Експолицаят бизнесмен Николай Златарски от Дупница „Кауфланд” ни лъже с промоции, захапах въдицата да си купя пастърма, но отстъпка ме подмина, управителката безцеремонно обяви: Изтекла е

Filed under: Благоевград,Дупница |

Работници вече напускат хранителния магазин в града заради некоректно заплащане и отношение, твърдят дупничани; от веригата: Служители и работодатели още си напасват

211--01-01 първа DSC01364 copy

„Промоциите в хранителната верига „Кауфланд” са само по рекламните табели”, това алармира бившият полицай, настоящ бизнесмен, собственик на верига магазини „Адела” Николай Златарски.

211-01-01 P1350180 211-01-01  P1350218

„Пазарувах в „Кауфланд” и бях привлечен към витрината с колбаси на промоция на любимата ми пастърма КФМ. Тя струва 5,20 лв. килограма, но в магазина бяха сложили минус 37% промоция. Не можах да подмина и си купих. Когато момчето зад витрината ми подаде оразмерения пакет с цената, видях, че мен промоцията не ме е хванала. Директно попитах: „Къде ми е отстъпката, къде е промоцията от 37%?” Той каза, че не знае и да се обърна към управителката на магазина. Поисках среща с управителката и тя беше извикана. Дойде и ми заяви: „Промоцията е изтекла”.

211-01-01 emilia елчинова

Нито каза кога, нито ми обясни защо стои подвеждащата табела. На инцидента в магазина имам и свидетели. Видях, че доста хора си пазаруват от „намалени продукти”, но никой освен мен не се оплака. Видях, че хората не си поглеждат касовата бележка, а приемат на доверие. Затова отидох на редиците при касите и им съобщих, че промоциите са само по рекламните етикети, но не и за джоба на купувача. Предупредих ги: „Внимавайте, защото големите фирми нямат морал и чувства, тяхната единствена цел е печалбата”.

186-01-81-daniela gurova  new copy

Те не само лъжат и мамят хората, но и изнасят парите ни зад граница, за да живеят техните пенсионери с по над 1000 евро на месец, а нашите да кретат с по 200 лв. Такава е нашата държавна политика. Тези вериги ни ограбват, съсипват бизнеса. Вижте само колко много магазини фалираха”, заяви Златарски.

Той настоява шефката на Комисията за защита на потребителите Емилия Елчинова, която е от Дупница, да се самосезира по неговия случай. Златарски иска и шефката на прокуратурата в Дупница Даниела Гюрова да назначи проверка, защото в случая става въпрос за заблуда с цел облагодетелстване. Освен това скандалът е станал под камерите на магазина, така че Златарски настоява да бъдат иззети своевременно записите.

„Кауфланд” не е евтин магазин, евтин е само на табелки. Пред касовия апарат цените са двойни”, категоричен е бившият полицай.

Междувременно се оказа, че само месец след отриването магазинът в Дупница търси хора за попълването на екипа си. Работници и служители вече напускат заради некоректно заплащане и отношение. Част от тях споделиха за жестокия тормоз и ниското заплащане. „Не само ни довеждат до пълно изтощение, но направо сме утрепани. Свалихме по 5 кила за месец. Карат ни да чистим до припадък, да мъкнем тежки касети, да сменяме нонстоп цени, плакати. Не се интересуват, че тежиш 45 кг, а касетата, която трябва да вдигнеш, е над 10 кг.

Всички се чувстваме преуморени. Заплатите се изчисляват по странен принцип, така че не получаваш договореното. Удрят те с глоби и никога не можеш да докараш договорената сума. Ръце не ни останаха. Страдаме от грубото отношение от страна на хора, назначени за началници”, оплакаха се хората.

Млада дупничанка показа посечените си ръце от мъкненето на пластмасови каси.

Свързахме се с представители на „Кауфланд” за коментар по темата.

„Във връзка с отправена от Вашия вестник молба за коментар относно оплакване от клиент бихме искали да поднесем искрените си извинения за неприятния инцидент и да Ви уверим, че в Kaufland клиентът винаги може да върне продукта срещу касова бележка. Без да дискутираме, ние винаги ще заменим артикула или ще върнем парите. Убедени сме, че ако е била допусната грешка, то тя не е била умишлена, а се дължи на неопитността на служителите ни – все пак хипермаркетът в град Дупница функционира едва от месец.

Относно Вашето твърдение, че служители напускат масово новооткрития ни магазин в гр. Дупница, бихме искали да заявим, че то е напълно безпочвено и необосновано. Напасването между служител и работодател е напълно нормален процес. При постъпване на нова работа служителите имат право да преценят дали могат да се справят с отредените им отговорности. Същото важи и за работодателя, който преценява дали служителите се справят със задачите си”, коментираха от ръководството на хипермаркета.

Снимките:

1 Николай Златарски

2 „Промоциите в хранителната верига „Кауфланд” са само по рекламните табели”, това алармира Николай

3 Откриването на „Кауфланд“-Дупница

4 Емилия Елчинова

5 Даниела Гюрова

Spread the love