С японския трик „хара хачи бу“ в храненето ще живете до 100 г.

Filed under: Здраве |

 

здраве

Храната и храненето като цяло е ритуал за хората, които живеят до 100 години. Те спазват някои прости правила за здравословен и щастлив живот. Ето ги и тях:

Кралска закуска 

Всички знаят поговорката „Закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като просяк“ или „закуската изяж сам, обяда раздели с приятели, а вечеря дай на врага си“. В съвременния напрегнат и забързан живот обаче много малко хора я следват. В днешно време вечерята е основното хранене за деня. Хората, които живеят дълго обаче, закусват обилно, някои дори разделят закуската на две – основната сутрешна и втора по-лека, и пропускат обяда или го заменят с плод или салата. На човек са му достатъчни средно 650 калории на едно хранене, три пъти дневно и малка следобедна закуска.

Практикувайте „хара хачи бу“ 

Японският остров Окинава е една от петте зони на дълголетието в света. Именно оттам идва и „хара хачи бу“, което означава да ядете, докато се почувствате на 80% сити. Ако ви е трудно да прецените кога сте достигнали този процент, отделете 20% от порцията си, преди да сте започнали да се храните.

Опитайте „бързите“ пости 

Да постиш, не означава непременно да изключиш от менюто си определени храни за седмици или дни. Можете да опитате ползите от „бързото“ постене в рамките на всеки 24 часа. Това означава да ядете само 8 часа от деня, останалите 16 не яжте и не пийте нищо освен вода. Доказано е, че тялото има нужда от 6 до 12 часа да обработи храната, така че този режим няма да наруши здравословните процеси в организма.

Гответе вкъщи

Приготвянето на храната у дома дава възможност да избирате продуктите. Като добавим и физическите усилия при готвенето, този начин на хранене със сигурност е в пъти по-здравословен и полезен от яденето в ресторант.

Хранете се със семейството и с приятели

Времето за хранене е празник, време за разговори и споделяне на емоции с най-близките хора. Едно от основните правила на хората, които живеят до 100 години, е никога да не ядат сами, прави или с едната ръка да държат волана или мишката, а с другата храната. Това как се храните е точно толкова важно, колкото и това какво ядете. Бързото хранене е предпоставка за преяждане.

Празнувайте и се забавлявайте с храната

Едно от основните неща, които диетолозите забравят, е, че храненето е едно от най-големите удоволствия в живота. Средно в годината ядем 1100 пъти. Опитайте да се посветите на колкото се може повече от тях, като се насладите на това, което е на масата.

Spread the love