Дупничанката д-р Светла Томанова победи в конкурс на МОН,  избраха я за лектор в Московския университет „Ломоносов”

Filed under: Дупница |

Дъщерята на легендарния гимназиален учител Томанов е доцент в катедра „Славистика“ в ЮЗУ, победи 5-има претенденти

149-05-01 stomanova.Picture 011

Дупничанката доцент д-р Светла Томанова бе избрана от шестима кандидати за лектор в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов”, става ясно от информация, изнесена в сайта на Министерството на образованието и науката (МОН). Тя е дъщеря на най-популярния преподавател по английски език в дупнишката гимназия през 80-те години Константин Томанов и сестра на Камен Томанов, който също бе учител по английски език в гимназията по времето, когато училището бе известно като Бастилията.

Шестима са били кандидатите, но комисията от министерството е избрала за лектор по български език, литература и култура доц. д-р Светла Томанова и е определила като резерви доц. д-р Йовка Вълканова Дапчева-Германова и гл.ас. д-р Красимира Колева. Избраните кандидатури се предлагат на приемащата страна за одобрение, като решението на приемащата страна не подлежи на обжалване.

Конкурсът бе организиран от МОН за български лектори за учебната 2015/2016 г. за 6 чуждестранни университета – два в Полша, Университет „Екс Марсилия”, Франция; Московския държавен университет, Белградския университет и Запорожкия университет в Украйна.

Д-р Светла Томанова е доцент в катедра „Славистика“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Завършила е Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, специалност „Руска филология” и втора специалност „Български език и литература”. Защитила е докторска дисертация в Московския университет „М. В. Ломоносов“ през 1992 г. Завършила е английска филология в ЮЗУ „Н. Рилски“. Специализирала е европейска история във Великобритания (1996), човешки права в Белгия (1995 и 2000) и междукултурна комуникация в Русия (2008). Има научни интереси в областта на теорията и практиката на превода и психолингвистиката.

Снимка: Доц. д-р Светла Константинова Томанова

Spread the love