Дупничанката Катя от „Ритон” готви тиквички с млечна заливка

Filed under: Рецепти |

 

210-10-01

Катя от дует „Ритон” има дупнишки корен. Нейната първа братовчедка – Елена, с удоволствие рзказва за детството им в Дупница. „Баба ми все се оплакваше, че яйцата на кокошките изчезват. Накрая се оказа, че Катя ги пиела, за да поддържа гласа си”, със смях ще си спомни Елена. Катя готви по-често, а партньорът й в живота и на сцената Здравко също има кулинарен репертоар, пише „24 часа”. „Той например е по-добър в кьопоолуто. Прави и един доматен сос, който изисква повече време. Аз съм повече по аламинутите“, разказва съпругата му. Двамата избягват нездравословните храни, но не спазват и строги диети. Катя ограничава въглехидратите. Ето и една от нейните рецепти:

Огретен от тиквички

Продукти:

  • Картофи, тиквички (около три пъти повече от картофите), сол, черен пипер, 2-3 връзки копър, зехтин, няколко едри домата, около 6 големи яйца, кисело и прясно мляко за заливката, кисело мляко, копър и чесън за гарниране

Приготвяне:

Сипвате обилно зехтин в голяма тава. На дъното разстилате пласт от тънки резени картофи като за чипс, с дебелина около един пръст. Нареждаме отгоре тиквичките на същите тънки резени, като количеството трябва да е около три пъти повече от картофите, защото слягат при печене. Повтаряме процедурата, като завършваме с тиквички. Подправяме със сол, черен пипер и ситно нарязан копър на вкус между отделните пластове. Най-отгоре нареждаме домати на кръгчета. Печем около 40 мин, а после включваме фурната само отгоре, за да се запекат доматите. Изсипваме отгоре 2-3 ч.ч. заливка като за мусака – от яйцата, кисело, прясно мляко и подправки на вкус, и запичаме още 10 мин. Сервираме с мус от кисело мляко, копър и чесън.

 

Spread the love