Жажда! 20 души молиха Бог за вода на протест в Усойка, Пауна Чипева: Вмирисахме се, плащаме по 1,65 лв. за кубик, а чешмите бълват въздух

Filed under: Благоевград,Дупница,Кюстендил |

61-годишният Николай Шейтански: Когато потече нещо от кранчето, излиза кал

Гл. инженер на „Кюстендилска вода” Владимир Джоров: До края на следващата седмица монтираме втора помпа, водата е чиста, изследвана е от ХЕИ и я хлорираме

156-01-01 Пауна

Жажда мъчи и това лято хората в бобошевското село Усойка. Вчера част от тях за пореден път изразиха недоволството си срещу липсата на питейна вода. 20-ина души се събраха пред кметството в селото, след което заедно отидоха в местния параклис „Света Мария Магдалена” и запалиха свещи за разрешението на дългогодишния проблем.

156-01-01 София

„Дай ни, Боже, вода”, кръстеха се и молеха възрастни мъже и жени, които се оплакаха, че са оставени на произвола на съдбата. Усойчани обмислят блокада на главен път Е-79 чрез постоянно пресичане. Миналата година спирахме колите, ако трябва, и сега ще отидем на пътя. Искаме да живеем нормално, а не да ни търсят само за избори и като минат те, на другия ден да забравят за нас, заявиха недоволстващи. „Посред лято отново сме без вода.

156-01-01 Стойкова

От две седмици вкъщи има вода от два до три часа през нощта, през цялото останало време от чешмата излиза само въздух. Нощно време чакам водата да дойде, напълня малко съдове и след това купувам минерална вода от магазина”, каза 77-годишният Симеон Чипев. „При мен е още по-тежко положението, защото явно и водопроводната мрежа в моята махала не е в ред и аз през цялото време нямам вода. Почти всекидневно съм при кмета да се оплаквам, че няма вода или е запушено, или е мръсна водата. От време на време идва много мръсна вода, като кал е”, допълни 61-годишният Николай Шейтански.

156-01-01 Николай Шейтански Симеон чипев

„Над селото има резервоар. Кметът Красимир Николов казва, че не трябва да го пълним, тъй като тръбите са слаби и ще изпукат. Тогава да затворим тоя резервоар. В него и без това има 1 метър тлак, няма кой да го изчисти”, посочи Симеон Чипев.

156-01-01 Моменти от протеста

Хората отбелязаха също, че водата е мръсна, тъй като се улавя от река Джерман. Известно е, че в съседното село Джерман се намира пречиствателната станция за отпадните води на Дупница, които след обработката се вливат в реката. Като сложим вода в съдовете, те потъмняват, стават кафяви, толкова е мръсна водата, а ние я пием, каза една от протестиращите. „Няма оправия в България. Тук имаше една жена закъсала, баба Зорка. Бедна, самотна, със 170 лв. пенсия, умря, няма кой да я погребе бе, душице. Знаеш ли какво нещо? Търсихме, никой не иска да дойде. За водата какво да кажа. Водата е гола вода. Нямаме вода, няма с какво да се измием. Селяните миришели, ще миришат, като няма с какво да се изкъпят”, гневи се Пауна Чипева. Възрастната жена подчерта, че заради липсата на вода при всяко пускана на чешмата водомерът отчита въздуха, който излиза, и хората плащат скъпо за несъществуваща услуга. „Водата тук е скъпа – 1,65 лв. за кубика. Плащам въздух”, каза Пауна. „Ние вчера имахме почти през целия ден вода, но много слаба. Не може пералня да работи, не може да се качи на душа да се изкъпеш, а на чешмата се стичаше по малко. Аз лично пия от тази вода, но за децата купувам минерална. Ходим горе и на един бунар, оттам си точим. Има хора, които се принудиха и си изкопаха бунари. Напълниш, уж резерв да имаш, после като погледнеш, буквално не може да се ползва за нищо. То и съда, дето си напълнил, трябва да хвърлиш, камо ли водата да ползваш. Толкова е мръсна и сега, както децата са тук, съм на страх. Има опасност да пламне зараза. Между река и гора сме и да нямаме вода. Това е престъпление за мен”, заяви Стойкова – бивш технолог в завод за механични конструкции в Благоевград.

156-01-01 Майки с деца

„От „Кюстендилска вода” при липса на вода налагат глоби на хората. Трябва да платим 1563 лв. глоба за незаконно свързване към водопроводната мрежа. Преди 3 г. мъжът ми наследи къща от баба си и дядо си, които са живели там десетилетия наред от 1940 до 1994 г. Близо 20 г. там не е живял никой и сега в един момент се оказа, че ние нямаме партида за вода. Някой е затворил партидата. Интересува ме кой си е позволил това нещо? Къщата всеки момент ще падне, там не живее никой, ползваме само двора. Поради липса на вода свалихме водомера, за да го изчистим. Той беше със спукано стъкло, пълен с кал, водопроводът беше запушен, сменяхме тръби, за да го изчистим и от „Кюстендилска вода” дойдоха, за да видят, че водомерът е свален. За свален водомер ни налагат 1563 лв. глоба. Имаме уведомително писмо за глобата. Но са тарикати, не ми пращат акт, защото вече с издаден акт мога да ги съдя”, разказа сагата на семейството си София Граховска. Съпругата на Кирил Граховски, който наследил имота от дядо си – Кирил Христов Граховски, обясни, че обжалва и ще заведе дело срещу дружеството, стигне ли се до санкция. „Бабата и дядото 50 г. не са ли плащали вода? Защо има водомер тогава? Ние сме заварили така нещата. Начисляват ми по 3 кубика на ден, като къщата е неизползваема”, гневи се Граховска.

156-01-01 Владимир Джоров

За коментар потърсихме главния инженер на „Кюстендилска вода” Владимир Джоров. „Проблемът ще бъде разрешен, както винаги досега. Консумацията на вода в горещините рязко се увеличи и затова не можем да реагираме адекватно. В момента разполагаме с една помпа, с която подаваме по 7 литра/секунда. Правим всичко възможно да осигурим по-голямо количество. Вече е купена още една помпа вода, която ще бъде монтирана и до края на следващата седмица ще увеличим водоподаването към селото”, обясни Джоров. Главният инженер на дружеството смята, че водата, подавана за Усойка, е чиста. Обясни още, че резервоарът е чист. „Резервоарът е чист. Водата е изследвана от ХЕИ и няма отклонения. Ние я хлорираме. Цветността идва от гравитачната вода, но в момента такава не се подава”, каза служителят. „Не мога да отговоря на въпроса, свързан с проблема на Кирил Граховски, но те могат да си потърсят правата по съдебен ред”, заяви главният инженер.

Припомняме, че миналото лято село Усойка за поредна година беше без вода и населението дни наред протестираше. Хората групово пресичаха пешеходната пътека на главния път и палеха свещи в параклиса, построен преди години от дупнишки бизнесмен с корени от Усойка.

Снимки:

1. Пауна Чипева

2. София показа писмо, с което уведомяват съпруга й Кирил Граховски, че трябва да платят 1563 лв. глоба

3. Престъпление е да сме без вода, заяви бившата техноложка Стойкова

4. Николай Шейтански (вляво) и Симеон Чипев

5. Моменти от протеста

6. Майки с деца бяха дошли, за да протестират

7. Владимир Джоров

Spread the love