Министър Лиляна Павлова: Благоевград стана емблемата на безплатното саниране в България, за първия блок от 3472 кв. м отидоха 500 000 лв., довършителните работи на лот 4 приключват на 11 септември

Редно е товарните коли, транзитният трафик, да заплащат по-висока такса за преминаване, защото пътуват най-много и рушат най-много пътната настилка. Тол такси за леките автомобили не предвиждаме

195-09-01

Лиляна Павлова е родена е на 6 декември 1977 г. в София. Завършва УНСС със степен бакалавър по международни икономически отношения и Варненския свободен университет със степен магистър по публична администрация и европейска интеграция. Защитава докторска степен по икономика и специализира право в Института за следдипломна квалификация към УНСС през 2002 г.

– Министър Павлова, в Благоевград бе предаден първият блок по Националната програма за саниране. Спазват ли се сроковете?

– Да, на 23 август блокът бе напълно завършен. Благоевград ще бъде емблемата на България по Националната програма за енергийна ефективност. Стойността на договора за проектиране и строителство на сградата е близо 500 хил. лв. Тя е с разгъната застроена площ 3472 кв. м, общо 40 апартамента. За точно два месеца бяха изпълнени дейностите, предписани като задължителни мерки в техническото обследване и в обследването за енергийна ефективност. Като цяло има голям интерес към програмата. Към момента има регистрирани над 2250 сдружения на собствениците, подадените искания към Българската банка за развитие за сключване на договори за целево финансиране са 1490, от които сключените договори са близо 1350. В отделните общини сградите са на различни етапи.

– Има ли ляв завой на възела при Белокопитово, защо в този участък на магистрала „Хемус” решението за развръзките на пътя са толкова сложни. Прокраднаха се намеци за корупция, възможно ли е?

– Най-големите критици на пътния възел още на следващия ден след въвеждането му в експлоатация поднесоха своите извинения за некоректните критики. Оказа се, че пътният възел тип „Диамант“ си има всички входове, завои и изходи. Това е най-голямото пътно съоръжение в Североизточна България, проектирано с идеята в него в бъдеще да се включва трафикът от две магистрали. Инженерите са разглеждали проекта в перспектива, тъй като в следващите години след цялостното завършване на АМ „Хемус“ от Ябланица до Белокопитово и изграждането на автомагистралата Русе – Варна в пътния възел ще се пресича движението от двете направления. В момента чрез него се осъществява връзката с пътя Русе – Варна и пътя Коритна – Белокопитово. В Европа има много по-сложни съоръжения, защо трябва да се отрича новото, по-различното! Наскоро „Пътна полиция“ предостави данни на медиите, според които от пускането на пътния възел до момента няма регистрирани пътни инциденти. А колкото до прокраднатите намеци за корупция, ще кажа само, че в държавата има достатъчно независими институции – съд, прокуратура, Национален съвет по антикорупционни политики и т. н. Който има документи и доказателства, да им ги предостави!

195-09-01 2

– Докъде стигнаха ремонтните работи по магистралите „Тракия” и „Хемус”. Не е ли време да свърши адът с тапите?

– За да имаме пътища, по които се пътува удобно и безопасно, е необходимо през определен период от време да се извършват основни ремонтни дейности. Такива обаче на старите участъци на АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“ не бяха извършвани от построяването им преди повече от 35 г. Състоянието на асфалтовата настилка се влошаваше значително след всяка изминала зима и на места повече не можеше да се прави кръпка върху кръпките. Особено в участъка около Пазарджик пътните платна не бяха безопасни. Това ни принуди в началото на април да ограничим скоростта на движение до 90 км/ч. Радвам се, че правителството с пълната подкрепа на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър осигури 100 млн. лв. и успяхме до началото на юли да ремонтираме около 50 км от АМ „Тракия“ на територията на областите София, Пазарджик и Пловдив. За реализирането на тези неотложни ремонти за кратък период от време беше направена възможно най-добрата организация и координация. Именно това позволи само за 2 месеца да се извърши ремонтът. Имаше известно неудобство, за което отново поднасяме своите извинения на пътуващите. На АМ „Тракия“ продължават строителните работи по виадукта на 67 км и това е единственият участък за движение с по-ограничена скорост. Но за тапи не можем да говорим. През септември, когато по-голямата част от хората приключат с почивката на море, ще бъдат довършени ремонтите по „Тракия“. Остават лявото платно на моста при 9-и километър, дясното платно от км 75-и до 81-ви в посока София – Пловдив. На АМ „Хемус“ в момента интензивно се работи по три виадукта. Ще ремонтираме и около 30 км от АМ „Хемус“ на територията на областите Шумен и Варна. Там до 1 юли не стартирахме ремонтни дейности, тъй като имахме процедура по ЗОП за избор на изпълнител на договора за текущ ремонт и поддържане на магистралата. Убедена съм, че пътуващите сега по-удобно и по-бързо по ремонтираните участъци са много повече от тези, които се възмущаваха и недоволстваха от предприетите ремонти.

– Решен ли е проблемът с маркировките по магистрала „Марица”, заради които там загина турски гражданин, има ли пропадане на новата „Струма”?

– Категорично няма никакво пропадане по трасето на лот 4 на АМ „Струма“. От АПИ заведоха медиите на място и заедно обходиха километър по километър цялото трасе. Там също текат довършителни дейности и съгласно срока на договора те трябва да приключат до 11 септември. Инцидентът с турския гражданин от 24 юни не е заради маркировка, а е от удар с висока скорост в чакащ на опашка тир в близост от ГКПП „Капитан Андреево”. За улеснение на транзитно преминаващите шофьори, които пътуват към Капитан Андреево, тъй като новият участък от АМ „Марица“ все още не е актуализиран в навигационните им системи, поставихме още 7 допълнителни табели на пътя Димитровград – Хасково и по направлението Пловдив – Свиленград.

– Ще има ли тол такси и нови цени на винетките, за кои категории МПС? Какво представляват електронните винетки и как ще функционират?

– Със съдействието и експертизата на Световната банка в момента разработваме цялостна визия за въвеждане на тол такси за тежкотоварните МПС и промяна на досегашната винетна система с електронна. До края на 2015 г. трябва да бъде разработен финансовият анализ, бизнес моделът и анализът на трафика. Въз основа на тях след това ще се реши кой от предложените модели ще се приложи и откога. Анализът ще даде конкретен модел и предложение. Плащането на тол такса за тежкотоварните МПС е най-справедливата форма за таксуване на шофьорите, защото плащаш за реално изминати километри, а не за период от време – седмица, месец или година. Редно е товарните коли, транзитният трафик, да заплащат по-висока такса за преминаване, защото пътуват най-много и рушат най-много пътната настилка. Тол такси за леките автомобили не предвиждаме. Те ще продължат да се движат с винетки, но електронни.

– Състоянието на първокласните пътища не е ли за сметка на магистралите?

– Погрешно е да говорим, че едното е за сметка на другото, защото автомагистралите са гръбнакът в пътнотранспортната схема във всяка една държава и са най-безопасните пътища. Една държава без необходимата инфраструктура не може да развие нито икономиката си, нито туризмът. В повечето европейски държави, когато преминеш границата – влизаш на магистрала и излизаш отново от магистрала. По никакъв начин не сме пренебрегнали и по-малките пътища, инвестирали сме над 900 млн. лева в ремонти и рехабилитация.

– Вас лично и социолозите, и опозицията трайно ви нареждат сред отличниците на кабинета. Как ви се получава?

– С много работа. Смятам, че това е оценка за работата ми и като министър и като депутат в предишното Народно събрание. Това е оценка не само за моята работа, но и оценка на премиера и целия екип, защото всичко е в резултат на общите ни усилия. И в предишното правителство с премиер Бойко Борисов, и сега, се старая като министър да не късам връзката с хората, с регионите. Най-важното е, че възстановихме доверието на Европейския съюз, благодарение на което ни бяха размразени европейските фондове.

– ГЕРБ и коалиционните и партньори в кондиция ли са преди местните избори, или е прав Радан Кънев да говори за възможен разпад и последващ предсрочен парламентарен вот?

– Както знаете, министрите няма да участваме в предизборната кампания, защото не би било коректно. Смятам, че най-важното е в България да има политическа стабилност, от която до голяма степен зависят и реформите.

 

Spread the love