Кметът на Долна баня Владимир Джамбазов влиза в битка за трети мандат, прави нов стадион и ремонт на болницата

Filed under: Долна баня |

Туристическият данък за хотели е най-малкият в страната – 30 ст., издирват се собствениците на къщата на Дебелянов, за да я спасят от разруха

148-01-

Един от най-дейните градоначалници – Владимир Джамбазов, даде заявка за трети мандат и разби слуховете, че ще пуска сина си в кметската битка за Долна баня. Цветан Цветанов и ръководството на ГЕРБ наредиха името на Джамбазов сред успешните кметове на България, сред които са Красимир Герчев на Разлог и Георги Икономов на Банско. Джамбазов печели изборите с убедителна преднина и хората в града са убедени, че победата му ще бъде от раз.

148-01-долна баня  5 148-01-долна баня  4

Той съобщи още, че новият стадион и реновираната болница със спешно звено са само част от обещаните придобивки за хората от Долна баня от кмета Владимир Джамбазов. Обмисля се също така и изграждането на нова и модерна канализация, както и сериозни инвестиции в туризма, които да намалят сериозната за региона безработица. Градоначалникът Владимир Джамбазов със задоволство каза, че туристическият данък на малките къщи и хотели в общината е най-малкият в цялата страна. „Данъкът, който собствениците на малки къщи плащат, е в размер на 20 ст., а този на малките хотели е в порядъка на 30 ст.

148-01-долна баня  а

Радва ме фактът, че в последните четири-пет години в общината се изградиха около 5 къщи за гости и още толкова малки хотели”, подчерта Владимир Джамбазов в предаването на БНТ 2 „Питай кмета”. Той конкретизира още, че проектът за изграждането на голф игрище е една от най-големите инвестиции в размер от над 75 000 000 лв., но към момента възвръщаемост липсва, а и съдебните битки отблъскват туристите. Долна баня е транспортна дестинация на пътя за Боровец, там се намира и къщата на Димчо Дебелянов, която обаче се руши. Единствено паметна плоча напомня, че поетът е живял някога там. „Предстои да се издирят собствениците и издадат предписания за събарянето й и ще се вземат всички мерки, които законът позволява, за да се реновира домът на Димчо Дебелянов”, уточни градоначалникът. Освен всичко останало Долна баня е и с най-голямо производство на ягоди и малини. Гергана Асенова работи в Гърция от 20 години, но всяко лято се връща в градчето към земеделска работа. Георги Брайков също печели от продукцията си. Кметът Вл. Джамбазов тревожно алармира, че безработицата в общината е 46%. „В началото на 2009 година имахме програми и 300-400 души работиха. Последните 7 месеца обаче нищо не се случва по тях. Единственото препитание са ягодовите и малиновите насаждения. Всеки, който иска земя да ги отглежда под наем, подава заявление и му се предоставя такава”, конкретизира още Владимир Джамбазов.

Spread the love