Пътни възли „Бобошево” и „Кочериново” свързват АМ „Струма” с Рилския манастир

Filed under: Благоевград,Дупница,Кочериново,Рила |

Европа дава пари за ремонт на 20 км от пътя за обителта

144-07-01 Struma_lot-4

Връзката с пътя за Рилския манастир и лот 2 от АМ „Струма“ ще се осъществява чрез два пътни възела, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това са пътните възли „Кочериново“ и „Бобошево“. От агенцията правят това уточнение по повод появили се твърдения, че изграждащият се магистрален участък подминава пътя за манастира.

За осигуряване на връзка на населените места до трасето на участъка от Дупница до Благоевград е предвидено изграждането на 4 пътни възела. Това са: пътен възел „Дупница-юг“, който осигурява връзката с път II-62 Кюстендил – Дупница и достъпа на жителите на община Дупница, Кюстендил и Бобов дол до автомагистралата; пътен възел „Бобошево“ – връзка с път III-104 Бобошево – Четирци. Този пътен възел осигурява връзката на жителите на община Бобошево до трасето на лот 2; пътен възел „Кочериново“ – осигурява директната връзка с път III-107 за Рилския манастир и на жителите на общините Кочериново и Рила до трасето на АМ „Струма“; и пътен възел „Благоевград“ – връзка с път III-106 Благоевград – ГКПП „Станке Лисичково” и на жителите на община Благоевград с магистралата. Това съоръжение ще служи и като етапна връзка с път Е-79 преди изграждането на лот 3 от АМ „Струма“, се казва още в съобщението.

Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОПРР да бъдат рехабилитирани около 20 км от пътя за Рилския манастир. По този начин ще бъде подобрен достъпът на туристите до един от най-значимите културни паметници в България.

 

Spread the love