Учени ни плашат с нов световен потоп: Нивото на океаните ще се повиши с 5 м, водата ще погълне голяма част от сушата

Filed under: Общество |

Заплашени са Източното крайбрежие на САЩ, Северна Канада, Латинска Америка, всички големи градове на Европа, крайбрежните селища и цели страни

169-11-01-Digi-Holandia

Американски учени наплашиха цял свят с нови изследвания за измененията на климата. Според тях се оказва, че водата в световния океан се покачва много по-бързо, отколкото си мислели по-рано.

Равнището на океана ще се повиши с няколко метра в резултат от топенето на ледовете на планетата. Това заяви Ричард Лейн, сътрудник от Националния научен фонд на САЩ, ръководил изследвания, проведени от фонда в това направление.

169-11-01-Potop-76

Равнището на световния океан ще се промени дори ако стабилното повишение на температурата на Земята не надхвърли 2 градуса по Целзий. Ричард Лейн добавил, че топенето на ледовете на Гренландия и Антарктида кардинално ще промени лицето на Земята, 70% от жителите, за да не бъдат потопени, ще бъдат принудени да се преселят в други райони на планетата.

169-11-01-Susha-India

Учените съпоставили съвременните климатични процеси с тези, станали преди 2,7-3,2 млрд. години, когато температурният режим и количеството на въглеродния газ в атмосферата на Земята били аналогични. Резултатите от изследванията им показват неизбежността от промяна на равнището на океана към повишение, което ще стане в резултат на топенето на ледниците на Южния и Северния полюс. Но този процес ще отнеме стотици години.

Климатолозите се опасяват, че само след половин век десетки големи градове може да се озоват под вода и това не било сценарий на поредния холивудски филм, а напълно реална заплаха.

Ледът е най-търсената стока на пакистанския пазар. И дори не за да спасява от жегата – телата на загиналите от аномалния зной препълват местните патологии. В южната провинция Синд от топлинен удар са починали 500 души, болниците на 20-милионния град работят на предела.

Хиляди хора не преживели жегите и в Индия. 46 градуса на сянка – и това не е пределът – дори за свикналите на палещото слънце азиатци е много. Какво да кажем за Европа, където живачният стълб на термометрите пълзи нагоре с бързи темпове?

Най-високо ниво на опасност – код червен – е обявен в цяла Италия. Животните в зоопарка се спасяват с изстудени плодове, а хората – с уличните фонтани. Във Франция и такива не останали – поради сушата с цел икономии на вода 60 провинции затварят крановете, което не се е случвало от 1947 г. Балканите са обхванати от горски пожари…

Така изглежда глобалното затопляне. Картината е за тези, които все още го смятат за мит.

Учени от Архангелск, току-що завърнали се от арктическите ширини, потвърждават теорията на бързите изменения на климата със собствени наблюдения. „През май Бяло море беше почти освободено от ледовете. Това е уникално, тъй като ледът в тези райони много дълго се топи“, обяснява Константин Зайков, директор на Арктическия център за стратегически изследвания, пред Vesti.ru. За да изберат сигурен лед за зимуване, полярниците сега избират между стотици варианти и не разчитат само на едното компютърно моделиране.

Това, че Арктика формира световната метеорология, е факт. И това, че ледената й покривка се топи бързо, също е факт. А според смелите прогнози на някои учени ледовете тук още след 30 години може изобщо да ги няма.

Както става ясно, именно световният океан е главният нагревател на планетата, а не Слънцето или въглеродният диоксид. Зам.-директорът на Арктическия и антарктически институт по наука Александър Данилов пояснява: „Изчисленията показват, че температурата ще се стабилизира бързо, а нивото на световния океан ще расте няколко столетия“.

И последните сензационни резултати от изследвания: нивото на световния океан расте с рекордни темпове – с 25% по-бързо, отколкото се смятало преди. И ако топенето на лед в Казахстан повишило нивото на река Каргалинка така, че мощните свлачища едва не отнесли цялата бивша столица на републиката, то в какво ще се превърнат милиардите тонове вода в мащабите на световния океан, където дори 1-2 метра ще имат катастрофални последствия? А тук става дума за 5 метра.

„Тези пет метра покачване на океана трябва да са много сериозен сигнал, че огромни територии, където живее голяма част от населението на планетата, ще се окажат потопени. Може да се каже, че Източното крайбрежие на САЩ за жалост според резултатите на такова моделиране изцяло ще бъде залято“, констатира завеждащата лабораторията по геоекология Наталия Рязанова.

Източното крайбрежие на САЩ заедно с Ню Йорк и Флорида, Северна Канада, крайбрежието на Латинска Америка. Австралия също рискува да отиде под вода в тази част, където живее 80% от населението й. И това може да се случи още към 2050 година, тоест след някакви си 35 години.

В рисковата зона са всички големи градове на Европа, крайбрежни градове и цели страни. След половин век еколозите прогнозират 150 милиарда климатични бежанци. Това, с което толкова обичат да ни плашат холивудските режисьори – катастрофа от планетен мащаб, – фактически вече е на прага.

Директорът на Центъра за климатични данни към Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) Томас Карл казва: „В последно време наблюдаваме такива изменения на процесите в климатичната система, каквито не сме виждали за цялата история на съвременния свят. В допълнение към интензивността и скоростта на процесите, протичащи на Земята, това е човешката дейност, свързана с бързото развитие на парников ефект в атмосферата“.

 

Снимки:

1 В Холандия строят диги от векове за защита от морето

2 Една апокалиптична картина на потопа. Все пак повдигането на нивото на океана ще става плавно

3 Това лято хиляди пострадаха от жегите в Индия

Spread the love