Пострадалият при тежката злополука Павел Симов в Баня работил без трудов договор, преби се от скеле в хотела на бившия полицай Явор Капитанов

Filed under: Актуално от днес,Разлог |

47-годишният строител е транспортиран спешно за „Пирогов“ с  оток в мозъка и опасност за живота

188-03-01-Явор-Капитанов2

Пострадалият работник при тежката трудова злополука в разложкото село Баня не е имал трудов договор. Това показва първоначалната проверка по ЕГН на Павел Симов от София в масивите на НАП. Трудови инспектори от Благоевград започнаха щателна проверка за причините за тежката злополука. Проверката ще продължи няколко дни и тогава ще имаме точен резултат, коментира шефът на Инспекцията по труда в Благоевград Петър Попадиин. 47-годишният Павел Симов от София паднал от скеле в хотела на крупния предприемач Явор Капитанов. Строителят се пребил от 5 метра височина, паднал върху циментова настилка. Колегите му твърдят, че не са разбрали как точно е станал инцидентът, но предполагат, че пострадалият Павел Симов и неговият приятел, който също е паднал, са напълнили повече платната, в резултат на което скелето се разместило и те паднали от него. Симов останал неподвижен на циментовата площадка с кървяща рана на главата. Колегата му се отървал само с контузия на ръката и силна уплаха.

188-03-01-popadiin1
Инцидентът е станал в 16,45 часа вчера. Строителите работели по полагане на платна за отливане на бетон за втора плоча на хотела.

Пострадалият Павел Симов веднага е транспортиран до Спешно – приемно отделение на МБАЛ -Разлог. Установено е, че има черепно-мозъчна травма и е закаран спешно в „Пирогов” с опасност за живота.

„Научихме за трудовата злополука към 18,00 часа, обадиха ни се от полицията, работодателят не е звънял. Инспектори са на мястото на инцидента и проверяват цялата документация и условията за безопасност на труда“,  коментира Петър Попадиин.  Трудови инспектори са проверили строителния обект на 27 юли и са издали 7-8 предписания. Всички те касаят осигуряването на безопасни условия на труд за работниците – обезопасяване на строителни площадки, носене на лични предпазни средства. На някои от предписанията срокът за изпълнение е изтекъл и ще видим дали са изпълнени, уточни Попадиин. При проверката в края на юли всички работници са имали трудови договори. Строителният обект е бил 4-звездният хотелски комплекс за около 20 млн. лв. на един от най-богатите строителни предприемачи в България Явор Капитанов. Той е бивш служител в Министерството на вътрешните работи. В началото но 90-те години напуска ведомството и се насочва към частния бизнес.

Първата копка на луксозния хотел бе направена през лятото на  миналата година. Тогава  Капитанов отказал да назове официално цената на земята, върху която се изгражда комплексът. Сделката е направена преди около 10 години, когато Капитанов купува около 13 дка земя от фирма „Бане Банско” ООД. По това време цените вървели около 16 лв. на квадратен метър. Фирмата, която Явор Капитанов представлява, се казва „Хот Спрингс – Баня” ЕООД и новият хотел се строи от нейно име.

Снимките:

1 Явор Капитанов

2  Петър Попадиин

 

 

 

 

 

Spread the love