Лидерът на ГЕРБ – Дупница Ивайло Константинов: Най-големият ни опонент в Дупница е образуванието „аз на тебе – ти на мен” – основата на широката подкрепа за независимия Иван Ибришимов, но ако ще и патриархът да го подкрепи, ние го познаваме

Filed under: Дупница,Кюстендил,Общество,Сапарева баня |

Да бъда председател на ОбС – Дупница, не е моята мечта, но се нуждая от титла, за да бъда пълноценен в контактите си, не мога да влизам в институциите просто като гражданин

Аз съм дупничанин, в София живеят съпругата и децата ми, аз спя там, отказвал съм депутатско и съветническо място в столицата, приятелите ме наричат шовинист

Рестартирах проекта за завод за електробуси, който правителството на Орешарски спъна, стартират и довършителните работи по мола в Дупница

Основните ни цели са проектите за бизнес зона и туристическа и ски зона, трябва да използваме природните и културните си дадености, общини като нашата са сред водещите в Америка и Европа

Искам по улиците и площадите да срещам тези хора, които сега виждам само през август

С Методи Чимев сме приятели, имали сме и ще имаме спорове, обратното няма да е естествено, по общо мнение в ГЕРБ му пишем 6+ за мандата

 218-01-konstantinov11 copy

 

Г-н Константинов, защо сте 14-и в листата на ГЕРБ?

– Много ясно искам да заявя, че това е лично мое решение продиктувано от желанието ми за последователност и ясни послания. Вече обясних, че не мога да бъда част от Общинския съвет, който формира тематични мнозинства, защото във всички известни случаи това е в ущърб на гражданите. Вярвайте ми, че не страдам от дефицит на ангажименти, за да уплътнявам времето си с дребни политиканствания и боричкания. Това е!!! Ако имаме достатъчно съветници, така че заедно с още няколко “политически здрави” представители в местният парламент да можем да сформираме работещо мнозинство, което да гарантира възхода на Дупница, ок – влизам и работя, ако пък не – здраве, има и по-обиколни, но също верни пътища.

224-01-05 06648

– Какви са отношенията Ви с водача на листата и кандидат-кмет на ГЕРБ за Дупница Методи Чимев? Доволен ли сте от работата на общинската администрация?

– Всички, които ни познават, знаят, че ние, преди да бъдем колеги и съпартийци, сме приятели и нито веднъж през последните 4 години не е било застрашено това приятелство. Да, в политически и служебен план сме имали, имаме и ще имаме спорове, отсъствието на такива по-скоро е неестествено. Що се отнася до работата на някои отдели в общинската администрация, имам много сериозни забележки, които съм споделял с Методи, но вярвайте ми, че в изтеклия мандат екипът му беше ангажиран с “гасене на пожара“, в следващия ще има достатъчно време и за “подредба на къщата“. Но с дебело искам да подчертая, че ГЕРБ на общинско и централно ниво постави оценка от 6+ за мандата на Методи Чимев, за което говори и наградата „Кмет на годината за 2013 и 2014 г.”

224-01-05 откриване 2037

– Казахте, че ще искате печалба от 1 млн. лв. от шефа на ВиК – Дупница, Илия Илиев. Успя ли дружеството да изпълни този план? Как виждате Дупница след четири години?

– Да, казах, че потенциалът на това дружество е 1 млн. годишна печалба и го потвърждавам отново, но с подменени водопровод и канал, при 100% заплащане на консумираната вода и при липса на подводни камъни, като например изплащане на дългове, направени преди десет години. Нека не бягаме от действителността, а тя е – средно 60-годишна, непрестанно аварираща водопреносна мрежа, лошо състояние на водохващанията и резервоарите, липсата на нагласа у много хора, че водата е продукт като всички останали и тя също струва пари. Да, имал съм и имам много забележки към управителя Илиев, но често го и разбирам. Най-лесно е да махне с ръка и да каже – положението е неспасяемо, но той не го направи, а тръгна според мен по верния път, а той е не нескончаеми ремонти, а подмяна на водопреносната система, засега със собствени средства, а скоро, надявам се, с европейски пари. Само през последната година подмени 1 км водопроводи – нещо, което не се е случвало от 50 години в Дупница. Да, малко трудно, но вярно и всяка следващата година – повече. Това е пътят до 1 млн. годишна печалба.

224-01-05 откриване 053

– Как виждате Дупница след четири години?

– Не съм мечтател, нямам видения и не ходя по врачки. Имам една цел, която е изпълнима според мен, а тя е Дупница да бъде икономически активен град, населен с повече млади, красиви и образовани хора, които се трудят достойно и получават достойно възнаграждение за труда си. Искам по улиците да виждам тези коли, а по площадите – тези хора, които сега виждам само през август. Не съм и толкова наивен, че да мисля, че това ще се случи за 4 години, след като 25 вървеше обратният процес, но вярвайте ми, че знаем начина, а той е:

224-01-05 тази 965

  1. Връщане на добрия имидж на града – нещо, с което се справихме.
  2. Повишаване на образователното ниво и елитизиране на училищата в общината – Дупница вече е в топ 10 на България по образователна инфраструктура.
  3. Създаване на добър инвестиционен климат – с реализирането на проекта за бизнес зона и туристическа и ски зона, както и проектите, свързани с културния и поклоннически туризъм, ще успеем да използваме стратегическото си географско положение, природните и културни дадености на региона, а общини с такива дадености в Америка и Европа са сред водещите в държавите си.

– Смятате ли, че Крум Милев е добър посредник между политиката на ГЕРБ и образованието и културата в Дупница?

– Милев отговаряше и ще отговаря за социалните и комунални дейности в общината. За културата отговаря г-жа Таня Камбурова, а за образованието – г-н Тодор Петков. Всеки е силен някъде, а другаде – по-слаб!

– Как ще коментирате нападките, че живеете в София, а искате да ръководите Дупница?

– Ако това са нападките на опонентите ми, значи съм постигнал политическо съвършенство. Отговорът ми е, че в София живеят съпругата и децата ми, а аз спя там. Винаги съм живял в Дупница и съм го показал по всички възможни начини. Ако исках да ръководя, дали пък нямаше да бъда на постове, които многократно съм отказвал – депутат, съветник в София или пък член на изпълнителната власт. Знаете ли, че тези, които ме познават по-добре, ме наричат болен шовинист. Но пак Ви казвам, аз не съм и не мога да бъда политик, аз съм ДУПНИЧАНИН, който иска не да ръководи, а да върне славата на Дупница и със всичките си действия до момента съм го показал.

– Стигна ли до Вас изявлението на Първан Дангов: „Да се надяваме на 25-и всички от ГЕРБ да си хванат последния автобус на „Ивкони” и да си тръгнат за София”?

– Първан Дангов е уважаван от мен човек, който често говори това, което не мисли, така че допускам да е казал това. Ако обаче го попитате втори път, ще каже, че кой и къде нощува няма значение, а значимото е това, което прави през деня. А това какво правим ние от ГЕРБ за Дупница го виждат всички.

– Коя е най-голямата угроза, която тегне над Дупница? Разбрахте ли, че шест листи подкрепят Иван Ибришимов, сред тях са и биячите на Галеви, като Георги Градевски-Конана, Кольо Илиев, който владее бизнеса с боклука, управителката на вилата на Иван Ибришимов – Мария Чочова?

– Много слабо се интересувам от това кой и колко листи подкрепят “НЕЗАВИСИМИЯ“ кандидат и член на Висшия партиен съвет на БСП – Иван Ибришимов, ако ще и патриархът да го подкрепи, ние си го познаваме! Точно тази коалиция доказва правотата на думите ми и подкрепя мотива на моята оставка в началото на 2014 г., че в досегашния Дупнишки общински съвет всички освен ГЕРБ, частично ЛИДЕР и няколко независими съветници, бяха слуги на статуквото и на дупнишкия модел “аз на тебе – ти на мене“. Точно този модел докара Дупница до дереджето, в което поехме града, и сега, когато хората виждат промяната, възхода, истинските отношения, абсолютно не вярвам, че мнозинството граждани ще бъдат обзети от носталгия за реставрация на порочния модел.

– С кои от конкурентите в местните избори смятате, че можете да работите в новия Общински съвет?

– Ще работим с всички съветници, от и с всички политически сили, които нямат участие или ангажименти към “ДУПНИШКИЯ МОДЕЛ“

– Ваша публикация във фейсбук казваше, че ако установите герберска помощ за назначаването на Мая Манолова като омбудсман, ще напуснете партията?

– Да, и пак го казвам. Първоначалните ми подозрения обаче бяха напълно опровергани. Вече съм напълно наясно с чии гласове беше избрана Манолова и сред тях няма на депутати от ГЕРБ.

– Защо не искате да сте просто общински съветник, а точно председател?

– А кой и кога го каза това? Да бъда председател на ОбС – Дупница, не е моята мечта. Постът нито е кой знае колко престижен, особено след последните няколко председатели, нито доходоносен, нито пък влиятелен в сравнение с много други постове, които съм отказвал. Истината обаче е, че за да бъда пълноценен в контактите, които имам, ми трябва титла. Съгласете се, че не мога да влизам в институциите като гражданин.

– При срещите Ви по селата в рамките на предизборната кампания кои от проблемите на хората Ви се струват най-фрапиращи?

– Навсякъде има два основни проблема – водопровод и инфраструктура. Ние добре знаехме за тях и никога не сме ги подценявали. Гарантирам с ръка на сърцето, че сме се опитвали да промушваме проектите и през иглени уши, за да подобрим положението, но трябва да попитате и някои от опонентите ни дали ще им тежи на съвестта това, че до момента тези проекти не са се случили. Вярвайте ми, че няма да изпуснем дори и хипотетична възможност за решаване на проблемите. Но разбира се, за целта е нужен и работещ Общински съвет, а не политиканстване.

– Истина ли е, че започвате доизграждането на мола до Спортната зала?

– Молът е изграден на груб строеж и има акт 14. Както бях обявил преди няколко години, ще рестартирам проекта тогава, когато София се насити с подобен род съоръжения, така че да не влизам в конкурента битка за марките и да не рискувам качеството на предлаганите стоки и услуги в него. Е, мисля, че това условие вече е изпълнено, заради което реших да рестартирам проекта. Довършителните работи по мола вече започнаха.

– Дупничани помнят обещанията на ГЕРБ в Дупница да бъде направено кино, завод за електробуси и път между Самораново и Бистрица, които така и не се осъществиха, какво ще кажете на хората за тези обещания, имат ли основание дупничани да се чувстват разочаровани?

– И ние от ГЕРБ не сме ги забравили! Първото вече е изпълнено – трета поредна година на сцената на парк „Рила” се прожектират безплатно филми, а от миналия месец и в салона на театър “Невена Коканова“ срещу заплащане.

Завод не се изгражда за 6 месеца, нито за година, особено за производство на автотранспортна техника. Ако сте забравили, ще Ви напомня, че след идването на правителството на Орешарски по настояване на моите партньори проектът беше замразен заради политическата и икономическа нестабилност в България тогава. След общо решение с партньорите подновихме процедурите едва в началото на септември т.г., за жалост голяма част от документацията е с изтекла давност и ще отнеме допълнително време, но решението ни е факт, работи се по хомологирането на типовете автобуси и техника и в средата на 2016 г. ще можем да кажем кога ще стартираме с фактическото строителство и оборудване. С проекта е запознат г-н Борисов, на когото благодаря за всяческата подкрепа за реализацията на тази идея.

Път между Самораново и Бистрица ще има. Дупница е допустима по програма “Интегриран градски транспорт“ в настоящия програмен период 2014-2020, откъдето ще дойдат средствата. В общината вече стартира работата и по пред проектните проучвания.

– Колко съветници ще вкара ГЕРБ в новия Общински съвет?

– Това ще решат избирателите, надявам се достатъчно за сформиране на работещо мнозинство.

Каквото зависеше от нас, сме го направили. Хората поискаха повече надпартийни кандидати в листата ни – дадохме им го. Напомням, че в листата ни фигурират имената не на един-двама представители на гражданската квота, а цели 13 уважавани граждани, които не са членове на ГЕРБ. Хората поискаха експертност – дадохме им го. Напомням, че няма област, в която не сме включили най-добрите или едни от най-добрите специалисти, с които разполага Дупница. Можем да се похвалим с експерти като: Виолета Инкьова в сектор “Образование“, Диляна Диканска в сектор “Култура и художествена самодейност“, Милен Попов в сектор “Право“, Асен Пилев в сектор “Архитектура и градоустройство, гросмайстор Венцислав Инкьов в сектор “Спорт“, д-р Йордан Никулчин в сектор “Здравеопазване“, Иван Коледаров и Пламен Стойнев в Сектор “Финанси“, инж. Бисер Кирилов и инж. Теодоро Теодоров в сектор “Транспорт“, инж. Димитър Димитров в сектор “Земеделие и аквакултури“, Росен Тимчев и д-р Матей Попниколов – “Здравен мениджмънт“, Даниела Симова, Йордан Йорданов, Йордан Димитров, Иван Кьосев и Митко Мирчев ще работят за подобряване на средата за бизнес.

Уважавани младежи като Огнян Георгиев, Лора Василева, Митко Крекманов и Юлиян Бараков ще отстояват интереса на ГЕРБ да задържи младите в града.

Дори и пенсионерите получиха своя квота, учредителката на СДС в Дупница г-жа Тодорка Савова е на престижното 3-то място в листата.

Уверявам Ви, че нашата листа обхваща 70% от експертния потенциал на Дупница. Много се надявам избирателите да четат имената на съветниците, за които гласуват, и да ги съпоставят с имената на “щатните“ съветници, които познават от годините на прехода. Ако само това направят, ще имаме пълно мнозинство в следващия Общински съвет, а това е гаранция за продължаване на верния път по-който сме тръгнали.

– В кой от претендентите за властта в Дупница припознавате най-големия си опонент?

– Нашият най-голям опонент е политико-икономическото образувание “аз на тебе – ти на мене“- “политиците“ – отстояващи „дупнишкия модел”, а те са добре познатите системни играчи, стари муцуни, наводнили всички възможни листи. Затова отново сме сами срещу всички!

– Кой е най-големият Ви приоритет в предизборната Ви програма?

– Нашият основен приоритет продължава да бъде същият, какъвто беше и през изтеклия мандат:

СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ВЪЗХОД НА ДУПНИЦА.

Наясно сме с каква трудна задача сме се заели и не си правим илюзии, но вярвайте, че тя е по-силите ни. Опитваме да реализираме комплекс от мерки, които да съживяват икономически града и да създадат предпоставки както за инвестиции, така и за връщане от чужбина на икономически активните хора в общината. А мерките са съвсем конкретни:

– Подобряване на имиджа на града, първо условие на всеки инвеститор.

– Чрез елитизирането на образователната инфраструктура в общината създаваме предпоставки за по-качествен образователен процес и спиране на изтичането на ученици в посока елитни училища в столицата и чужбина. Амбицирани сме да създадем общински логистичен център, подпомагащ училищните ръководства в разработването и кандидатстването по проекти, касаещи модернизиране и усъвършенстване на училищните бази и разширяване на кръга на интереси на подрастващите.

– Продължаваме работата за ситуиране в града на филиал на медицински факултет, никога не сме имали за цел да привлечем някой ВУЗ само за да се бием в гърдите, че сме го направили, а във филиала да се обучават двама, трима или петима студенти, не, нашата цел е да работим за такъв филиал, какъвто е необходим на Дупница и региона. Не е тайна дефицитът на медицински кадри както в областта, така и в страната, а ние сме на път да се превърнем и в регионален здравен център, което още по-силно ни мотивира да продължим да работим за реализацията на тази идея.

– Реализирането на проекта за туристическата и ски зона Рила, както и на проектите, свързани с културния и религиозен туризъм – “Бели път“, църквите и археологическите ценности в с. Червен брег, местността Кулата, Фенерка и Алеята на славата са естествена предпоставка за предизвикване на интереса на икономически активните хора включително и извън общината.

– Реализирането на проекта “Бизнес зона“ и наличието на кадри в общината са сериозна предпоставка за събуждане на предприемачески интерес и инвестиции.

– Логистичният център към общината, подпомагащ учебните заведения, ще бъде натоварен и с това всячески да консултира разработването на социални и бизнес проекти на дребния бизнес, чрез които да се повиши конкурентоспособността му и създаването на условия за допълнителни работни места.

Нямам за цел и не искам да заблуждавам никого, ясно съзнаваме, че пътят, по-който сме тръгнали, е дълъг и труден. Съзнаваме и това, че реализацията на този план касае много труд, усилия и време, но според нас това е единственият верен път и екипът на ГЕРБ, начело с кмета Чимев, сме готови да го извървим. Искрено се надявам и мнозинството от граждани в общината да ни подкрепят в това ни начинание още на 25 октомври, за което предварително благодаря.

Снимките:

1 Ивайло Константинов

2 Методи Чимев заедно с отбора на ГЕРБ, с който влиза в битката за втори мандат

3  Константинов е категоричен, че листата на ГЕРБ е запълнена от експерти като д-р Йордан Никулчин, Росен Тимчев и Диляна Диканска

4 Ивайло Константинов с последния в листата Крум Милев, за когото е категоричен, че отново ще бъде зам.-кмет.

5 Ивайло Константинов, настоящият кмет Методи Чимев, депутатът Кирил Калфин, Цветан Цветанов, областният управител Виктор Янев и част от листата на ГЕРБ за общински съветници.

Spread the love