Обвиниха членки на ЕС, че имат къса историческа памет

Filed under: Свят |

 

България, Дания и Словения са оказали материална помощ на Унгария за посрещането на прииждащите мигранти

208-13-01-LauraB

Източноевропейските страни от ЕС имат къса историческа памет относно мигрантите, „старите“ страни членки на ЕС са направили много за „младите“. Такива мнения вече се изказват открито от високопоставени политици в Европа в момент, в който три страни – Унгария, Чехия и Словакия, обявиха, че няма да приемат задължителните квоти за разселване на 120 000 мигранти.

Председателката на Камарата на депутатите на италианския парламент Лаура Болдрини заяви в телевизионно интервю, че източноевропейските страни от ЕС имат „къса памет“ по въпроса за мигрантите.

„Страните от Източна Европа направиха всичко възможно, за да членуват в Европейския съюз. Понякога обаче показват, че притежават къса памет. Например през 1956 година от Унгария избягаха над 250 хиляди души“, каза Болдрини. Лаура Болдрини предупреди също за риска Европа да остане разединена по проблема с мигрантите.

„Трябва да сме насочени към по-обединена и сплотена Европа. Необходимо е да вървим напред, в противен случай рискуваме Европа да се разпадне. Необходим е политически отговор (на кризата с мигрантите)“, изтъкна ръководителката на италианския парламент.

Отказът на някои държави от Централна и Източна Европа да сътрудничат конструктивно с ЕС по въпроса с бежанците може да има последствия, предупреди министърът на външните работи на Люксембург, страната – ротационен председател на ЕС, Жан Аселборн. В интервю за френския вестник „Фигаро“ Аселборн обърна по-специално внимание на позицията на Унгария, която според него е „излязла от играта“, отказвайки да участва в преразпределянето на бежанците в държавите от съюза.

България, Дания и Словения са оказали материална помощ на Унгария за посрещането на прииждащите мигранти, съобщи Европейската комисия.

Уточнява се, че в петък Будапеща е поискала задействането на механизма на ЕС за гражданска защита. Оказаната помощ е била осигурена по този механизъм, отбелязва комисията.

Унгария е получила одеяла, спално бельо и палатки.

ЕС изразява пълната си солидарност с Унгария и ще съдейства за бързото разпределение на изпратените вещи, заявява еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилиянидис.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз е одобрил използването на военна сила срещу трафикантите на хора в Средиземно море. Предния ден Германия обяви, че временно затваря границите си заради увеличения приток на бежанци. Това наложи спирането на влаковете между Австрия и Германия. Над 60 хиляди имигранти влязоха в страната в последната седмица.

 

Снимка:

Италианският депутат Лаура Болдрини: Унгария да си спомни 1956 г.

 

Spread the love