7-годишната Йоанна Йочева и майка й Мирослава си взеха осветени икони на св. Пантелеймон, помолиха се на светеца за здраве в Дупница

Filed under: Дупница,Общество |

Йеромонах Максим: Св. Пантелеймон е велик и ще се моля да чуе молитвите на моите съграждани

200-12-01 983 200-12-01 985

Седемгодишната Йоанна Йочева и майка й Мирослава от Дупница бяха сред стотиците вярващи, които се стекоха да зърнат и да се помолят на чудотворната икона на св. Пантелеймон. Двете си взеха иконки и се помолиха за здраве и късмет пред чудотворната икона. Видяха и мощите на светеца.

В катедралния храм „Св. Георги” през целия ден се стичаха вярващи от Дупнишка духовна околия да се помолят за здраве и късмет на св. Пантелеймон. Иконата му ще остане в Дупница до събота сутринта. Отец Георги и йеромонах Максим раздаваха осветени иконки и памучета на дошлите в храма. Йеромонах Максим сподели развълнувано: „Св. Пантелеймон е велик и ще се моля да чуе молитвите на моите съграждани”.

200-12-01 986

В литургията в катедралния храм се включиха 24-ма свещеници от Дупница, Самоков, Петрич и Радомир. Сред молещите се бяха игумения Пелагия и още една сестра от Самоковския манастир „Покров на Пресвета Богородица“, където се съхраняват частици от мощите на св. Пантелеймон. И иконата, и мощите на св. вмчк Пантелеймон за първи път от 200 години напускат двата храма, където се пазят, и идват в Дупница. Това се случва в годината на покаянието, която започна на 1 септември.

Снимките

1 Отец Герги миросва вярващите.

2 Йеромонах Максим се помоли на иконата за здраве и късмет на жителите на Дупница.

 

3  Малката Йоанна Йочева и майка й Мирослава си взеха иконки и се помолиха за здраве.

 

 

Spread the love