Борисов се скара на американците: От САЩ да не идват с меморандумче, а с ясен бизнес

Filed under: България |

 Според него „Уестингхаус“ е сериозна компания и се надява да дойде да строи в България при условия, при които се строи в европейска държава

221-12-02-B.Borisov

Благодаря на Европейския съюз, може би отношението му към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусионна кръгла маса на тема „Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси“, организирана от Американската търговска камара в България. Според него „Уестингхаус“ е сериозна компания и се надява да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава – „с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим“.

„Тогава вече с Род ще седнем на масата и ще го обсъдим“, обърна се министър-председателят към посланика на САЩ в България Родерик Мур.

Борисов коментира проекта за изграждане на 7-и реактор в АЕЦ „Козлодуй”, който вече трета година е в „задънена улица“. През май и Катар прояви интерес за инвестции и финансиране в “Козлодуй“ след среща между Борисов и емира Ал Тани.

„Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся“, каза днес премиерът.

Според Борисов сделката с „Уестингхаус“ не е за 1-2 млн. лева. Говорим за 700-800 млн. лева при една система с 4 млрд. и 300 млн. лева дълг в България. Ако можете да ми помогнете, веднага го направете. Финансовият министър не иска да гарантира, каза премиерът. По думите му при 4 млрд. 300 млн. пасив отиваме на огромен дефицит.

Не трябва да гледате само вашата страна, гледайте и моя проблем. Това отива на електромера на всеки български гражданин, когато не сме достатъчно прозрачни и точни, възникват съмнения. Няма хубава корупция, хубави нарушения, заяви Борисов. Той отбеляза, че когато има проблем с руски проект, България действа незабавно и затова „Бургас-Александруполис“ ще отиде в съдилищата.

„За „Белене“ и Париж сме вече в съдилищата. Когато има проблем, тук си затрайваме. Защо? Българо-американските отношение са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнесът. Тук е и политика, геостратегия, както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашият регион влиза от война на война“, уточни Борисов.

По думите му войните не свършват така. Като има мач между Албания и Сърбия, повече участие имат полицията и жандармерията, отколкото футболът, даде пример той.

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че около трансатлантическото търговско споразумение има много лъжи и митология. Според него трябва да работим за преодоляването на предразсъдъците, свързани с преговорите по споразумението.

Очертаването на геополитическите реалности се случва през заздравяване на трансатлантическата връзка. Има много силно желание тя да бъде скъсана или поне подкопавана. Трябва да направим всичко възможно, за да я заздравим и в това отношение трансатлантическо и търговско споразумение може да изиграе огромна роля, допълни Митов.

 

Снимка:

Бойко Борисов призова американските компании да действат по правилата на ЕС

 

Spread the love