На вниманието на главния прокурор Сотир Цацаров: Бившият кмет на Говедарци Бойчо Шуманов жали избора на Георги Шуманов в съда: Чух човек на кмета да приканва: „Хайде да докараме баба ти и дядо ти да гласуват за нас, ще дадем по 30 лв.”

Filed under: Самоков |

Марияна Вучова: Георги Шуманов влиза многократно в дома ми, закача и оправя интернета перманентно, оказа се, че дори не се води на работа във фирмата, това е престъпление

Искам експертиза на подписите в списъка на инициативния комитет, издигнал кандидатурата му, категоричен е Бойчо Шуманов

244-01-03-Бойчо-Шуманов

Бившият кмет на самоковското село Говедарци атакува в съда избора на Георги Шуманов за кмет на селото. Бившият управник от ОБТ „Български лейбъристи” настоява за касиране на вота, както и за графологична експертиза на списъка на инициативния комитет, с който независимият кандидат за кмет Георги Шуманов е регистриран. Според Бойчо Шуманов опонентът му се е домогнал до властта с финансови средства. „Лично чух приближен човек на Георги Шуманов да уговаря хората с репликата „Хайде да докараме баба ти и дядо ти да гласуват за нас и ще им дадем по 30 лв.“, пише в жалбата си Бойчо Шуманов, който е готов да отнесе въпроса до Страсбург, ако в България не намери справедливост.

244-01-03   Марияна Вучова

„Оспорвам и обжалвам Решение № 231/01.11.2015 г. на ОИК – Самоков и настоявам за касиране на резултата за избор на кмет в с. Говедарци на проведения балотаж 01.11.2015 г. Моля за незабавна проверка и извършване на графологична експертиза на списъка на инициативния комитет, с който независимият кандидат за кмет на с. Говедарци Георги Шуманов е регистриран”, пише в жалбата си Шуманов, който мотивира искането си със следните факти: „При подаване на документи за регистрация като независим кандидат Георги Шуманов е нарушил Избирателния кодекс. Смея да твърдя това и мога да посоча фамилии, които не са поставили подписи лично. Едно лице от фамилията е слагало подписа си срещу имената на другите лица от фамилията. Като фамилии в списъка мога да посоча Калпачки, Попови, Василеви, Янакиеви, Мирчеви, Крушарски, Шуманови.

244-01-03 кметът-на -Говедарци-Георги-Шуманов

Георги Шуманов се домогва до властта с финансови средства, предлагане на услуги, а не законово. За това говори фактът, че в деня на изборите приближен на Георги Шуманов уговаряше на висок глас избирател пред мен и семейството ми. Лично чух репликата „Хайде да докараме баба ти и дядо ти да гласуват за нас и ще им дадем по 30 лв. Моите близки не могат да бъдат призовани за свидетели, а ответната страна ще отрече, че това е казано. Според мен би трябвало да бъде направена графологична експертиза на подписите на целия списък, който е между 280 и 300 души, и при установяването на един недействителен подпис да се счита за нарушение на Изборния кодекс. Сега е моментът да докажете, че в България има правосъдие и с тези доказателства да бъде касиран изборът на 31.10.2015г. в с. Говедарци. Ако не бъде намерена истината, ще отнеса жалбата си до съда в Страсбург. Надявам се на Вашата справедливост, тъй като такава по време на изборите нямаше”, пише в жалбата си до съда Бойчо Шуманов.

Жалба срещу избора на Георги Шуманов до Административен съд – София област внесе и кандидат-кметът от МК-БДЦ-ВМРО Мариянка Вучова, която също настоява за касиране на вота в селото.

„В изборния ден по недопустим начин беше извършвана агитация от вече обявения и избран за кмет на с. Говедарци Георги Шуманов (независим), събрал около 500 подписа на лица, подкрепящи кандидатурата му”, мотивира искането си Вучова и допълва: ”Мотивите ми са, че около 200 от 1257 жители на с. Говедарци са получили за периода от м. юли до октомври 2015 г. безплатен интернет от фирма доставчик, която може би е собственост на Георги Шуманов или на неговия пръв приятел Иво Бързанов, собственик на фирмата и член на инициативния комитет за издигането на Георги Шуманов. Двамата са направили тези необичайни подаръци на своите избиратели. На 09.11.2015 г. Георги Шуманов ще получи съответното удостоверение от ОИК – Самоков, ще положи клетва и ще встъпи в длъжност. За всичко това съм сезирала правозащитните органи, РУП – Самоков и Районната прокуратура.

Като негов опонент на изборите и описаните действия на Георги Шуманов във в. „Вяра“, аз като кореспондент на медията, подадох жалба в Районната прокуратура срещу него, защото заради публикацията той ме заплаши с думите „Ти бял ден няма да видиш“. На другата сутрин открих автомобила си със срязани гуми. В жалбата с входящ № 338000-3004/27.10.2015 г., която депозирах в Районната прокуратура, и в писмените обяснения, съм обяснила цялата фактология на събитията.

Искам Районната прокуратура да направи проверка в регистъра на ОИК относно достоверността на представените лични данни, съдържащи се в подписката на инициативния комитет на независимия кандидат за кмет на с. Говедарци.

Настоявам да бъде извършена детайлна проверка на коректността на всички вписани ЕГН-та в подписката. Според мен данните на около 20 души в тази подписка са недостоверни и това съвсем лесно и бързо може да бъде установено. Налице са и други нарушения, които ОИК – Самоков проспа. При подаване на документите за регистрация на независимия кандидат Георги Шуманов ОИК е нарушила ИК, като е регистрирала кандидата на следващия ден след определения краен срок за прием на документи”, заключава Вучова.

Любопитна подробност е фактът, че прокуратурата в Самоков се произнесе относно сигнала на говедарчани, че в селото се разиграва предизборният трик „глас срещу безплатен интернет”. Очаквано никой от блажилите не си е признал, защото го чака присъда, каквато се полага и на този, който е предоставил услугата. Факт е, че Георги Шуманов закачи жиците за интернет в домовете на говедарчани, включително е опъвал кабелите и в дома на опонента си за поста Марияна Вучова. „Винаги, когато имам проблем с интернета, Георги Шуманов идва, за да оправи нещата. Оказа се, че по документи той няма нищо общо с фирмата за интернет и всички се питаме с какво право и основание влиза в домовете ни и бърника по кабелите. Предполагам, че може да е сложил в дома ми и подслушвателни устройства. Той е влизал многократно в дома ми, уж за да оправя интернета. Затова сега ще внеса още една жалба в прокуратурата за неправомерен достъп до дома ми. Оказа се, че фирмата е собственост на човека, който издигна кандидатурата му – най-добрия му приятел Иво Бързанов. Настоявам прокуратурата да потърси отговорност от Бързанов за това, че използва най-добрия си приятел, за да влиза по домовете на хората и да върши цялата дейност по доставката на интернет. Това от идеални подбуди ли е и нека прокуратурата да каже дали това е престъпление или не. Считам, че срещу мен е извършено абсолютно посегателство. Считам, че чрез отказа да се образува досъдебно производство за аферата „Интернет срещу гласове в Говедарци” прокурорите са си измили ръцете. Считам дори, че разследването е опорочено, като са подменени свидетелски показания. Решена съм да протестирам решението на прокуратурата пред по-горна инстанция”, заяви Вучова.

Снимките:

1 Бойчо Шуманов

2 Марияна Вучова

3 Георги Шуманов

Spread the love