С литийно шествие, водосвет и концерти Костенец 4 дни отбелязва празника си, кметът Радев поздрави хората на фона на родопските гайди на Емил Чолаков

Filed under: Долна баня,Ихтиман |

212-04-02 IMG_1917 212-04-02 IMG_1918

Жителите на град Костенец по традиция отбелязват своя празник в последната събота на месец септември. Той води началото си и е свързан с построяването на Барон-Хиршовата жп линия през далечната 1888 година, съобщиха от общината. 4 дни местните хора ще празнуват, като началото бе поставено на 22 септември на паметника на Майка България в центъра на града, отбелязвайки Деня на българската независимост и почитайки паметта на загиналите за свободата.

С литийно шествие от енорийския храм „Свети Георги Победоносец“ до амфитеатъра и водосвет за здраве и благополучие на града и неговите жители на следващия ден продължават тържествата. Празнично слово произнесе кметът на община Костенец Радостин Радев, след което емблематичните родопски гайди на Емил Чолаков огласиха простора между гордата Рила и нейната посестрима Средна гора.

Вечерта е концертът на Графа, а на следващия четвъртък е ден на театъра. Първо малките костенчани ще могат да гледат баснята мюзикъл „Хитрините на Лисан“ в читалище „Прогрес – 1910“, след което за възрастните е постановката „Големите момичета не плачат“ на пазарджишкия драматичен театър „Константин Величков“. С участието на ученици ще бъде проведена традиционната колоездачна обиколка на Костенец, а вечерта градът ще бъде разтърсен от концерта на рок групата „Сигнал“.

Финалът на 51-вия празник на град Костенец е с денс шоуто на група „Респект“, концерт на Деси Добрева и красивата празнична заря.

Spread the love