Александър Загоров: КЕВР източва кръвта на българската индустрия

Filed under: България |

Предаваме на Цацаров скандалните схеми и хората, подписали договорите с американските централи

173-19-02-domuschiev_0

„Искаме да има пазарни принципи и правила в енергетиката в България и да престанат злоупотребите.“ Това заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, на съвместната пресконференция на синдикати и работодатели.

„Бизнесът е този, който създава БВП, плаща заплатите не само на Иван Иванов, на депутатите и на всякакви специалисти от КЕВР, но плаща и вашите заплати (на журналистите – бел.ред.), защото ако няма бизнес, няма кой да рекламира. Точно заради схеми, които облагодетелстват много малък процент от хора в тази страни, България е на това дередже – на най-бедната страна в ЕС“, убеден е председателят на КРИБ.

Той е на мнение, че председателят на КЕВР Иван Иванов прекалява с популизма и освен това е скаран с математиката. „Оставката на Иванов ще бъде поискана в най-скоро време. Това двойно увеличение на добавката задължение на обществото не може да го приемем. Не е работа на бизнеса да протестира, такова нещо в Европа не е имало от френската буржоазна революция. Бизнесът провежда срещи, казва мнението си. Работа на синдикатите е да протестират, но опряхме дотам и ние да протестираме, защото сме пред изчезване“, добави Кирил Домусчиев.

Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че протестът, който работодателите ще организират през септември, ще бъде много по-мощен и силен. Той бе категоричен, че в енергетиката има злоупотреби, за които ще бъде сезирана Върховната касационна прокуратура и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Ще подадем сигнал срещу всички, за които имаме данни за злоупотреби. Ще започнем от тези, които са подписвали договорите и анексите с американските централи, и ще продължим с авторите на схемите с ВЕИ-тата, които излязоха преди няколко дни от доклада на Комисията по енергетика в Народното събрание. Ще подготвим съответните материали до г-н Цацаров заедно с нашите топюристи, които членуват в КРИБ”, обясни Домусчиев и даде срок това да се случи през септември.

На въпрос дали в енергийните далавери прозира дългата ръка на Иван Костов и дали именно той дърпа конците на Иванов, който е един от основателите на ДСБ и години наред негов партиен заместник, шефът на КРИБ бе еднозначен. „При всички положения се вижда дългата ръка на Костов. Та Иванов беше през огромен период депутат на Костов и негово протеже. Според него по времето на правителството на Иван Костов са сключвани договорите с американските централи.

„Много приближени кръгове от типа „Агнешки главички“, Прокопиев и т.н. стоят зад ВЕИ-тата. Няма нищо случайно. По тази причина аз казвам, че КЕВР изпълнява поръчки на енергийната мафия и има хора, които живеят на гърба на обществото”, коментира Кирил Домусчиев.

Камен Колев, зам.-председател на БСК, посочи, че на протеста на 29 юли са участвали 2385 компании и 210 000 служители са били солидарни с протестите. 25 000 участници реално са взели участие в цялата страна, само в София са били 7000.

Според Колев решението на КЕВР за цената на тока от 1 август ще удари малките и средни предприятия. „Не бяха използвани всички резерви, които на многократни срещи с правителството предложихме, а те позволяваха да не се променя цената за индустрията до Нова година, когато трябва да влезе либерализираният пазар. Тази цена ще доведе до срив в износа, неизпълнение на сключени договори, ограничаване на мощности, предприятия и съкращаване на работна ръка“, каза още Колев.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, коментира, че действията на регулатора са направили така, че за първи път синдикати и работодатели да предприемат съвместни действия. „Готови сме и през есента с работодателите с ясните послания, които работещите хора осмислят, да продължим протестите където и както се налага“, добави Димитров.

Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“, е на мнение, че има неща, които не се прощават „и това е отнемането на нашето бъдеще. Решението на КЕВР граничи с източване на кръвта на българската индустрия“, каза още той.

 

Снимка:

Председателят на КЕВР прекалява с популизма и е скаран с математиката, обяви Кирил Домусчиев.

 

Spread the love