42 230 от Дупнишка община пускат бюлетини в неделя

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

 

Вижте как да гласуваме в неделя

ДП гласуване 04

42 230 са жителите на община Дупница, които в неделя имат право да гласуват, показва справка в отдел ГРАО на кметството. Гласоподавателите в град Дупница са 32 474. Имащите право на вот в големите села са 1755 – в Яхиново, Крайници – 1644, Червен брег – 993. Самораново – 1453, Бистрица – 1390, Джерман – 1135, Баланово – 408. Живеещите в общината ще гласуват в 71 секции, 47 от които в града, а останалите по селата и кметства. На тазгодишните избори за местна управа няма да има избирателни секции в болничните заведения. За първи път ще гласуват 350 души жители на общината, 275 от които са от Дупница.

ДП гласуване 64

В деня на изборите 25 октомври броят на бюлетините ще бъде по-голям от този на предишните избори. Гражданите ще могат да гласуват с от 2 до 5 бюлетини, в зависимост от населеното място, където живеят. За да няма объркване, от ЦИК обясняват подробно методиката на гласуване.

ДП гласуване 68

Жителите на кметства ще гласуват с три бюлетини – за кмет на кметство, за кмет на община, за общински съветници, а ако участват в референдума – с 4.

  1. След влизането в секцията пред комисията се представя валиден документ за самоличност. Хората, които са родени преди 31 декември 1931 г., могат да представят зелен паспорт.
  2. Член на избирателната комисия ви подава бюлетини, като поставя на гърба й печат. Всяка бюлетина задължително трябва да се откъсне от кочана пред избирателя.
  3. Жителите на община гласуват с две бюлетини – за кмет на община и за общински съветници, ако желаят да участват в референдума – с 3.
  4. Гласуване за общински съветници пропорционално с преференция: Първо се поставя V или X в квадратчето с номера на избраната кандидатска листа на партия, коалиция или независим кандидат. Те се намират вляво от бюлетината.
  5. Отбелязване на преференция: Ако избирателят пожелае да отбележи преференция за определен кандидат от вече избрана партийна листа, трябва да постави X или V в кръгчето с номера на избрания от него кандидат. Преференциите са вдясно на бюлетината. Над тях има надпис, който предупреждава, че там се отбелязва предпочитане. В бюлетината не са изписани имената на кандидатите. Списъците с имената на кандидатите за общински съветници ще бъдат поставени пред всяка секция и във всяка тъмна стаичка.
  6. Подаване на бюлетината за общинари: Бюлетината за общински съветници се пуска в урна, след като член на СИК е сверил номера на всяка от тях с тези от кочаните, откъсне номера от долния десен край, пусне ги в отделна непрозрачна и постави втори печат на гърба им. Избирателят трябва да се подпише в списъка за общински съветници и кметове.

Ако се допусне грешка при гласуването, избирателят може да получи нова бюлетина, но само веднъж. Вотът ще бъде отчетен като невалиден, ако бъдат вписвани букви, цифри или други знаци. Заснемането на бюлетината е забранено и гласуването трябва да бъде само в тъмната стаичка.

Не трябва да се отбелязват еднакви номера и вляво, и вдясно, освен ако номерът на партията и номерът на кандидат с преференция не съвпадат.

Ако в бюлетината е посочено само предпочитание, но не и гласуване за партия или коалиция, бюлетината е недействителна.

Ако не е отбелязан вотът в кръгчето или са попълнени две такива, гласът се брои за водача на листатата на отбелязаната партия. Отбелязването на преференция не е задължително.

След гласуването бюлетината се сгъва така, че да не се вижда вотът, но без да се скрива номерът в долния десен ъгъл.

 

Spread the love