Екоактивисти алармираха: Офшорка на „Юлен” строи 6-седалков лифт в Национален парк „Пирин“, маркирани за сеч са 90 вековни дървета

Адвокатът Петър Петров от „Юлен“: Тези дейности са започнали отдавна, въпросният лифт не е предмет на концесията на „Юлен“

 Природозащитникът Тома Белев е обжалвал инвестиционното намерение за подмяна на лифта, но ВАС е прекратил делото с мотива, че Белев е „нелегитимен представител на Асоциацията на парковете в България”

 Директорът на парка Росен Баненски не бe открит за коментар, проектът за нов 6-седалков лифт под връх Тодорка беше спрян през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов

181-08-01 -Petrov

В Национален парк „Пирин“ започва строителството на нов шестседалков лифт на мястото на триседалковия лифт „Тодорка“, написаха вчера в отворено писмо от коалицията „За да остане природа в България“ и разпространиха снимки от мястото. „Започналото строителство е поредният опит за заграбване на територии – изключителна държавна собственост, в Национален парк „Пирин“, като в случая това се осъществява не от концесионера, а от свързана с него офшорна компания“, посочват от екокоалицията. Инвестиционните намерения за подмяната на лифта са на офшорната компания „Маренго трейдинг“ (собственик на концесионера на ски зоната „Юлен“). Новият лифт не е в концесията за ски зона Банско на „Юлен“.

181-08-01 88 181-08-01 787

По думите на природозащитниците скандалното в случая е, че строителството е започнато прибързано въпреки липсата на разрешение от екоминистерството за разширение на просеката чрез изсичането на вековни дървета и въпреки течащата проверка на Върховната административна прокуратура по случая.

181-08-01 8786

През юни от МОСВ заявиха за „Дневник“, че няма да предприемат действия и да одобряват дейности, свързани с подмяната на триседалковия лифт „Икрище-Тодорка“ в ски зона Банско и замяната му с двойно по-голям, докато не получат резултати от прокурорската проверка по случая и тяхна проверка защо регионалната дирекция за национален строителен контрол е разрешила строежа. „Дневник“ отново изпрати запитване до ведомството по случая, но до публикуване на материала няма отговор. Запитан дали са уведомени за започването на строителни дейности на лифта „Тодорка“, адвокат Петър Петров от „Юлен“ отговори пред „Дневник“, че тези дейности отдавна са започнали, защото има административен акт (решението на министър Станислав Анастасов), който е влязъл в сила. Той подчерта, че въпросният лифт не е предмет на концесията на „Юлен“. Петров отново припомни, че Тома Белев е обжалвал инвестиционното намерение за подмяна на лифта, но ВАС е прекратил делото с мотива, че Белев е „нелегитимен представител на Асоциацията на парковете в България (АПБ)“. „Дневник“ потърси за коментар и директора на парка Росен Баненски, но той не беше в кабинета си в дирекцията.

Проектът за нов 6-седалков лифт под връх Тодорка беше спрян през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов с решение на тогавашния министър Нона Караджова с мотива, че нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк „Пирин“. През 2014 г. – в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски, тогавашният министър на екологията Станислав Анастасов (с писмо с изх. № ОВОС-24/04.08.2014 г.) разреши на „Маренго трейдинг“ да строи, с което офшорката получи безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост, какъвто е Национален парк „Пирин“. В тази връзка Станислав Анастасов в момента е разследван от прокуратурата. Според природозащитниците, които се позовават на снимки на терен, на строежа на новия лифт са маркирани за сеч близо 90 стогодишни дървета от бяла мура и смърч. Министерството на околната среда и водите не е издавало разрешение за сеч, за да се разшири просеката на досегашния лифт. Екокоалицията е изискала официално от Агенцията по кадастър и министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19,3 дка съгласно концесионния договор.

От „За да остане природа в България“ са готови да излязат на протест, става ясно от призива им в социалните мрежи. Те настояват за спиране на строителството и публикуване на резултатите от прокурорските проверки. Преди два месеца от инициативата „Зелени закони“ и екокоалицията „За да остане природа в България“ сезираха Върховната административна прокуратура с искане да спре строежа с мотива, че е в противоречие със закона и предвижда изсичане на стари дървета.

Spread the love