Още нови 2-ма души от Рила пипнаха бруцелоза, губернаторът Виктор Янев: Създадохме кризисен щаб, нито едно животно не може да влезе или излезе от града

36-има души със симптомите на заболяването чакат резултатите от изследванията си днес

173-07-01 4f0135b08

Болните от бруцелоза в  община Рила скочиха на 13 души, след като още двама души дадоха положителни проби, информира областният управител на Кюстендил Виктор Янев. „От  понеделник ще започнат да се взимат  проби на абсолютно всички животни с мобилна лаборатория на територията на всички села в община Рила”, каза губернаторът. С негова заповед е  създаден и кризисен  щаб, забранено  е преминаването и вкарването на животни от и към Рила. Забранено е и клането на животни. Появи се информация, че  при нови 36 души са проявили симптоми на заболяването бруцелоза в Рила. На всички са взети кръвни проби, а резултатът ще стане ясен в понеделник по обяд. Според специалисти лечението на заразените ще продължи най-малко 4 месеца. Най-възрастният от заболелите е 77-годишен дядо, който отглежда стадо с кози.

173-07-01-viktor qanev

„Взели сме мерки съгласно закона,  така че да овладеем разпространението на бруцелозата. Вчера  се взимаха и проби от  мляко,  което се  добива и обработва ръчно. Рисковете са сведени до минимум”, уточни Виктор Янев. Той припомни, че  инкубационния  период е 21 дни, а първият случай е от април. „Не знаем през тези дни колко човека от април досега са станали носители на бактерията и възможността да се разпространява. Уведомили сме националната агенция. Взели сме мерки за млякото и консумирането му”, коментира Виктор Янев.

На 24 юли в Регионална здравна инспекция – Дупница постъпи сигнал относно съмнение за наличие на инфекциозно заболяване, окачествено като бруцелоза по пасищни животни (кози) на територията на община Рила. Наличните мляко и млечни продукти, собствено производство, в обектите  с положително реагирали за бруцелоза животни ще бъдат унищожени съгласно изискванията  на Регламент (ЕО) 1069/2004 от 21.10.2009 г. Млякото, добивано от едри, дребни и еднокопитни животни от планинската община, предназначено за лична консумация, трябва да бъде използвано след период на зреене най-малко 60 дни или след преминаване на термична обработка – пастьоризация, се посочва след решение на свиканата по спешност епизоотична комисия в планинската община. За град Рила са наложени и безсрочни за момента възбрани за използване на мляко, млечни продукти и продукти от животински произход за човешка консумация на територията на града. В края на миналата седмица 15 кози, носители на вируса, бяха убити по хуманен начин.

Снимките:

1 Вчера  се взимаха и проби от  мляко,  което се  добива и обработва ръчно.

2 Виктор Янев – областен управител на Кюстендил

 

 

Spread the love