Хитри търговци въртят телешкото в перални със сол, за да набъбне, убиват миризмата на развалено с ароматни масла

Filed under: Бизнес,Здраве |

90 на сто от мръвките, които се предлагат по магазините у нас, преди това са лежали дълго вкочанени в лед.

Единственият начин да се разпознае наистина прясното месо от размразеното е наличието на кръв, съветват касапи

159-13-01 61_1

Свежо, розово месце като от току-що заклано животно или пък само леко охладено примамва сластно от витрините. Оказва се обаче, че поне 90% от мръвките, които се предлагат по магазините у нас, преди това са лежали дълго вкочанени в лед. Като им дойде редът да излязат от фризера и да потеглят към тавите в магазина, минават през задължителни процедури за разкрасяване и подмладяване. Така търговците печелят поне по 2-3 лева на килограм, заблуждавайки потребителите, твърди източник на „Всеки ден“. Най-лесната процедура е месото просто да се размрази и да се отцеди добре водата. Но резултатът не е така свеж. Голямото подмладяване на свине, телета, птици се постига чрез пране, и то с накисване, разказват за невероятната пълна промяна двама студенти, работили дълго време в месарския отдел на голяма хранителна верига. „Потребителите нямат представа какво ядат! Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново, никога неусетило ужаса на дълбокото замразяване. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени“, разкриха процедурата те.

Залежалата по витрините мръвка пък се подлага на нова козметична процедура. Дъхът на развалено се убива със специално мариноване – пипери, билки, ароматни масла – колкото повече, толкова по-добре. А всеки клиент с радост купува от разнообразните пържоли, котлети, шишчета, бутчета и филета, дори мръвка за гулаш, ризото, кебап и т.н. Само я мяташ на скарата или в тигана и оттам след 10-15 минути е в чинията. Мирисът на развалено изобщо не се усеща. Няма човек и да разбере, че е ял престояло месо, ако не му го подскаже стомашно-чревно разстройство и дори салмонелоза. А най-залежалата животинска стока пък се прави на кайма, от която се фабрикуват готовите кебапчета и кюфтета, дори и изпечени.

159-13-01

Контролът върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Никой не може да каже колко дълго месото е стояло замразено, докато стигне до щандовете в магазина, сочат специалисти по безопасността на храните. Само ако се продаде достатъчно бързо, размразеното месо не е вредно за здравето, категорични са медиците. Но при всички случаи продажбата на замразено месо като охладено нарушава правата на потребителите и бърка в джоба им. Продажбата на размразено месо носи и още един риск. Когато човек не е наясно какво точно купува, не знае и как да съхранява съответната храна. Така месото, което сме купили, може да се развали по-бързо, отколкото очакваме, а евентуално повторно замразяване ще развали съвсем вкуса му, обясняват още специалистите.

Единственият начин да се разпознае наистина прясното месо от размразеното е наличието на кръв, съветват касапи. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете, докато замразените могат да пуснат само прозрачна течност. Специалистите съветват също така никога да не се купува свинско месо без кост – някаква минимална гаранция, че не е чак толкова вехто.

Още по-ужасно е положението с телешкото месо, което се внася от Аржентина или Бразилия. Мнозина си мислят, че то е много по-вкусно и качествено от българското телешко, но това изобщо не е така. Преди да дойде в България, мръвката се слага в специален уред, който изсмуква всичката налична вода в него. Така месото пристига изсушено – причината е да се плаща по-малко мито, а не и върху водата в телешкото. След като дойде в България обаче, месото трябва отново да „набъбне“. Тогава телешкото се поставя в модерни уреди, които наподобяват перални, пълни с осолена вода. Върти се около 2 часа, след което набъбва до истинския си размер. Вносителите твърдят, че това е обичайна процедура и опасност за потребителя няма, но дали е така?!

 

Spread the love