Ветеринарят и политик д-р Мирослав Лазаров: Кметовете са виновни за размириците в Гърмен, в Ихтиман от чешмите тече кръв заради кланиците в махалата, ромите ни ходят окичени със злато като коледни елхи

154-09-01----

Д-р Мирослав Лазаров живее в Ихтиман. Той е ветеринарен лекар, политик, журналист и научен работник. Лидер на Гражданско сдружение „Ихтиман 21. век“. Завършил е ветеринарна медицина във Висшия ветеринарномедицински институт – София. Доктор на биологичните науки.

Бил е секретар, говорител и член на постоянното присъствие на БЗНС „Александър Стамболийски“. Работил е като журналист в БНТ (редакция „Бразди“). Член на Съюза на учените в България и на Съюза на ветеринарните лекари. Автор на над 5000 научни и научнопопулярни статии. Носител на отличието „Благодеятел на годината“ (2006) на фондация „Благодеятел“.

154-09-01 Минка Капитанова

– Д-р Лазаров, вие сте един от най-добрите познавачи на ромския етнос в България и неговите проблеми, които никога не са спирали да бъдат актуални, но покрай размириците в село Гърмен и в столичния квартал „Орландовци” придобиха нова острота, която според някои политически сили застрашавала дори националната сигурност. Солидарен ли сте с това мнение, или по-скоро е опасение? И защо според вас ромското гето в Ихтиман – града, където живеете и работите, е толкова „примерно” сега, при положение че точно то нашумя през последните 3-4 години с наистина ожесточените сблъсъци между обитателите му и органите на реда?

– В Ихтиман роми и българи сме едно към едно като численост. 6000 роми към 6000 българи, като имате предвид, че при ромите младото поколение е доста по-многобройно, докато при българите старците са повече.

Що се отнася до сблъсъците в ромското гето в Ихтиман, пък и сега в другите населени места, си спомням един английски филм – „Кметът на Кастърбридж” – че най-важният човек в едно населено място е кметът. Да погледнем бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев. Той е докарал там едни пришълци, които нито имат имоти, нито законно пребиваване, с цел да спечели изборите.

 

154-09-01 башев

Всичко зависи от кметовете. Те неглижират нещата. И тези събития стават точно преди избори. Те са заинтересовани да има хора, които да гласуват за тях и да преобърнат изборния процес в тяхна полза. Кметът на Ихтиман си е подсигурил втори мандат. Има си двама пълномощници, които ходят в ромската махала, дал им е автомобили, те му докладват, отделно държи жандармерията там… И кое ми направи впечатление – че ихтиманските ромки се разхождат из града, накичени като коледни елхи със злато. Това не го видях при тези във „Факултета” в София, където работех известно време в една заложна къща. В ромската махала на Ихтиман сблъсъците бяха заради лихварите. Откриха се много заложни къщи, дават заеми, дават бързи кредити, но на хората им взимат личните карти, картите, с които теглят помощите, и нямат с какво да купят хляб на децата. Натрупва се напрежение и стават тези сбивания. Едно идване на жандармерия в Ихтиман за 24 часа струва 5000 лв.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В ромската махала почти във всяка къща се колят животни. И понеже е ниско налягането на тръбите, те слагат хидрофори, за да засмукват водата, като мият закланите животни. Но те засмукват вода с кръвни съсиреци и я вкарват във водопроводите. Затова течеше кървава вода от чешмите. Така се разпространяват зарази. В гетото на Ихтиман непрекъснато има жълтеница.

– Явно в Гърмен и в „Орландовци” броженията, както ги наричате, имат друг социален смисъл?

– Започва се от силната музика. Но това го има и в Ихтиман – пускат оглушителна музика, особено на сватбите. После идват групите и агитките. И се започват провокации.

 

Снимките

1 Д-р Мирослав Лазаров

2 Минка Капитанова

3 Ахмед Башев

4 Бунтовете в Гърмен

 

Spread the love