Спипаха 39-има бежанци, изоставени в гората край Големо Бучино, областната управителка Ирена Соколова: Сирийци са

Filed under: Перник |

04-06 ирена соколова

39 чужди граждани от арабски произход бяха открити в гората до ловна хижа в землището на пернишкото село Големо Бучино. Полицията е действала по сигнал на местни жители. От чужденците  20 са мъже, 5 жени и 14 деца на различна възраст. По първоначални данни групата била изоставена на магистралата в района на селото. На място им е осигурена лекарска помощ и предоставени храна и вода от служители на БЧК. У част от чужденците са отрити документи, от които става ясно, че са минали първоначални процедури и интервюта, необходими при подаване на искане за статут на бежанци. На този етап те са транспортирани във Второ РУ-Перник. Работи се усилено по установяване на самоличността им. Не са установени хората, които са ги докарали. Има данни за един автомобил, изясняват данните, каза още Валентин Бучински.

04-06 бучински

Директорът на пернишката полиция заяви още, че задържаните бежанци са влезли в страната без документи. „Смятаме, че са сирийци, работим по изясняване на самоличността им“, каза той. Според полицейския шеф в тази местност за първи път задържат бежанци.

Според областния управител на Перник Ирена Соколова чуждите граждани са обявили, че са сирийци. Твърдели, че идват от Хасково и че нямат документи за самоличност. Само за един от имигрантите обаче е установено, че е пребивавал в Хасково. С бежанците работи миграционната служба, допълни Соколова.

В началото на август м.г. бе закопчан полицейски шеф от Трън за каналджийство. Той бе спипан от Гранична полиция в трънското село Глоговица. Информирани тогава твърдяха, че у него са открити 10 000 лв., срещу които трябвало да преведе през граница 10 имигранти, повечето от тях сирийци. В момента на извършване на престъплението обаче служителят на полицията бил в болничен отпуск.

 

Снимките

1 Ирена Соколова

2 Валентин Бучински

Spread the love