Съдът освободи „любимия“ автоджамбазин на Бойко Борисов, Яро: Няма да обжалвам задържането си, за да не ме разкарват до съда

Filed under: България |

Уличаващият Ярослав Димитров запис е с твърде лошо качество, за да бъде разпознат

195-17-03-Image_4945876_126

Софийският градски съд (СГС) пусна от ареста Ярослав Димитров, който е обвинен за кражба на автомобили, без изобщо да му определи мярка за неотклонение.
Името на Димитров нашумя след заседание на Министерския съвет, на което премиерът Бойко Борисов повдигна въпроса за това как осъждан у нас и разследван в чужбина може да нарушава домашен арест.
Според градския съд видеозаписът, на който се твърди, че е сниман Ярослав Димитров, е с лошо качество и не може категорично да се докаже, че е той. Съдията докладчик Иван Коев мотивира решението с думите, че извършител на деянието може да е всеки със сходни черти като тези на лицето от видеозаписа. Петима полицаи са разпознали Димитров, след като са изгледали видеозаписа. Съдът обаче не кредитира особено техните показания.
В съдебната зала стана ясно, че останалите събрани до момента доказателства за кражбата на две коли са две експертизи по излъчени по телевизията видеоматериали, в които обаче се казва, че не може да се направи категоричен извод за личността на заснетия извършител. Според вещите лица може да се каже, че вероятно това е Ярослав Димитров, но те не могат да са сигурни.
Съдия Коев обаче отбеляза, че е гледал кадрите от охранителната камера и виждайки обвиняемия в залата, не може да заключи, че става въпрос за един и същ човек. Липсата на обосновано предположение, че Димитров е извършил двете автокражби, пък обезсмисля обсъждането на останалите предпоставки за определяне на мярка за неотклонение, посочи още съдът.
Решението на СГС видимо учуди обвиняемия, който дори бе оттеглил жалбата си срещу постоянния си арест. Той обясни това с желанието си да не пречи на разследването, а и да не го „разкарват“ до съда. В края на изявлението си пред съда обаче той все пак поиска мярката му да бъде разгледана. След края на заседанието съдия Иван Коев се пошегува с обвиняем по друго дело, че повече прилича на човека, заснет да краде коли, за когото от полицията твърдят, че е Ярослав Димитров.

Spread the love