Скандал! Кметът на Симитли Апостол Апостолов: Не вярваме на фалшивите експертизи, че няма виновен за смъртта на 4-мата миньори в рудник „Ораново”

Filed under: Благоевград |

Роднините на загиналите още не били получили присъдените от съда обезщетения, почернената майка Люба: Няма да намеря покой, докато някой не влезе в затвора

158-02-01  apostolov1

„Никой от община Симитли не вярва на фалшивите и срамни експертизи, според които няма виновни за смъртта на четиримата миньори от „Ораново“”, коментира кметът на община Симитли Апостол Апостолов по повод прекратеното разследване на трагичния инцидент от Окръжна прокуратура – Благоевград. С определение от 10.07.2015 г. Окръжен съд – Благоевград е потвърдил постановлението на Окръжната прокуратура. Мотивите на прокуратурата за прекратяване на досъдебното производство са изброени на 39 страници заради засиления обществен интерес към делото. Трагедията в рудник „Ораново“ не е могла да бъде предотвратена, става ясно от тях. Не са открити преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд. Посочва се също, че съществуващата транспортна и вентилационна система на мината не отговарят на съвременните изисквания. Спасителните отряди са действали правилно и адекватно.

158-02-01 _126

Както „Вяра” писа, на 16 юли 2013 г. в 64-та подетажна събирателна галерия в рудник „Ораново“ изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-ия метър. При срутването на близо 270 кубика земна и скална маса загинаха четиримата миньори Иван Лазаров, Асен Стойнев, Христо Младенов и Николай Михайлов. По време на дейностите по разкриване на затрупания тунел намери смъртта си и 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград, който получи инфаркт по време на издирвателната акция.

158-02-01 Красимир Михйлов 20

Роднините на загиналите пък още не са получили присъдените от съда обезщетения от собствениците на мината. Собственик на „Ораново” е бизнесменът Красимир Мхайлов. „Няма възмездие, няма справедливост, исках някой да влезе в затвора, няма да намеря покой нито аз, нито детето ми”, ридае Люба, майката на единия от загиналите – Иван Лазаров.

 

Снимки:

1. Апостол Апостолов

2. Роднините на загиналите искат възмездие

3. Красимир Михайлов

Spread the love