Новоизбраните съветници Бисер Стойчев и Петя Костадинова опитаха да напуснат ОбС – Благоевград, ОИК не ги пусна

Filed under: Благоевград |

Двамата изтъкнаха лични мотиви, искат – не искат, полагат клетва

 

241-03-02 biser stoihev1

Двама новоизбрани общински съветници след местния вот в Благоевград поискаха да се откажат от местата си в местния парламент. Бисер Стойчев от квотата на Коалиция „Народен съюз” и Петя Костадинова от квотата на партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски” изтъкват лични причини за решенията си.

241-03-02petia-kostadinova2

Двамата молят Общинска избирателна комисия – Благоевград да се произнесе в полза на следващите ги в листите за общински съветници, които да попълнят местния парламент. Стойчев и Костадинова категорично заявяват, че правата им били възникнали въз основа на избора и следвало да бъдат прекратени преди свикване на първата сесия на Общински съвет – Благоевград и полагане на клетва от новоизбраните общински съветници. ОИК обаче на свое заседание на 1 ноември остави без уважение като недопустими двете заявления поради липса на компетентност за произнасяне от настоящата комисия. Решението е взето единодушно от присъстващите членове. То подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 дни от обявяването му.

От Общинската избирателна комисия уточниха, че Бисер Стойчев и Петя Костадинова ще трябва да се закълнат като общински съветници в новия ОбС. След това, като пълноправни съветници, те ще трябва да подадат молба до вече легитимния ОбС, с която се отказват от местата си в местния парламент за сметка на следващите в подредбата на съответната листа. Ако Общинският съвет приеме молбите им, тогава се подава заявление до ОИК.

Снимките:

1  Бисер Стойчев

2 Петя Костадинова

Spread the love