Шивачките от „А. М. Шуус” в Дупница излизат на протест, искат си юлските заплати

Filed under: Дупница |

128-02-02 iordanka germanova

Едночасов предупредителен протест обявяват днес в „А. М. Шуус” ЕООД – Дупница. В знак на несъгласие със забавянето на заплатите за м. юли работниците в италианската фирма няма да са на работните си места от 7,30 до 8,30 часа. Един час от работното си време ще прекарат в двора на предприятието. Протестът се организира от синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в дружеството.

„Заплатите във фирмата се изплащат от 20-о до 25-о число. След като не получили възнагражденията си в срок, в понеделник в един от цеховете извикали управителката Калина Караджова и поставили въпроса. Отговорила им, че по-рано от една седмица не могат да им платят, тъй като сезонът приключва и в навечерието на новия се сключват нови договори. Тогава решили да обявят предупредителен протест, събрали са и подписка”, каза лидерът на СРС „Подкрепа” в Дупница Йорданка Германова. Вчера тя прекъснала отпуска си и пътувала 7 часа, за да се прибере в града за протеста. „Работничките са били категорични, че със или без синдикална подкрепа те ще протестират. В интерес на истината този месец е критичен за фирмата и всяка година по това време има проблеми. Ако утрешният протест не повлияе, ще стачкуваме ефективно”, допълни Германова.

„А. М. Шуус” е дружество, специализирано в ушиване и кроене на саи, монтиране на обувки за Италия. Дружеството е с италиански собственик, наследник на бившето „Еврошуус”, придобило скандална известност покрай смъртта на работното място на тяхна работничка. В момента в „А. М. Шуус” работят около 530 души.

Снимката: Йорданка Германова

 

Spread the love