Всяко второ дете без контрол през ваканцията в Благоевград, частните занимални взимат 310 лв. на месец, шофьорът Борислав Назъров: Гледам дъщеря си през два дни, когато почивам, майка й е в чужбина

Filed under: Благоевград |

Безработната Мария Деянска: Не мога да си позволя детегледачка

160-08-01  kontrol1

Всяко второ дете на възраст от 8 до 16 години остава поне за няколко часа на ден без родителски надзор през ваканцията в Благоевград. Родителите на тези хлапета са на работа и не могат да разчитат на помощ от баби и дядовци. В същото време много от тях не могат да си позволят да наемат бавачка. Благоевградчанката Мария Деянска е безработна и се грижи за дъщеря си Елена, която е четвъртокласничка. „Ако ме извикат да започна работа, няма кой да се грижи за дъщеря ми. Миналата година беше при прабаба си, но тя почина и сега няма кой друг да се грижи за нея. Не можем да си позволим да наемем детегледачка”, обяснява Мария Деянска. Борислав Назъров се грижи за дъщеря си Василена, но само през почивните си дни. Майката е в чужбина. ”Работя като шофьор и два дни работя, два дни почивам. Когато съм на работа, оставям Василена на баба й”, обяснява Борислав.

160-08-01  kontrol2

Децата от първи до четвърти клас са във ваканция от месец и половина, а учениците от пети до седми клас също са във ваканция от доста време. Обикновено по-малките деца остават под ключ у дома със заръката да не излизат никъде, докато по-големите обикалят улиците с приятели.

За да решат поне донякъде проблема с безпризорните деца през ваканцията, в Историческия музей в града отвори врати лятна школа, където има специални занимания за подрастващите. В същото време офертите на частните занимални са много скъпи. На ден излиза по 13 лв. и заедно с обяда 2.50 става 15.50 лв., а за месец 310 лв. Друга алтернатива е родителите да наемат детегледачка. В интернет има десетки обяви от жени, които са готови да вардят малчугани на всякаква възраст. Те обаче взимат около 3-4 лв. на час. За ден това прави най-малко 32 лева.

Снимки:

1. Борислав Назъров се грижи за дъщеря си Василена

2. Мария Деянска е безработна и се грижи за дъщеря си Елена, която е четвъртокласничка

 

Spread the love