Петричани: Вельо, кой те рекетира и колко пари ти искат, за да те върнат в битката за кмет

Filed under: Петрич |

ОИК заличи Вельо Илиев от изборите, коалиция „Роден край“ била дубликат, той: Ще се върна до 6 дни чрез ВАС

220-01-09 Вельо Илиев

Общинската избирателна комисия заличи коалиция „Роден край“ с водач настоящият кмет Вельо Илиев в Петрич. Причината е, че името дублирало същата коалиция в Бургас. Дни по-рано обаче на 13 септември същата тази комисия регистрира коалицията в Петрич без проблеми. „Ще се върна в срок от шест дни и това ще стане чрез Върховния административен съд, такъв е срокът по закон.

220-01-09 Добринка Бацанова

Това е Петрич, искат да ми попречат, няма да стане, ще стане национален скандал, ще обжалвам пред ЦИК, ще вдигна хората, това е поредното безумие на петричка територия. Нямам думи! Не съм прочел решението, не знам какви са мотивите, но няма да оставя нещата така. Възмутен съм до дъно, безобразие, същата тази комисия ме регистрира преди дни“, каза Вельо Илиев. Според него 23-та ОИК е чисто политическа формация. „Тя се доминира от представители на ГЕРБ, ДПС и БСП“, смята заличеният кандидат-кмет. „Те няма да се примирят, че излизаме с толкова  качествени кандидати за кметове и за съветници. По всякакъв начин търсят служебна победа. В ЦИК искрено се надявам да проявят своя професионализъм и да успокоят обстановката в община Петрич. Снощи моите опоненти са празнували в очакване на служебна победа. Сметките ще им се объркат, няма да е на тяхното. Секционните избирателни комисии в общината също се доминират от представители партиите, които взеха решението за заличаване на коалиция „Роден край“, каза той. Решението на ОИК за заличаването на коалицията е по искане на коалиция „За нашия Вельо“, която е регистрирана с цел отклоняване на гласове от Вельо Илиев.

Подвеждащата коалиция е регистрирана от диджея Тодор Ангушев, работещ в нощно заведение на гърба на сградата на петричкото читалище. Нощното заведение се стопанисва от фирма, близка до бизнесмена Живко Карадалиев, кандидат за общински съветник от местна коалиция „Заедно за промяната“, на която водач е Добринка Бацанова.

Петричани масово коментирт новината за временното излизане на дългогодишния кмет от предизборнта надпревара. Петричани питат: „Вельо, кой от всички етажи на властта те рекетира и колко пари ти искат, за да те върнат в битката? Сигурни сме, ще след като се върнеш – победата ти е в кърпа вързана, знаем, че ще спечелиш”. Потърсен за коменар по въпросите на петричани, Вельо Илиев не си вдигна телефона.

Въпреки че двама от членовете на ОИК са гласували против и ясно са изразили становище, че жалба срещу името на коалицията е трябвало да бъде подадена в определения законов срок за обжалване, ОИК се произнася за заличаване. Най-парадоксалното е,  че точно задължение на въпросната ОИК е да върне коалиция,  ако името й повтаря наименованието на съществуваща партия. В случая „Роден край“ е партия на бургаския бизнесмен Ивайло Дражев, която дори не е регистрирана за тези избори, въпреки че това няма значение от правна гледна точка.

Проблемът вероятно ще се пренесе на още няколко места в страната, където има регистрирани коалиции със същото име, съобщиха от ЦИК. Както и в самата Централна избирателна комисия, която не би трябвало да потвърди самите бюлетини за изборите в Петрич. Целият проблем се създава от факта, че Софийският градски съд  не поддържа публичен регистър на политическите партии и практически проверка за съвпадения на имена трябва да се прави по служебен път, което отнема време и средства. В момента ОИК-Петрич наказва кмета Вельо за нещо, което сама тя е трябвало да свърши и за което членовете й получават около 1000 лв. заплата всеки.

Същата избирателна комисия допусна регистрацията и на коалицията „За нашия Вельо”, създадена с единствената цел да обърква избирателите на Вельо Илиев. Подобен номер преди 4 години спретнаха на Найден Зеленогорски в Плевен. И не е трудно да се сетите кой е подал жалбата срещу Вельо Илиев. Коалиция „За нашия Вельо“. Процедурата оттук нататък е следната – ЦИК трябва в тридневен срок да потвърди заличаването или да го върне на ОИК за преразглеждане. Ако потвърди, следващият етап е произнасяне на Върховния административен съд, пак в тридневен срок.

Снимките

1 Вельо Илиев

2 Добринка Бацанова

 

Spread the love