Нападателят с меча в шведското училище атакувал мигранти

Filed under: Свят |

13-02-Sweden

 

Нападението срещу средно училище в шведския град Тролхетен, при което бяха убити учител и ученик, а други ранени, е извършено на расова основа, съобщи полицията.

Вчера 22-годишен младеж, маскиран и въоръжен с меч, атакува училището и почина по-късно, след като бе прострелян от полицията.

„Въз основа на показанията на свидетелите констатирахме, че нападателят е подбирал жертвите въз основа на етническата им принадлежност“, каза по телевизия СВТ говорителят на полицията Никлас Халгрентой. Тези изводи са подкрепени и от улики, събрани в жилището на престъпника.

Анализът на използваните от него сайтове показал, че той се придържал към крайни десни възгледи.

Почти 90% от учениците в училището са деца на имигранти, самото училище се намира в район, където има много бежанци.

Антон Петерсон се появил в четвъртък в училището „Круна“, облечен с черна маска и каска на хитлеристки войник. Първоначално се съобщаваше, че бил облечен като герой от „Междузвездни войни“. В ръката си той носил меч. Чукал по вратите на класните стани и пробождал с меча си лицата, които отваряли вратите.

Британският в. „Гардиън“ цитира антирасистката организация „Експо“, от която също коментира, че нападателят е споделял крайнодесни и антиимигрантски възгледи.

Швеция е потресена и ужасена от нападението в училище, допълва изданието, цитирайки крал Карл ХVI Густав и министър-председателя Стефан Льовен, който заяви: „Това е черен ден за Швеция“. Това е първата подобна атака в шведско училище от 1961 г., отбелязва в. „Дейли телеграф“.

Преди няколко дни Швеция беше похвалена от претендента за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ Бърни Сандърс, който заяви, че Америка трябва да вземе за пример Скандинавия, но сега шведите по-скоро се страхуват, че тяхната страна подражава на насилието, познато в американските училища, отбелязва „Гардиън“.

Нападението беше шок за Швеция, където престъпленията с насилие са сравнително рядко явление. Напоследък обаче зачестяват атаките с палежи срещу бежански центрове в южната част на страната, където нараства притокът на имигранти, изтъква и в. „Вашингтон пост“.

 

Снимка:

Полицията рани смъртоносно нападателя, който по-късно почина

 

Spread the love