Аспиринът помага при рак и депресия, разбъркан с вода – заличава акне 

Filed under: Здраве |

 

Ежедневният прием продължително време увеличава риска от вътрешни кръвоизливи с 30%

здраве

Науката все още продължава да открива нови и нови полезни свойства на аспирина. Ще започнем с това, че той потиска производството на простагландин в организма. Това е хормонът, който е отговорен за „доставката” на болка в мозъка. Това е и първоначалната цел на аспирина като лекарство – облекчаване на болката. Но той действа и при някои други заболявания.

 

Помага при рак и депресия

В проведено изследване са проучени медицинските досиета на 200 000 души. Оказва се, че аспиринът намалява риска от образуване на тумори с 37%, при условие че човек всеки ден приема по една таблетка най-малко пет години. За депресията знаем, че е устойчиво заболяване. За много дълго време е потиснато състоянието на психиката, което е пряко свързано с повишена раздразнителност и дори възпалителни процеси в организма. Факт е, че хората, изложени на депресия, имат повишено ниво на цитокините – хормони, които се произвеждат от организма при вътрешни възпалителни процеси. Очевидно е, че тъй като аспиринът се използва като противовъзпалително средство, може да помогне и при депресия, пише „Блиц”. Като доказателство за тази своя теория учените сочат резултатите от изследвания при 386 жени на възраст над 50 години, които са наблюдавани в продължение на 10 години. 22 от тези жени са изпаднали в депресия, сред които само една е вземала аспирин всеки ден. В същото време една трета от всички останали са пили аспирин постоянно – и са избегнали заболяването.
Действа срещу акне и пърхот

Ключов компонент на аспирина е салициловата киселина. Тя се използва в много съвременни кремове срещу акне. Ако нямате достъп до такива кремове, а имате само аспирин под ръка, можете да използвате лесна за приготвяне рецепта – натрошете една таблетка аспирин, добавете вода, за да се получи кашичка. Нанесете сместа върху кожата. След две минути измийте с вода. Тази смес ще подсуши пъпките и кожата ще започне да диша по-лесно. Имайте предвид, че тази рецепта не може да се използва повече от веднъж седмично, ако имате нормална или суха кожа. Основната причина за появата на пърхот са гъбичките питироспорум овале, които често се откриват по скалпа. Аспиринът е меко действащо противогъбично лекарство, така че той може да ви помогне в борбата срещу пърхота. Стрийте две таблетки аспирин, смесете ги с една доза шампоан. Нанесете сместа върху косата и оставете да престои около две минути, за да попие в кожата на главата. След това изплакнете и я измийте отново с шампоан.

Срещу сърдечни пристъпи

Отдавна е известно, че аспиринът може да помогне за намаляване на риска от възпалителни процеси в артериите, за разреждане на кръвта и предотвратяване на появата на смъртоносни съсиреци. Последните проучвания показват, че аспиринът намалява вероятността от сърдечносъдови проблеми. Всекидневната таблетка може да отложи сърдечните пристъпи и различните сърдечносъдови заболявания с около 44 на сто. Някои учени твърдят, че аспиринът е полезен за тези, които са преживели сърдечен удар, защото намалява риска от рецидив с една трета.

 
Съвети за бременните жени

Прееклампсията – отлепяне на плацентата при бременни, не е много често срещано заболяване. Това е състояние, което възниква при бременни жени. Характеризира се с високо кръвно налягане и наличие на белтък в урината. Освен това често при пациентки с прееклампсия се появява подуване на краката и ръцете. Обикновено прееклампсията възниква през втората половина на бременността, в края на втория или третия триместър, въпреки че може да се развие дори и по-рано.

 
Апропо!

Според британски лекари в този случай аспиринът може да помогне, въпреки че, както знаем, повечето експерти казват, че аспирин по време на бременност е най-добре да не се пие. Английската рецепта е следната: ежедневната употреба на аспирин по време на бременност намалява риска от прееклампсия, която е опасна не само за майката, но и за плода. Поддръжниците на тази теория привеждат като доказателство следната статистика: от 32 000 жени, наблюдавани по време на бременността в лондонска болница, на прееклампсия са били изложени само тези, които не са приемали аспирин. Въпреки това липсват факти как аспиринът се е отразил на общото протичане на бременността, включително и това дали не е предизвикал влошаване на други показатели.
При ухапване от насекоми

Аспиринът също може да се прилага при ухапвания от насекоми. Необходимо е мястото да се навлажни и да се втрие малко количество аспирин в него – това ще облекчи болката, която причинява отровата на насекомите. Същата рецепта може да се приложи и при ужилване от пчела, която може да остави жило в раната. Впрочем може и просто да изпиете аспирина – това ще помогне за намаляване на болката.


И при херпес зостер

Заболяването се проявява под формата на устойчив червен обрив, придружен от силен сърбеж, болка и пъпчици. Самовъзстановяване възниква най-рано след 2 седмици, но при някои пациенти болката и сърбежът може да продължат с месеци и години. Причинител на заболяването е вирусът на варицелата зостер. Най-уязвими за болестта са предимно хората, които като деца са преболедували от варицела. Как може да помогне аспиринът? Трябва да го превърнете в мехлем – стрийте две таблетки и ги смесете с вода, така че да се получи кашичка. След това с помощта на тампон нанесете мехлема върху засегнатите участъци и го оставете там, без да го отстранявате. След като мехлемът изсъхне, ще падне сам. Тази рецепта не гарантира излекуване, но е в състояние да облекчи сърбежа и да намали възпалението на кожата.

 
Рискове при използването на таблетката

Ако употребата на аспирин имаше само предимства, дори и понякога не толкова съществени, то би трябвало всеки човек да го пие ежедневно. Уви, няма безобидни лекарства! Ето и недостатъците на аспирина:

• Според статистиката един на всеки пет астматици е алергичен към аспирин.

• Ежедневният прием на аспирин продължително време увеличава риска от вътрешни кръвоизливи с 30%, което при определени обстоятелства може дори да доведе до фатален изход.

• На британските лекари е забранено да предписват аспирин на пациенти, при които има риск от инфаркт. Предполага се, че това ще повиши риска от кървене в коремната кухина с една трета.

• При ежедневен прием не трябва да се превишава дневната доза от 75 мг – това увеличава риска от кървене.

Така че, без значение колко чудесно лекарство ви изглежда малкото бяло хапче – отнасяйте се внимателно към него. Често разликата между лекарството и отровата е само в дозата.

Spread the love