Хиляди фенове куфяха на франкофонския фестивал в Благоевград, откри го кметът Камбитов: 3 дни ще се наслаждаваме на френската култура

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

 

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Боб Синклер взриви хилядната публика на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград в първия възроден след 23 години фестивал „Francofolies. Благоевград”. Официално най-мащабното събитие на Балканите бе открито от домакина – кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов заедно с директора на фестивала в Ла Рошел, Франция, Жерар Пон и Н.Пр. посланика на Франция в България Ксавие Льопер дьо Кабан и Н.Пр. Латифа Ахарбаш, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България. „Добре дошли и благодаря, че приехте поканата. Сигурен съм, че ще останете с приятни впечатления от нашия град и фестивала, който възстановяваме след повече от 20 години. Фестивалът, който имаме амбицията да се превърне в емблема, визитна картичка на Благоевград. Искам да благодаря на всички вас за помощта, подкрепата, съдействието. Благодаря и на онези, които не ни подкрепиха, защото ни амбицираха да стигнем до тук”, каза в приветственото си слово д-р Атанас Камбитов. Той благодари и на директора на изданието в Ла Рошел, Франция – Жерар Пон и неговия френски екип, без които реализацията на фестивала не би била възможна. „За тези три дни ще имаме възможност да се докоснем до френската музика, френската култура, да я опознаем и което е по-важно – даваме възможност на Франция, на французите да ни опознаят”, каза още д-р Камбитов и пожела приятни мигове на всички жители и гости, дошли да станат част от възродения „Francofolies. Благоевград”.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

От своя страна Жерар Пон също изрази радостта си да бъде в Благоевград, като спомена и създателя на фестивала. „Благодаря на кмета д-р Камбитов за енергията, желанието, мотивацията да организира „Франкофолии” за толкова кратко време и наистина намери хора, които обичат френската култура и музика. Да живее франкофонията, да живее България!”, каза в приветствието си директорът на фестивала в Ла Рошел, Франция, Жерар Пон. Приветствия и поздравления към кмета Камбитов и екипа, който успя да реализира един от най-големите фестивали именно в Благоевград, отправиха и Н.Пр. посланикът на Франция в България Ксавие Льопер дьо Кабан и Н.Пр. Латифа Ахарбаш, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България. Поздравителни адреси до кмета на община Благоевград бяха получени от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, министъра на културата Вежди Рашидов, Полина Карастоянова, председател на парламентарната комисия по културата и медиите, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, посланика на Република България във Франция и Монако Ангел Чолаков.

Първа на сцената, след откриването се появи българската група „Дийп зоун проджект” заедно с Веси Бонева. Хилядната публика ги изпрати с аплодисменти, за да посрещне първото френско присъствие в Благоевград – рок групата КИО. С модерно звучене те повдигнаха настроението на любителите на рок музиката. Бурни аплаузи получи групата, която даде заявка, че харесва Благоевград и сподели, че се радва да бъде част от „Francofolies.Благоевград”. За да предразположат публиката към следващите изпълнения и да проверят какво е настроението на аудиторията, на сцената на площад „Георги Измирлиев” излязоха директорът на френското издание на фестивала Жерар Пон и неговият домакин в Благоевград кметът д-р Камбитов. Доволни от бурната реакция на хилядите зрителите от различни възрасти, с разностранни музикални предпочитания, местни, гости от страната и чужбина, те представиха и следващата група – електро суинг групата „Караван палас”. С уникално присъствие на сцената групата буквално предизвика фурор и създаде невероятно настроение. Енергията, с която излязоха пред благоевградската публика, накара всички да затанцуват с музикантите. Невероятен спектакъл, присъствие, енергия, глас, стил показа парижката банда, която пя и танцува един от най-големите си хитове „Jolie Coquine” заедно с всички свои почитатели в Благоевград.

Еуфория сред публиката предизвика и появата на световноизвестния DJ Боб Синклер. Той не само зареди положително хилядите меломани, дошли на площад „Георги Измирлиев”, но и получи същата енергия от своите фенове, с които поиска и специална снимка за спомен. Хитове звучаха, а финалът, разбира се, бе определен за песента, която апелира за мир, любов, приятелство, каквото свързва Благоевград и Франция – “Love Generation”.

 

 

 

 

Сн фра1 Д-р Атанас Камбитов (вдясно) откри най-мащабното събитие на Балканите.

Сн фра2  Многобройната публика се забавлява с часове.

Сн фра3,4,5 Изпълнителите повдигнаха градуса на настроението.

Spread the love