Надя Шопова от Дупница загърби престижен университет в Холандия за политология в ЮЗУ, 48-годишната Маряна Димитрова напира за студентка – решава тест по история

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Рентгеновият регистратор в Стоматологията Марио Лалев иска да учи биология

148-05-01-izp1 148-05-01-izp2

48-годишната бивша учителка Маряна Димитрова от Лом напъва  да учи в ЮЗУ ”Н. Рилски” в Благоевград и попълва тест по история. Жената е завършила история на изкуството и има 20 г. стаж ката учителка, но иска да продължи образованието си. „От 7-8 години съм безработна и не мога да си намеря подходяща работа”, сподели жената.

148-05-01-izp3 148-05-01-izp4

”Работих на хонорар в едно училище и установих, че с ромите в нашия край се работи трудно. Те искат да завършат само основно образование и да отидат да работят да берат домати с родителите си в Гърция”, добави още тя. Десетки кандидат-студенти се явиха вчера на конкурсни изпити и попълваха тестове по  български език, история на България, география на България, биология, английски език и  математика. Времето за решаване на всички тестове беше 2 часа, само по математика бе 3 часа. Сред кандидатите беше 19-годишната Надя Шопова от Дупница, която се отказала да учи международни икономически отношения за 1800 евро на година в престижен университет в Холандия, иска да учи политология в ЮЗУ. „Искам да променя нещо в тази държава. Управниците ни не са на ниво.

148-05-01-izp5 148-05-01-zp7

Ако идем всички в чужбина, България накъде ще тръгне?”, коментира очарователната Надя. Тя членувала и в Съюза на учениците в България, събирали мнения на ученици и ги внасяли в парламента за първо четене. Масово учениците искали по-големи стипендии и общуването им с учителите да се подобри. 19-годишният Илия Каркънов от Гоце Делчев пък искаше да учи информатика и да стане програмист. Средното си образование завършил в Кипър и обясни, че там образованието е на много по-ниско ниво. „Образователната система в Кипър е много по-опростена и всичко е много по-лесно, математиката е изчистена и също лесна”, обясни Илия Каркънов. Марио Лалев от Благоевград пък се яви на препитването по биология. Завършил Хуманитарната гимназия в Благоевград и започнал работа като рентгенов регистратор в благоевградската Стоматология. Десислава Стоянова пък попълва тест по география и обясни, че мечтата й е да учи туризъм. Вчера кандидат-студенти, издържали изпитите през март, април и май, подаваха  документи за участие в класирането. Първото класиране се очаква да излезе на 16 юли.

Снимките:

1 Кандидат-студентите попълваха тестове по различни прeдмети.

2  48-годишната Маряна Димитрова от Лом напъва да учи в ЮЗУ.

3  Илия Каркънов от Гоце Делчев иска да учи информатика и да стане програмист.

4    Надя Шопова от Дупница загърби престижен университет в Холандия, иска да учи политология в ЮЗУ.

5    Марио  Лалев от Благоевград се яви на препитването по биология.

6  Квесторите взеха телефоните на кандидатите, за да не преписват.

 

Spread the love