ГЕРБ и ЛИДЕР спасиха 2 млн. евро за селата в Дупница, бойкотирани от БСП и Костадин Костадинов

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

 Съветниците отрязаха клуба по борба „Спартак-Дупница” от 2500 лв., клуба по тенис на маса „Марек 76” – от 3000 лв. и клуба по ловна стрелба „Слави Иванов” – от 2500 лв.

214-06-ilinska 214-06-matei

Община Дупница още има шанс да кандидатства чрез Местната инициативна група (МИГ) с проект за техническа помощ и разработване на стратегия за развитие на стойност 30 000 евро, а впоследствие – с проекти по Програмата за развитие на селските райони в размер до 2 милиона евро.

214-06-P1350789 214-06-P1350790

Възможността, макар и не на 100 %, бе дадена на вчерашното извънредно заседание на Общинския съвет, който прие докладната на кмета Методи Чимев, отхвърляна от опозицията на две поредни сесии. Предложението, утвърждаващо фирмите, юридическите лица и неправителствените организации в МИГ „Разметаница”, бе прието с 11 гласа „за” на ГЕРБ, 7 „против” и 3 „въздържал се”, при присъствие на 21 от 33-мата общински съветници.

214-06-P1350791

И вчера участието на община Дупница в МИГ „Разметаница”, учредена преди години от община Бобов дол, бе бурно дискутирано. Още при приемането на дневния ред ОбС шефът Станислав Павлов предложи докладната да бъде оттеглена, с мотив непрозрачност при включването на физическите и юридическите лица и неправителствените организации в групата.

Имам информация, че по въпроса има развитие и предлагам точката да остане, опонира Асен Пилев. Зам.-кметът Олга Китанова, която изпълнява длъжността кмет, обясни, че е провеждано обществено обсъждане, общински служители са звъняли на земеделските производители, а кметовете на селата са провели срещи с хората. Китанова подчерта още, че за да не бъде изпуснат срокът, общините Дупница и Бобов дол са внесли документацията в Министерството на земеделието, но тъй като няма решение на общинските съветници, от община Дупница са приложили писмено искане то да се внесе допълнително. Няма 100 % гаранция, че при това положение проектът ще стартира, обърна внимание Олга Китанова. В дебата се включиха социалистите Георги Пехливански и Маргарита Илинска и Матей Попниколов, Асен Пилев и Методи Стойнев. Пехливански коментира, че всеки носи политическата отговорност за решението, а Илинска посочи, че в Крайници не е правено обсъждане. Има ли смисъл да водим тоя дебат, попита Попниколов. Пилев изрази становище, че има смисъл и предложи прекратяване на дискусията. При обяснение на отрицателен вот Костадин Костадинов от ОДБ, който и на предишните сесии обвини управляващите, че не работят прозрачно в случая, нарече докладната ясна и чиста провокация към Общинския съвет.

Това е предизборна пропаганда, заяви на ОбС шефа Емил Панчев от ГЕРБ, който получи подкрепа от цялата група. От микрофона Методи Стойнев заяви, че Павлов нарушава правилника, а от опозицията се чуха гласове, че той трябва да бъде изгонен, тъй като според тях взима думата, когато иска.

Както писахме, срокът за подаване на документите в земеделското министерство с цел кандидатстване за техническа помощ за разработване на стратегия изтече на 14 септември. Освен ГЕРБ докладната подкрепиха Георги Рангелов и Методи Стойнев, Марио Кирилов и Кирил Попов от ЛИДЕР. С „въздържал се” гласуваха и Йонко Гергов и Силвия Овчарченска. От заседанието отсъстваха Асен Башленски, Първан Дангов, Илианка Пилева, Иван Фулев, Иво Янков, Пламен Стойнев, Атанас Василев, Владимир Владимиров, Ени Лефтеров, Лорета Николова, Вергил Кацов и Стоян Шушков.

Много спорове имаше и при обсъждането на докладната записка на председателя на комисията по образование, култура, спорт и туризъм Иван Шопов за допълнително разпределение на средства за финансово подпомагане на 3 спортни клуба за тази година. Предложението бе от предвидения резерв клубът по борба „Спартак-Дупница” да получи 2500 лв., клубът по тенис на маса „Марек 76”- 3000 лв., а клубът по ловна стрелба „Слави Иванов” – 2500 лв. Предложението бе отхвърлено с 13 гласа „за”, 2 „против” и 3 „въздържал се”. Мотивите са, че докладната записка е в разрез с наредбата, регламентираща финансирането, а единият от клубовете дори е регистриран тази година и няма постижения, за които да получи парична помощ.

С пълно мнозинство бяха утвърдени 6 самостоятелни паралелки с пълняемост под задължителния минимум за тази учебна година в училищата в селата Самораново, Крайници и Яхиново и „Христаки Павлович” в Дупница, които ще бъдат дофинансирани. Приети бяха и предложенията за предоставяне на земи от общинския поземлен фонд в Дупница, Червен брег, Тополница, Грамаде, Крайници и Блатино. Единодушно „да” получиха и двата отчета – на ОбС шефа Павлов за работата на минипарламента за периода от 1 януари до 31 септември, и на кмета Чимев за изпълнение на решенията на местния законодателен орган за времето от януари до август тази година. Над 95 % от взетите решения на ОбС към днешна дата са изпълнени. Няколко са в процес на изпълнение и предстои да бъдат приключени, обясни изпълняващата длъжността кмет Олга Китанова.

Снимките:

1 В Крайници не е правено обсъждане за МИГ, заяви Маргарита Илинска

2 Матей Попниколов попита има ли смисъл от дебата

3 Заради попълването на документацията със закъснение няма 100% гаранция за кандидатстването по Програмата за развитие на селските райони, каза Олга Китанова (вляво)

4 и 5 ОбС гласува предложението за МИГ след две отлагания

 

Spread the love