Проблемът с мигрантите в Централна Европа става все по-драматичен: Унгария спря достъпа им до влаковете, Германия пак прилага Дъблинския регламент

Filed under: Свят |

Меркел: Да се отсяват бягащите от насилие от икономическите мигранти

199-20-01-34e9b08d7f2ae8dc4509e6c469edf558 199-20-01-2a53a445c8c6dfeb251a9d68171631e2

Вълната от хиляди мигранти от страни в Близкия изток и Африка се пренася все по-отчетливо от Балканите на север и залива драматично няколко страни от Централна и Западна Европа, най-вече Унгария, Австрия и Германия. Властите в трите страни се опитват да се противопоставят, като засилват мерките, ограничаващи движението на мигрантите.

Залята от десетки хиляди мигранти, дошли по Балканския път от Гърция през Македония и Сърбия, в понеделник Унгария им разреши да отпътуват с влакове в посока на Австрия и Германия. Във вторник обаче унгарските власти спряха достъпа на мигранти да гарата в Будапеща. Германия пък, въпреки уверенията от миналата седмица за обратното, обяви, че продължава да прилага т.н. Дъблински регламент, който изисква мигрантите да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която са влезли. Стъпката очевидно има за цел да спре притока на хора от Унгария и Австрия.

 

Международната жп гара на Будапеща затворена за бежанци

 

Във вторник сутринта унгарските власти затвориха международната железопътна гара на унгарската столица Будапеща заради опитите на стотици мигранти да се качат на влакове за Австрия или Германия. По-късно гарата бе отворена, но мигранти не се допускат до нея.

Това накара стотици гневни мигранти да протестират пред гарата с настояването тя да бъде отворена отново и да им бъде позволено да се качат на влакове за Германия. Мнозина от тях разказаха пред репортери на информационните агенции, че са платили стотици евро за билети, след като по-рано полицаи ги уверили, че ще им бъде позволено да отпътуват.

„Германия, Германия“, скандират мигрантите, които също освиркват и размахват билети пред строените на входа полицаи, предаде „Ройтерс”.

Унгария се опитва да прилага законодателството на Европейския съюз, което изисква от всеки, който желае да пътува на територията на ЕС, да има валиден паспорт и шенгенска виза, написа говорителят на правителството Золтан Ковач в имейл, изпратен в отговор на въпрос защо гарата е била затворена.

199-20-01-92afbfb8cd912e1fd2c8d3887288e02c 199-20-01-692ed666b7680adbaa5119bc8255feea

Виена критикува Будапеща

 

Затварянето на гарата отчасти изглежда се дължи на натиска от страна на други държави от ЕС, които се опитват да се справят с наплива на мигранти от Унгария, отбелязва „Асошиейтед прес”.

„Просто да им бъде позволявано да се качват (на влакове) в Будапеща… и да бъде наблюдавано как те биват откарвани в съседна (Австрия) – това не е политика“, заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за обществената телевизия О Ер Еф.

В понеделник хиляди мигранти се качиха от „Келети“ на влакове за Австрия и Германия. 3650 от тях пристигнаха във Виена – рекорд за един ден.

Освен че разкритикуваха Унгария, австрийските власти признаха, че просто не могат да поемат толкова много хора. Полицията заяви, че няма достатъчно хора, за да провери ефективно новопристигналите. По принцип австрийските власти имат право да връщат в Унгария мигрантите, които нямат редовни документи и не искат убежище в страната.

Според полицията само шестима души от групата от 3650 мигранти – граждани на Афганистан – са кандидатствали за убежище в Австрия.

В понеделник австрийските власти въведоха отново контрол по основните контролно-пропускателни пунктове на границата с Унгария. В резултат се образуваха до 6-километрови опашки от автомобили.

Завчера около 20 000 души протестираха във Виена срещу отношението към мигрантите – няколко дни след като на магистрала в югоизточната част на страната беше открит камион със 71 мъртви мигранти. Демонстрантите отидоха на гарата в австрийската столица. В катедралата „Свети Стефан“ във Виена бе отслужена литургия в памет на починалите в камиона мигранти. „Стига, стига повече мъртъвци, страдания и преследвания“, каза архиепископът на австрийската столица Кристоф Шьонборн.

Голяма част от пристигналите във Виена мигранти прекараха нощта на железопътна гара, с надеждата да продължат към Германия, която миналата седмица смекчи условията за предоставяне на бежански статут на граждани на Сирия. Това смекчаване обаче се оказа временно.

 

Германия обяви, че не е преустановила прилагането на Дъблинския регламент

 

Рекорден брой от 2200 мигранти са влезли в Южна Германия за 24 часа, предаде „Франс прес”, като се позова на говорителка на федералната полиция. Тези хора са дошли от Австрия в югозападната провинция Бавария от вчера до днес сутринта.

Само до полунощ в Розенхайм и Мюнхен пристигнаха между 500 и 600 души, посрещнати от местни жители с вода и храна. Много от новодошлите изказаха благодарност на Германия, която се съгласи да приеме всички бежанци от Сирия, съобщи А Ер Де.

„Избухна кола бомба, тук ме простреляха, и с брат ми решихме да напуснем Сирия. С по-малкия ми брат искаме по-добър живот, да продължим да учим. Аз учех за строителен инженер в университета в Дамаск“, сподели един от първите пристигнали бежанци в Мюнхен.

Германия обаче обяви във вторник, че не е преустановила прилагането на Дъблинския регламент, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в страната, в която са влезли в Европейския съюз, предаде „Ройтерс”.

„Правилата от Дъблин все още са в сила и ние очакваме държавите членки (на ЕС) да се придържат към тях“, заяви говорител на германското правителство. Той допълни, че мигрантите, които пристигат в Унгария, трябва да се регистрират и да преминават процедурата за кандидатстване за убежище там.

Вчера австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер поиска от Германия да разясни позицията си по правилата на Европейския съюз за предоставяне на убежище, за да не бъдат давани фалшиви надежди на бежанците в Унгария, предаде „Ройтерс”.
Миналия месец Берлин обяви, че ще дава на бежанците от Сирия специален статут. Германия преустанови връщането на сирийски кандидати за убежище в страните, в които са влезли в Европейския съюз. По този начин германското правителство на практика замрази прилагането на регламента от Дъблин, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в държавата, през която са стъпили на територията на ЕС. Това обаче внесе объркване дали споразумението от ирландската столица остава в сила.

„Имаше слухове, че Германия дори изпраща в Будапеща влакове, за да взимат бежанци. Изключително важно е Германия да информира бежанците в Унгария, че прилагането на Дъблинския (регламент) не е преустановено“, каза Микъл-Лайтнер.

 

Меркел: Да се отсяват бягащите от насилие от икономическите мигранти

 

Бежанците трябва да бъдат разпределени в Европейския съюз по справедлив начин, в зависимост от възможностите на всяка една от държавите членки, заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция в Берлин с испанския премиер Мариано Рахой. „За тези бежанци, които са преследвани или бягат от война, трябва да има честно разпределение в Европа в зависимост от икономическата сила, производителността и големината на всяка страна“, каза Меркел, цитирана от „Ройтерс”.

Меркел и Рахой смятат, че Европейската комисия трябва да изготви списък кои страни са безопасни, за да е ясно дали мигрантите от тях имат основание да искат убежище. „Разбира се, че който няма право да получи статут на бежанец, е длъжен да се върне в родината си“, отбеляза Меркел.

Според Рахой сегашната криза с мигрантите ще е най-голямото предизвикателство пред Европа през следващите години. Испания е преживявала подобни трагедии на границите си, каквито стават в момента на други граници на ЕС, заяви той.

Същевременно обаче испанският вестник „Ел Паис“ съобщи, че Европейският съюз иска от испанските власти да приемат около 5800 бежанци от Сирия и други пострадали от конфликти страни. По данни на вестника испанското правителство се противопоставя на натиска на Брюксел и е готово да приеме само 2700 мигранти.

 

СНИМКИ: Стълпотворание пред жп гарата в Будапеща

Spread the love