Митничарят баскетболист Михаил Мартинов, Данаил Давидков и Красимир Петров от Кюстендил спасиха кожите с условни присъди за рушвети на Гюешево

Filed under: Кюстендил |

Съдия Георгиева: Взимали са подкуп, без да са изнудвали превозвачите

158-01-11 (1) (1)

Съдия Надя Георгиева от Кюстендилския окръжен съд даде условни присъди за подкупните митничари от ГКПП-Гюешево. Бившият баскетболист Михаил Мартинов (44 г.) получи 6-месечна условна присъда, колегата му Данаил Давидков (47 г.) – 1 година условно и за Красимир Петров (50 г.) остана най-голямата присъда – 1 година и 5 месеца условна присъда. Освен това в продължение на три години те нямат право да заемат длъжности в двете министерства – на МВР и на финансите. Съдът наложи и парични глоби в размер на 800, 1000 и 1500 лева. Съдебното решение подлежи на обжалване пред по-горна инстанция – Софийския апелативен съд. Заместник окръжният прокурор Ангел Байрактарски все още обмисля дали да протестира наложеното наказание от съда.

Тримата митничари бяха обвинени по член 302 от Наказателния кодекс, който предвижда до 10 години лишаване от свобода. В съдебната зала прокурор Ангел Байрактарски поиска ефективна присъда за всеки един от митничарите в размер между 4 и 5 години лишаване от свобода по преценка на съда. Съдия Надя Георгиева обаче прие, че митничарите са виновни само за вземане на подкупа, а са невинни в това, че са взимали парите чрез изнудване. Михаил Мартинов, Данаил Давидков и Красимир Петров бяха задържани при спецакция на антимафиотите в началото на юни 2013 година. Двама превозващи шофьори, които карали товари за Македония, са свидетелствали срещу тях.

158-01-11 надя_георгиева_003

Те споделили при разследването, че митничарите редовно ги рекетирали да плащат „такса“ за преминаване през пункта, като мизата била от 100 до 400 лева в зависимост от количеството и вида на стоката, която карат. Един от тираджиите – Михаил Михайлов, споделил, че всяко забавяне на митническия пункт му коствало неустойки пред фирмата, за която работи. Често митничарите си харесвали и си вземали от стоката, която след това шофьорът трябвало да плаща от джоба си. При проверките митничарите се качвали с кални обувки върху стоката, хвърляли я на земята, тя се цапала и похабявала.

Когато се противопоставял и недоволствал, за наказание те го карали сам да разтоварва пълния камион, а след това и да го товари отново, а това му коствало време и пари, твърди свидетелят. За акцията антимафиотите подготвили белязани банкноти и скрита камера и така документирали престъплението. Когато службите пристигнали на Гюешево, при претърсване на митничарите и работните им места от банкнотите нямало и следа. В същото време ръцете на митничарите светели, тъй като бопаджиите използвали специално фосфоресциращо вещество, с което обработили банкнотите. Веществото светело на UV лампа. Първоначално митничарите бяха с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”, впоследствие бяха освободени от САС под парична гаранция. По делото бяха разпитани превозвачи и вещи лица.

Снимки:

1. От ляво надясно: Красимир Петров, адвокат Илиян Хаджийски, адвокат Емил Велинов и бившият баскетболист Михаил Мартинов

2. Надя Георгиева

Spread the love