нови.

 

Премиерът и здравният министър настояват законите за пенсионната и здравната реформа да се приемат преди лятната ваканция на депутатите

 

Премиерът и двама министри дойдоха вчера на председателски съвет в Народното събрание и настояха за спешно приемане на приоритетните закони в социалната област.

По искане на Бойко Борисов на председателския съвет в Народното събрание дойдоха министрите на социалната политика и на здравеопазването – Ивайло Калфин и Петър Москов. В присъствието на премиера министрите са аргументирали нуждата от провеждане на пенсионната и здравната реформа. На заседанието бяха поканени и представители на всички парламентарни групи.

След срещата здравният министър Петър Москов обясни, че са настояли в дневния ред на парламента преди лятната почивка на парламента да залегнат важни законодателни инициативи на правителството за новия пенсионен модел и в сферата на здравеопазването.

Представителите на правителството са заявили, че ще търсят подкрепа от различните парламентарни групи.

Борисов е потърсил подкрепа за важните законопроекти в тези две сфери, защото това са промени, които не решават просто нещо от днес за утре, а всъщност дават дългосрочната стратегическа рамка на това как ще се движат финансите, здравето и социалната сигурност на българите, коментира Москов. Той не отговори кои от парламентарните групи са заявили подкрепа за реформите, но подчерта, че разговорът е бил конструктивен.

 

 

 

Снимка:

Петър Москов е поел ангажимент пред премиера да оттегли спорния проект

 

Spread the love