Премиерът поиска бързи наказания за престъпниците

Filed under: България |

 На заседанието на кабинета е обсъдено да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес

146-18-01-bojko-borisov

Трябва да се скъси съдебният процес и да се направи промяна в закона, с която престъпниците веднага да понасят отговорност, заяви премиерът Бойко Борисов.

По време на парламентарния блиц контрол лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов го попита какви мерки се вземат срещу битовата престъпност. Именно справянето с нея е едно от седемте условия Патриотичният фронт да продължи да подкрепя кабинета. Срокът, който бе даден от формацията, изтече вчера, но оттам заявиха, че ще дадат окончателен отговор в петък, за да проведат последни разговори с партньорите си.

Борисов отговори, че ако се прави съдебна реформа, това трябва да е основната част на тази реформа.

„Години, десетилетия си говорим за хора с висящи дела и ето сега в Сандански е най-ярък пример – човек с над 20 висящи дела убива човек (случаят на АМ „Струма“) мотивира се премиерът. По думите му същият проблем има и в митниците, и в КАТ – „един, втори, трети акт, докато не мине давностният срок“. Каква е превенцията на този, който кара без книжка, попита Борисов.

„Не казвам да върнем тухларните, но имаше превантивен ефект, когато те хванат и понасяш веднага отговорността“, заяви още той. И добави, че огромният бич са крадците на коли, крадците на апартаменти и къщи. По думите му статистиката на МВР казва, че има по-голям процент разкриваемост, но крайният ефект – осъдителна присъда, е само пренебрежителните 1-2%. Всички са на свобода, обобщи Борисов. Според него и от видеонаблюдението няма ефект, ако от него няма конкретен бърз резултат.

„Ще го направим, ще дадем пари, ще го заснемем за 25-и път този от Сандански и какво от това? Ще отиде адвокатът, ще го освободи и той (престъпникът – б.р.) ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата. В момента е златно време да си адвокат, при цялото ми уважение към тях“, заключи премиерът.

Междувременно от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че по време на заседанието на кабинета вчера е обсъдено да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес.

„Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието. Като са му обрали апартамента, ние ще отчетем по-голяма разкриваемост, но той вика: „Да де, но любимото ми нещо от вкъщи го няма”, е заявил Борисов, става ясно от публикуваната стенограма. Той подчертава, че когато призовкарите се опитат да намерят престъпник, ги разиграват като „маймуни”, а те се уморяват, изнервят и ефектът е никакъв.

И пред кабинета премиерът поставя въпроса за адвокатите:

„Ето сега – ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията? Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100% независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват, и утре го издирват, викат „Какво правят те, какво правят?!“.

Борисов призовава министъра на правосъдието да обсъди с министрите на вътрешните работи и на финансите мерки.

По думите му прокурорите и съдиите могат да съдействат, но те са независима система и ако искат – ще го направят, ако искат – няма да го направят.

„Сиреч забележката ми е да оставим съдиите и прокурорите да си кажат мнението, да подкрепят или да не подкрепят“, казва още премиерът.

Борисов: С Путин се здрависахме в Баку, няма да воюваме

 

Премиерът Бойко Борисов заяви пред депутатите в парламента, че България не се готви за война с Русия и не е фронтова линия.

„На този етап няма от какво да се тревожите, водим балансирана политика“, увери Борисов. „В Баку се видяхме с Путин, здрависахме се, една дума не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не война ще стане. Какво ви кара да си мислите, че сме приели руснаците за врагове или нещо подобно“, обърна се премиерът към народните представители по време на парламентарния блиц контрол.

„С никой не се караме, с никой няма да си обявяваме война. Думата фронтова линия не е изобщо използваема днес в парламента. Не мога да коментирам кой в Москва, Брюксел или Вашингтон какво е казал. По линия на НАТО имаме ангажименти, които ясно изпълняваме. Това са ангажименти, потвърждавани и приети в българския парламент многократно. Не съм направил нищо различно от това“, каза Борисов.

„Нищо не може да става тайно от българското общество и от българския парламент“, каза още премиерът.

 

 

Снимка:

Бойко Борисов

Spread the love