Нелегално внесено животно за разплод запалило огнището на бруцелоза в Рила, осъдиха на смърт още 80 кози

Filed under: Дупница,Кюстендил,Рила,Сапарева баня |

Кметът Кабзималски: За изследванията се плаща 1,50 лв. потребителска такса

Digimax A50 / KENOX Q2

Още 80 кози от различни стопанства в Рила ще бъдат евтаназирани в четвъртък, след като дадоха положителен резултат за бруцелоза, информира заместник областният управител Силвия Велкова. Експертите от ОДБХ вчера взеха общо 219 кръвни проби от дребните преживни животни. „Предстои да се вземат кръвни проби и от стопанството на първия заразен човек с бруцелоза. Това са общо 62 бивола и 100 кози. Освен това от Регионалната здравна инспекция са взели 32 проби от хора, които са имали контакт със заразените, консумирали са същата храна. Досега имаме 13 болни, а при още двама стойностите са референтни и ще се наложи да се вземат повторни проби“, допълни Велкова.

129-01-033 -kabzimalski

„Не бива да се консумират месни и млечни продукти, докато не се изследват. Млякото да се пие след термична обработка и след сериозно зреене на сиренето. Имаше кампания в Рила за доброволно предаване на млечни продукти. Не мога да кажа какво количество е иззето от ОДБХ, то е от засегнатите стопанства, уточни Силвия Велкова. От областната администрация все още не могат да кажат какъв е произходът на заразата. „Към момента това се изяснява от полицията и РЗИ. Предполага се, че произходът е от внесено нелегално животно за разплод. Но на този етап това е предположение. Но животните са местни“, каза заместник областният управител. „На дневен ред не е обезщетението на собствениците, а да се локализира проблемът в Рила и близкия до него град Кочериново.

„Предстои да бъдат взети кръвни проби и от животните в селата Смочево и Пастра. Продължава и кампанията по вземане на кръвни проби на хората. За целта е необходимо всички, които имат съмнения за наличие на бруцелоза, да се запишат за изследване в деловодството на общината. Те ще трябва да заплатят и потребителска такса в размер на 1.50 лв.“, заяви и кметът на Рила Георги Кабзималски.

Снимките:

1 Силвия Велкова

2 Георги Кабзималски

Spread the love