Писателят психиатър Калин Терзийски: Месото не ни помага да изживеем живота си красиво, без него човек става по-умерен, по-спокоен, по-ведър и по-малко агресивен

Filed under: Здраве |

Създадох си цяло богато меню от бобови растения, яйца, белтъци, всевъзможни семена, ядки, зеленчуци и плодове – и експериментирам. Но и яденето, Бога ми, не е най-важното нещо

Вегетарианството не е мода, а еволюция, все повече хора се насочват към чистотата и добротата. Има шанс

185-12-01 Калин Терзийски

Калин Терзийски е сред най-известните ни съвременни писатели, освен това и поет, сценарист, бивш лекар психиатър, магнетична личност, страстен готвач и най-вече – един от нас. Негови са романите „Алкохол“, „Лудост“, „Войник“, „Любовта на 45-годишния мъж“, сборниците разкази „Любовта на 35-годишната жена“, „Аскетът в мола“, „Събрани разкази“, “Разпилени разкази“ и др., пише zdravjivot.org. Калин говори по темата за вегетарианството, неговото влияние върху човешката психика и емоции и ролята на личния избор.

 

 • Г-н Терзийски, кога и как взехте за себе си решението, че вегетарианството ще бъде занапред част от личния Ви път?
 • За първи път спрях да ям месо на 22. Но някак си не бях подготвен – ядеше ми се. Всъщност тогава се въздържах, спирах се, правех го насила. Пак имах близки до сегашните мотиви – пак причината беше, за да не съучаствам неволно и косвено в убийство – храната ми да не зависи от смъртта на животно, което е съвсем подобно на мен – изпитва болка, живее, страда, мисли и чувства (извънредно наивно е да си въобразяваме, че телетата не мислят и не страдат – но и подлост има в тая наша удобна представа) и така. Тогава обаче имах едно такова мислене – че месото е незаменимо удоволствие, незаменима радост в живота. Тогава бяха и бедни години и яденето на месо беше престижно. Едва ли не като секса или като слушането на музика. Тоест – може и без тях, но животът е тъжен и непълноценен. Та и аз имах такова усещане, като не ядях месо. И се мъчех. А сега – преди шест години – стана съвсем чисто. Сега просто спрях да ям месото на убити животни и не ми се искаше да почвам пак. И бях спокоен.
 • Намирате ли по-лесно общ език с други вегетарианци, отколкото с хората, които консумират месо?
 • Определено. Вегетарианците принципно са по-чисти хора. Естествено има вегетарианци фанатици. Те обаче не са чисти. Те са просто фанатици. А фанатизмът не е хубаво нещо. При тях стремежът да властват и наказват различните е по-силен отколкото желанието за чистота и доброта. А истинският вегетарианец не е фанатичен, той е благ. Често препоръчвам на хората, които се интересуват от вегетарианството, да видят кои исторически личности са били вегетарианци. Аз веднъж проверих. И се почувствах страшно добре. Все едно попаднах в най-хубавата, най-любимата компания, за която съм си мечтал! Това са четиримата от „Бийтълс”, Сократ, Буда, Толстой, Бърнард Шоу, Леонардо да Винчи, Ван Гог, Марк Твен, Никола Тесла и много други. Едни от най-светлите хора на света.
 • В творчеството Ви от последните години недоволството от света и от себе си отстъпва място на размисли за добротата, човечността и грижата за другия. Смятате ли, че и вегетарианството има заслуга за това?
 • По сърце аз от съвсем млад съм против насилието – твърдо против насилието. Аз съм хипи в едни времена на възраждаща се реакция, на възраждащ се консерватизъм и антихуманизъм. Но слава Богу, има и тая тенденция, която вие отбелязахте в горния въпрос. Все повече хора се насочват към чистотата и добротата. Има шанс.
 • Като лекар психиатър имате ли наблюдения как вегетарианството влияе психологически и емоционално на човека?
 • Човек става по-умерен, по-спокоен, по-ведър и по-малко агресивен. А ако се храни наистина правилно – става и по-силен.
 • Изследвания в областта на психологията показват, че хора, които прилагат насилие над животни, са по-склонни да го прилагат и към хората – срещали ли сте подобни данни и имате ли практически наблюдения?
 • Да, хората, които са склонни към насилие, са просто склонни към насилие. И затова за тях разлика между хора и животни няма. Всъщност нека да си спомним! Във всички мръсни времена на насилие групата на насилниците е приравнявала тези, над които насилства, с животни! И тогава е било някак по-лесно за тях да убиват и насилстват; защото са извършвали приемливо насилие върху хора, които са приравнили с животните, а животни според техния морал е било приемливо да се убиват и измъчват. И така: германците са смятали евреите, циганите и славяните за животни, турците – арменците, англичаните – чернокожите в Африка. И избиването е било приравнявано с обичайното и приемливо клане на животни.
 • Вегетарианството и веганството като стил на живот стават все по-популярни в последните години. На какво се дължи това според Вас – само мода ли е, или хората започват да стават все по-осъзнати по отношение на собственото си здраве и душевност и отпечатъка си върху природата?
 • Това не е мода. Това е еволюция.
 • Доколкото знаем, за Вас кулинарията е изкуство и страст. Дали преоткрихте някои ястия във вегетариански вариант, или нови възможни комбинации и вкусове?
 • Аз не търся ястия, които приличат на месо – това е смешно. Все едно да кажа, че месото ми липсва, че то е важно и аз се чудя как да си го заменя. Няма такова нещо. Просто си създадох цяло богато меню от бобови растения, яйца, яйчни белтъци, всевъзможни семена, ядки, мляко и млечни продукти, зеленчуци и плодове – и експериментирам. Но и яденето, Бога ми, не е най-важното нещо. Както е казал Бърнард Шоу: „Човек може да се нахрани и с парче хляб и сирене, и с пържола. Въпросът е къде ще го постави изяждането на пържолата – по-горе или по-долу? Аз мисля, че по-долу!“ Човек се храни, за да има сили да преживее красиво живота си. А месото не му помага да преживее красиво живота си. Все пак то е част от телата на убити същества, които са искали да живеят още. А в това убийство няма нищо красиво.
 • Какво ще кажете за каузата да се действа за законодателни мерки, които да позволят заведенията на бюджетна издръжка, като болници и детски градини, да включат и опции за вегетариански избор в менюто си? Защото настоящите разпоредби изискват задължително ежедневно присъствие на месо във всяко основно ястие.
 • Това е извънредно благородна и важна кауза. Честно казано, включвал съм се в какви ли не каузи – повече или по-малко благородни. Но тази подкрепям от все сърце!
 • След 10 ноември знаем, че е имало не един опит да се създаде у нас действащо Вегетарианско общество като социална организация. Дочували ли сте за тези опити и намирате ли за добър знак, че вече има в лицето на БВО?
 • За съжаление не съм чувал. Но бих му се радвал. Всъщност, щом вече е факт – радвам му се. И ще помагам!
 • Смятате ли, че вегетарианството е социално отговорен избор и е важно популярните лица да показват този начин на живот като пример и път?
 • Аз мисля, че то е част от бъдещето на човечеството. От светлия и по-добър вариант за бъдеще на човечеството. Защото има и много лоши варианти за бъдеще, за които по-добре да не говорим сега. И смятам, че ако хората възнамеряват да еволюират – от канибали и кръвожадни зверове към нещо по-добро (което още си няма име), то те трябва да спомагат за тази еволюция. Със съзнателните си, умни и далновидни избори.

 

Ученият д-р Майкъл Ройзън: Повече секс, спиране на цигарите и 15 минути по-рано лягане добавят 23 години живот отгоре

Изнервен 50-годишен човек реално се е състарил до 82-годишен дядко

Поне 2 пъти в седмицата яжте риба. Омега-3 мастните киселини в нея помагат за справянето със сърдечни заболявания, депресия, остеопороза и дори алцхаймер

Aко мислите, че дълголетието ви зависи най-много от продължителността на живота на вашите баби и дядовци, прави сте само отчасти. Генетиката е важен фактор, но трябва да вземете още нещо предвид. Научно доказано е, че само 30% от остаряването ви зависи от гените и над 50% – от начина ви на живот като млади. Ето защо, за да разбере колко години някои навици добавят към живота, един учен – доктор Майкъл Ройзън, прави изследване, което нарича RealAge Test. В него той използва стотици данни, включително и на свои колеги, и стига до извода, че има как с определени привички да добавим още години към живота си. Ето 9 начина за това.

 1. Ходете по 30 минути на ден – добавя 2,2 години

Този навик е изключително важен както за да запазите добрата си физическа форма, така и за да понижите рисковете от сърдечни заболявания и диабет. Затова не трябва да хитрувате, докато го спазвате. Вярно, има дни, когато искате просто да се приберете колкото се може по-бързо вкъщи. Но не забравяйте, че дори и в тях трябва да отделите половин час за ходене. Вземете си крачкомер, инсталирайте приложение на телефона си, което да следи колко се движите. Така ще имате и допълнителна мотивация.

 1. Легнете си 15 минути по-рано – добавя 3 години

Този навик ще ви навакса допълнителни 7,5 ч сън всеки месец. А както знаете, той е жизненоважен. Това е времето, в което всеки орган и система отпочива и се възстановява. Здравият сън подобрява функцията на мозъка и изостря усещанията, оказва благотворно влияние върху много болести – психични, неврологични, сърдечни. Не е тайна, че благодарение на имунния механизъм, който се включва по време на сън, дори човек с простуда или грип на сутринта се чувства значително по-добре и е почти оздравял. Въпреки че нуждата от сън за всеки човек е различна, според експертите той трябва да е не по-малко от 8 часа на денонощие, а ако успеете да лягате всяка вечер 15 мин по-рано, ще добавите 3 г. към живота си.

 1. Правете повече секс с половинката си – добавя 8 години

Да имаш задоволителна връзка с човека до себе си, е полезно както за сърцето, така и за душата. Жените, които поддържат щастливи отношения и правят редовно секс с партньора си, са значително по-здрави от другите, които не са удовлетворени или са сексуално неактивни, казва доктор Ройзън. Не забравяйте и ползите от секса – засилва имунната система, гори калории, подобрява менталното здраве и настроението, а и подмладява.

 1. Движете се повече – добавя 5,6 години

Този навик е също толкова важен, колкото и половинчасовите разходки на ден. Това, с което най-много може да си помогнете, за да сте в добро здраве, е да се движите поне по 100 минути на ден. Не се стряскайте – това е само час и 20 минути, който би добавил повече от 5 години към живота ви. Използвайте всеки удобен момент, в който се чудите какво да правите – докато по телевизията върви рекламният блок например – станете и потанцувайте на музиката към него или направете няколко коремни преси. Проучване показва, че хората, които водят застоял начин на живот, са изложени на много по-голям риск от сърдечни заболявания. Причината за това е, че когато седите продължително, мазнините циркулират по-дълго време в кръвния поток, а това намалява способността на добрия холестерол да чисти опасните плаки от артериите.

 1. Чистете зъбите си с конец всеки ден – добавя между 3 и 5 години

Хубавата усмихва е предпоставка и за здраво сърце. Според многобройни изследвания пародонталните и сърдечносъдовите заболявания са свързани. В най-добрия случай трябва да миете зъбите си и с четка, и с вода за уста, и с конец по два пъти на ден – сутрин и вечер. Но дори и да го правите само веднъж, пак ще добавите още години към живота си.

 1. Хранете се здравословно – добавя 14 години

„Храната има много голямо влияние върху гените, които ускоряват или забавят процеса на стареене“, казва д-р Ройзън. Ето защо избирайте добрите мазнини. Закуска, в която има ядки например, е много по-полезна от всяка друга, която съдържа наситени мазнини като масло, сирене или кашкавал. Хапването на ядки, каквито и да са те, всеки ден понижава нивата на лошия холестерол поне със 7,5%. Яжте колкото се може повече плодове и зеленчуци и се опитвайте те да бъдат най-разнообразни. Когато те присъстват в менюто ви, си набавяте хиляди различни хранителни вещества, способни да се справят с най-различни болести, категорични са специалистите. Опитайте се поне два пъти в седмицата да ядете риба. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата (например в сьомгата), помагат за справянето със сърдечни заболявания, депресия, остеопороза и дори алцхаймер.

 1. Не пишете на телефона си, докато карате – добавя 2 години

Този навик може не само да добави години, а и да спаси човешки живот. Според проучвания да се ровите в интернет от телефона си или дори да пишете в него, е още по-опасно от това да шофирате пияни. И едното, и другото не го правете никога.

 1. Намалете стреса – добавя 4 години

Разбира се, това не е никак лесно. Затрупани сте от работа – и в службата, и вкъщи все има какво да се довърши. Но от това как се справяме със стреса зависи изключително много здравословното ни състояние. „Реалната възраст на един изключително изнервен човек на 50 г. може да е 82 г.“, обяснява в доклада си д-р Ройзън. Когато сте постоянно под напрежение, кръвното ви налягане, пулсът и нивата на хормона на стреса кортизол са по-високи. А това автоматично води до повишен риск от сърдечни болести и дори инфаркт. В случай на сериозно напрежение помага нещо лесно – просто се разходете 15 мин. Така ще увеличите производството на вещества в тялото, които ще ви накарат да се почувствате добре, като например ендорфини. Друг трик за справяне със стреса е да започвате деня си с 15-минутно дишане с корема. Това ще ви помогне да отпуснете и ума, и тялото си. При него се увеличава енергията на тялото, отпускат се коремните мускули и човек усеща облекчение, което се дължи на успокояване на сърдечния ритъм и намаляване на нивата на кортизол и въглероден двуокис в кръвта. Най-простото правило, което трябва да спазвате при дишането с корем, е да се повдига стомахът ви, а не раменете. Намерете време за срещи с приятели. Според учените те са толкова важни, колкото упражненията, с които се предпазваме от сърдечносъдови болести и деменция.

 1. Откажете цигарите – добавя между 6 и 12 години

Пушенето е един от най-вредните навици, но здравето ви ще се подобри значително почти веднага щом се откажете от него. Само 20 минути след като спрете цигарите, нивата на пулса и кръвното налягане спадат. Два-три месеца след това се подобрява функционирането на белите ви дробове. Две години по-късно рискът от сърдечни заболявания или от рак спада наполовина, а 15 години по-късно е същият като при непушачите.

 

 

Spread the love