МВР: Вземаме мерки, но броят на загиналите от катастрофи не намалява

Filed under: България |

Обмисля се организирането на гонки да бъде криминализирано, съобщи началникът на „Пътна полиция Бойко Рановски

184-17-02-Boiko Ranovski

Всичко, което предприемаме като мерки, води до някакъв резултат, но за съжаление инцидентите на пътя си остават факт – например последният в Ловеч. Това констатираха от МВР в лицето на комисар Бойко Рановски, началникът на „Пътна полиция” на специална пресконференция, на която беше обрисувана картината по пътищата на България.

Според МВР, въпреки мерките, броят на жертвите и катастрофите си остава същият, ако не и по-висок, спрямо миналата година. За седемте месеца от началото на година (януари – юли) са загинали 368 души, което е с 5 души повече за същия период на миналия. От загиналите 17 са деца. Катастрофите са 4266. Беше изрично подчертано, че се увеличават загиналите пешеходци.

Най-сложна е обстановката в Пловдив, посочиха от МВР. Причините – много натоварено движение и много транспортни коридори. Загиналите при катастрофи в Пловдивска област са повече, отколкото в Софийска област.

От Министерството на вътрешните работи припомниха, че и сега работна група оформя законови предложения за промени. Какви са целите – бързо санкциониране и бързо събиране на глоби, както и при определени обстоятелства, като например рецидив на каране в пияно състояние, да се спира от движение автомобилът на виновния шофьор. Ако от установяване на нарушението до налагане на санкцията не се съкрати времето, то се губи превантивния ефект, подчерта комисар Рановски, който очаква превантивен ефект от мобилните камери да има след няколко месеца до година. Той добави, че на всеки сайт на Областна дирекция на МВР има електронна поща и телефон за сигнали за гонки. Сигналът обаче не може да е анонимен – да има име на свидетеля и подпис.

Освен това МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки, съобщи Бойко Рановски. Обмисля се и възможността да бъдат наказвани и участващите в залаганията, които съпътстват гонките.

Само ако има свидетелски показания, то тогава би могло заради силния шум, участващите в гонките да бъдат давани на съд и за хулиганска проява, каза Рановски.

На територията на София спряхме гонките, смело заявиха от СДВР. Беше представена статистика за последните месеци, според която от няколко стотици сигнали на телефон 112 за гонки в столицата, само 15 били реални. Гонките се правеха на Южна дъга, бул. „България” в отсечката от „Гоце Делчев” до Околовръстно шосе, бул. „Владимир Вазов”, уточниха от СДВР. На всички тези места има полицейски патрули. От СДВР признаха, че се справят по трудно с мотористите с мощни машини, защото нямат равностойна като скорост техника. Друг проблем е неспазване на предимство, липса на навик да се гледа в страничните огледала и съответно „отнасяне” на мотористи от автомобили. Проблем е и честото говорене по мобилни телефони, докато се шофира.

От СДВР са вкарали предложение в Столичния общински съвет (СОС), при което да се изписва на пешеходната пътека „ПОГЛЕДНИ НАЛЯВО”. Причината – статистиката показвала, че пешеходците често стъпват от тротоара на пътното платно, без да се оглеждат и доста рязко, което води до произшествия.

От 1 юли насам в София няма убито или тежко пострадало дете, при около 40 ПТП-та на територията на столицата на ден.

 

Снимка:

Бойко Рановски

 

 

 

Spread the love