42% от родените бебета в Пиринско са извънбрачни, самотната майка Илияна Илиева: Работя на две места, за да закрепя бюджета

Аглика Жекова: Разчитам на помощ от свекърите, лукс е да купя даже кайма от най-евтината

154-07-01 -aglika jekova2

42% от родените общо 2950 бебета в Благоевградска област за миналата година са извънбрачни. Данните изнесе шефката на Статистическото бюро в Благоевград Емилия Илиева. Най-висок е относителният дял на извънбрачно родените в община Струмяни – 77%. Една от майките, която отглежда сама момиченцето си, е Илияна Илиева. ”Не е лесно да си сам родител, грижите са страшно много. Налага се да работя на две места, за да свързвам двата края”, коментира Илияна. „Изобщо не мога да си помисля да купувам месо. Нямам пари, майчинството не ми стига за нищо. Много рядко купувам от малките пакетчета кайма, която е по 250 г и струва 90 ст. за супичка”, обяснява младата майка Аглика Жекова. Тя разчита много на помощта на свекъра и свекърва й, които купуват мляко за детенцето й.

154-07-01 -emilia ilieva3

Мъжът й е бил безработен и едва  наскоро  е започнал работа като строител. Високата извънбрачна раждаемост в областта е резултат от значителното нарастване на съжителствата сред младите хора без юридически брак. „Бракът не е гаранция за по-добър живот, напоследък много от моите близки приятели се разведоха”, коментира благоевградчанката Гергана Стоева.

154-07-01-iliana ilieva1

Средната възраст на майката при раждане на първо дете в областта е 26,4 години. Броят на починалите в област Благоевград за 2014 г. е 4072-ма души, като в сравнение с предходната година те са се увеличили с 332-ма. Смъртността сред мъжете продължава да е по-висока в сравнение със смъртността сред жените. През 2014 г. в област Благоевград са починали 19 деца на възраст до една година. Увеличил се е броят на сключените бракове. През 2014 г. са регистрирани 1091 юридически брака, които са с 9 повече от предходната година. В резултат на отрицателния прираст населението на областта е намаляло с 1411 души за последната година. С положителен естествен прираст е само община Гърмен.

 Снимките:

1 Аглика Жекова разчита много на помощта на свекъра и свекърва й.

2 Емилия Илиева

3 Илияна Илиева отглежда сама детето си.

 

Spread the love