Фандъкова печели на първи тур, ГЕРБ бие от раз в 11 областни града

 

235-12-03-ZA SAIT-Fandakova2

Досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова печели на първи тур местните избори с 59,9%, сочат данни от екзитпол на „Алфа Рисърч“. Втори е кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков – с 9,5%, трети е издигнатият от БСП проф. Михаил Мирчев – с 8 на сто от гласовете, след него се нарежда Георги Кадиев, който бе подкрепен от коалиция „Сердика“ (АБВ и Българските социалдемократи), следван от Ангел Джамбазки (ВМРО) – с 4,9%, Явор Нотев от „Атака“ – с 3 на сто, Силвия Трендафилова (НФСБ) – 1,4%, Андрей Георгиев (ДПС) – с едва 0,9%.

Фандъкова управлява столицата от 2009 г. На последните местни избори през 2011 г. тя получи подкрепата на 53.31%.

„Искам да благодаря на всички хора, които гласуваха, това означава, че столичани искат градът ни да продължи да се развива, за мен е огромна отговорност. Това не е предизвестена победа, а резултат от добре свършена работа. Продължаваме с още по-бързо темпо, още от утре“, коментира тя от щаба на ГЕРБ.

Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов подчерта, че Фандъкова печели с 5-6% повече отколкото на предишните избори, а БСП, както и в други градове – „ще получат абсолютен крах“.

ГЕРБ печелят и 45.5 на сто от гласовете за общински съветници в София, следвани от реформаторите със 17.5% (тук формацията получава много по-голяма подкрепа отколкото за кмет – б.р.), БСП – 10.1%, ВМРО – 4.2%, коалиция „Сердика“ – 3.5%, „Атака“ – 3.3%, „Движение 21“ – 3.2%, НФСБ – 1.9%, ДПС – 1.1 на сто.

Във Варна ГЕРБ печели също още на първи тур. Досегашният кмет Иван Портних получава 57.9 на сто от гласовете, втори остава кандидатът на Реформаторския блок – Чавдар Трифонов – с 11.6%, а трети е независимата и подкрепена от БСП Анелия Клисарова.

Предварителните проучвания сочат смазваща победа и на настоящия кмет на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ), подкрепен и от РБ, с рекорден резултат от близо 84%. Така той получава трети мандат. Втори е кандидатът на АБВ – Камен Сейменлийски, със 17%, трети остава Евгений Мосинов от БСП.

В Пловдив прогнозните резултати сочат балотаж между сегашния кмет Иван Тотев и Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Тотев печели 36.6% от гласовете, а Атанасов – 19.6%. На трето място остава претендентът на БСП Георги Гергов с 12.4% от гласовете.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов (ГЕРБ) печели около 60 на сто от гласовете. Втората позиция е за претендента на БСП – Милен Богдански (14.39%).

В Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ) също получава над 50% и нов кметски мандат, след него остава избраникът на БСП Стефан Шишков с 10.5%.

Настоящият кмет на Кюстендил Петър Паунов, който беше издигнат съвместно от ГЕРБ и РБ, също остава на поста с над 60 на сто подкрепа.

Изненада има в Хасково, където настоящият кмет и кандидат за пети мандат Георги Иванов („Коалиция за Хасково“, подкрепен и от РБ) остава втори с 29.6 на сто от гласовете срещу 49.5% за кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов. На трето място е претендентът на ДПС Мюмюн Мюмюн с 11.5%.

В Кърджали досегашният кмет Хасан Азис (ДПС) печели още на първи тур с 53.8 на сто от гласовете, срещу 27.7% за Илия Илиев от ГЕРБ.

Първият тур във Видин беше много оспорван – данните сочат лека преднина за кандидатката на коалиция „Единни за промяна“ Росица Кирова – около 25%, а само на процент след нея е кандидатът на ГЕРБ Огнян Цанков.

Втори тур ще има и в Шумен, където Любомир Христов от ГЕРБ получи 37.2 на сто от вота, а Иван Иванов от БСП – 22%.

В Плевен също се очертава балотаж между кандидатите на коалиционните партньори ГЕРБ и РБ – Димитър Стойков и Георг Спартански.

ГЕРБ печели според предварителните резултати и в областните центрове: Добрич (64%), Русе (51%), Велико Търново (52,3%), Габрово (51%), Смолян (51%).

В национален мащаб ГЕРБ получават 35% от гласовете, БСП – 17%, ДПС – 15%, РБ – 9%, АБВ – 4%.

Референдумът категорично отговаря с „да“ на въпроса дали да се въведе електронно гласуване – 70.6%. С „не“ са отговорили 26.6%, показват още данните от екзитпола. Резултатите обаче нямат значение, тъй като допитването няма да е валидно, защото са гласували едва около 35%. Така въпросът за електронното гласуване ще бъде решен в парламента.

 

Снимка:

Йорданка Фандъкова обеща да продължи да работи със същото темпо.

 

Spread the love