Оперната певица Антония Котова откри изложба в Дупница, подари целувка на солиста Георги Шумарски – посветил й канцонета

Filed under: Култура,Общество |

Димитринка Арабаджиева – Рия, Георги Чараклиев, Мария Занева, Наташа Демиревска се насладиха на картините и концерта на „Ноктюрно” и „Канон”

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Известната оперна певица Антония Котова откри самостоятелна изложба в галерия „Околийска къща” в Дупница. Събитието бе съпроводено с концерт на Хора на момчетата „Канон” с ръководител Иван Гатев и Формация за стари градски песни „Ноктюрно”, трикратен носител на приза „Златен Орфей” от Еврофолк – Велико Търново, ръководена от Василка Борисова. Тя откри експозицията и представи авторката. Поетесата Ивианна Денчева изпълни много емоционално свои стихове, с които поздрави художничката. Преди началото на изложбата Радостина Иванова връчи букет цветя на Котова от името на общината.

Десетки дупничани дойдоха да разгледат изложбата и да се насладят на изпълненията на двете формации. Между тях бяха Димитринка Арабаджиева – Рия, Георги Чараклиев, Мария Занева, Наташа Демиревска и др. Всички те поздравиха авторката за великолепната изложба.

Концертът бе открит със стихове, изпълнени от Анжела Василева и Габриела Колибарска от НЧ „Христо Ботев” в Дупница. Последваха изпълнения на хор „Канон”. Една от песните – „За Дупница” по стихове на Ивианна Денчева, разплака Иван Гатев, който на рояла сподели, че от 38 години за пръв път среща песен, посветена на града. Специална канцонета посвети на Антония Котова солистът на хора Георги Шумарски, за което получи целувки от нея.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

С 5 песни поздрави формация „Ноктюрно” Антония Котова. На една от тях солист бе Цветанка Попова, а на финала Котова не се сдържа и поздрави своята колежка за прекрасното изпълнение.

В Дупница Антония Котова представя 36 картини – масло и акварел, главно пейзажи, натюрморти и цветя, но в експозицията са включени и картини, изобразяващи голото женско тяло и животни. В други пък човешките фигури са просто част от пейзажа. Цените им варират от 80 до 200 лв.

Музиката и изобразителното изкуство са много близки, сподели оперната певица за увлечението си към рисуването. Тя обясни втората си поред изложба в Дупница с прекрасната атмосфера в града, с хората тук, които оценяват високо нейното изкуство и с които я свързва искрено приятелство.

Накрая Антония Котова почерпи гостите с шоколадови бонбони, соленки и червено вино.

Изложбата се реализира с подкрепата на община Дупница и клуб „Наследство” с председател Елена Кацарска. Ще остане в залите на галерията до средата на месеца. Антония Котова е родена в Пловдив. През 1971 г. завършва Софийската държавна консерватория, след което заминава за Западна Германия, където пее по оперните сцени. През 2012 г. открива изложба в Дупница, а концерт тогава изнася за колежката си и за дупничани оперният певец Алдомир Моллов от операта във Висбаден, Германия.

 

Снимки:

Десетки се насладиха на изкуството на художничката и на концерта на хор „Канон“ и на формация „Ноктюрно“

Антония Котова със съпруга си

Поетесата Ивианна Денчева

 

 

 

 

 

 

Spread the love